De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zwaluwen in Waregem. De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in West-Europa. In vergelijking tot de boerenzwaluw is de buik.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zwaluwen in Waregem. De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in West-Europa. In vergelijking tot de boerenzwaluw is de buik."— Transcript van de presentatie:

1 Zwaluwen in Waregem

2 De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in West-Europa. In vergelijking tot de boerenzwaluw is de buik van de huiszwaluw wit in plaats van roomkleurig, terwijl de keel wit in plaats van rood is. De huiszwaluw is in de vlucht van de boerenzwaluw te onderscheiden door de veel minder diep gevorkte staart. De huiszwaluw vliegt met grote snelheid en scherpe bochten. In de vlucht vangen de vogels insecten die door speciale borsteltjes bij de snavelwortel vastgehouden worden. Meestal jaagt de zwaluwen hoog in de lucht, maar bij vochtig weer vliegt de vogels veel lager.

3 Locaties van de zwaluwnesten Locatie nestAantal nestenBoerenzwaluwHuiszwaluwSubsidie Abdijstraat 3210X€ 50 Omloopstraat 2910X€ 50 Leenriestraat 12X€ 25 Wagenaarstraat 2001X€ 25 Pontstraat 868X€ 50 Deerlijkseweg 1344X€ 37 Spitaelstraat 8411X€ 50 Gentse Heerweg 785X€ 37 Vichtseweg 176a1X€ 25 E. De Coninckstraat 481X€ 25 Harelbekestraat 136X€ 50 Vichtseweg 2515X€ 50 Hoogmolenstraat 803X€ 25 Deerlijkseweg 2331X€ 25 TOTAAL78€ 524

4 Gierzwaluwenproject 2012

5 De gierzwaluw: altijd in de lucht! Begin mei verschijnen de donkere, sikkelvormige silhouetten van de gierzwaluwen aan de hemel. Ze komen dan terug van hun winterverblijf in Afrika, ten zuiden van de evenaar. Na een tocht van 7000 kilometer arriveren de eerste vogels. Na het nestelen, broeden en jongen groot brengen, vliegen de vogels begin augustus weer terug naar Afrika. Deze in kolonies levende zwart-bruine mysterieuze stadsvogel is een bijzonder beest. Wetenschappers noemen hem Apus apus. De gierzwaluw is geen lid van de zwaluwenfamilie, maar van een aparte groep, de Apodidae. Hij heeft kleine, bevederde pootjes met vier naar voren gerichte scherpe nagels. Hiermee kan hij zich vastgrijpen aan muren of dakranden. Wil hij wegvliegen dan laat hij zich eerst vallen. Het opstijgen vanaf de grond is voor de gierzwaluw een moeizame bezigheid. Lopen is ook niet echt nodig, want hij brengt bijna zijn hele leven vliegend door. Eten, drinken en slapen, soms zelfs paren gebeurt in de lucht.

6 Hij kan tijdens het vliegen snelheden bereiken van 120 km per uur. En dat voor een vogel van zo n 16 cm lang met een spanwijdte van 42 cm. Tegen de avond verzamelen de gierzwaluwen die geen nest hebben, zich in groepen en stijgen dan op tot een hoogte van drie tot vijf kilometer. Daarna laten ze zich in een soort halfslaap meevoeren op thermiek en cirkelen langzaam naar beneden. Kampioen insectenvanger Een gierzwaluwgezin vangt per dag wel 20.000 insecten! Daar kan geen (milieu-onvriendelijke) spuitbus tegenop. Bladluizen, vliegende mieren, zweefvliegen, spinnetjes, kortom alles wat zich als insect in de lucht bevindt en geen angel heeft, wordt verorberd.

7 Persmoment gierzwaluwenproject U wordt vriendelijk uitgenodigd op woensdagvoormiddag 18 april 2012. Start: 9u Plaats: VTI Waregem, Toekomststraat 75


Download ppt "Zwaluwen in Waregem. De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in West-Europa. In vergelijking tot de boerenzwaluw is de buik."

Verwante presentaties


Ads door Google