De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET FORUM ROMANUM Opdat je een beeld krijgt van dit plein uit de oudheid (je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi…) en wat zich daar allemaal.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET FORUM ROMANUM Opdat je een beeld krijgt van dit plein uit de oudheid (je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi…) en wat zich daar allemaal."— Transcript van de presentatie:

1 HET FORUM ROMANUM Opdat je een beeld krijgt van dit plein uit de oudheid (je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi…) en wat zich daar allemaal bevindt, de volgende opdracht. Ze bestaat uit 15 vragen, de één heel makkelijk, de ander best moeilijk. Maak gebruik van het plattegrondje (de tweede slide)! Soms vind je de antwoorden meteen daar, soms moet je op het internet surfen, en twee keer moet je zowaar Latijn gebruiken (brrr). De bedoeling is dat je op het einde de belangrijkste gebouwen van het Forum (her)kent, en weet wat ze ooit waren. Succes! Vul je antwoorden in op het antwoordblad!

2

3 1. Welke tempel? 2. Welke tempel?

4 3. Welk gebouw?

5 6. 4. 5. 7.

6 8. Wat zie je in het gekleurde vak? (op de volgende dia zie je een reconstructie)

7 Reconstructie (langs de achterkant gezien)

8 9. Van welke tempel zijn dit de resten?

9 10. Zelfde tempel als bij vraag 9. Lees aandachtig de inscriptie (een V is een U!) en vertel wat er gebeurd is met deze tempel. Enkele tips: - regel 1 = SENATVSPOPVLVSQVEROMANVS - regel 2 = INCENDIOCONSVMPTVMRESTITVIT - het lijdend voorwerp is verzwegen maar moet zijn hoc templum

10 11. a) Voor- en achterkant van welke tempel? (Hint: de vorm/plattegrond ervan wijkt sterk af van een standaardtempel!)

11 11. b) Waarom hoort deze foto bij het vorige plaatje? Leg uit.

12 12. Je ziet links en onder een afbeelding van de resten van het heiligdom van Venus Cloacina, vlakbij de Basilica Aemilia. Als godin waarvan wordt Venus vereerd als ze de naam Cloacina draagt?

13 13. Je ziet hier linksonder een afbeelding van het Lacus Curtius op het Forum. Ooit was er een meer op het Forum, maar door de Cloaca Maxima werd het Forum bijna volledig drooggelegd. Enkel het Lacus Curtius bleef over als klein meertje. Er zijn verschillende verhalen verbonden aan het Lacus Curtius. Dat met onderstaande afbeelding is veruit het bekendste. Wat is het verhaal dat hieraan verbonden is?

14 Helemaal aan de andere kant van het Forum staat de triomfboog van keizer Titus (79-81). Op de volgende dia lees je wat boven op de boog staat geschreven…

15 Deze inscriptie lees je aan de kant die zichtbaar is op de vorige dia… SENATVS POPVLVSQVE·ROMANVS DIVO·TITO·DIVI·VESPASIANI·F[ILIO] VESPASIANO·AVGVSTO De senaat en het Romeinse volk (hebben deze boog opgedragen) aan de goddelijke Titus Vespasianus Augustus, zoon van de goddelijke Vespasianus.

16 INSIGNE · RELIGIONIS · ATQVE · ARTIS · MONVMENTVM VETUSTATE · FATISCENS PIVS · SEPTIMVS · PONTIFEX · MAXIMVS NOVIS · OPERIBVS · PRISCVM · EXEMPLAR · IMITANTIBVS FVLCIRI · SERVARIQVE · IVSSIT ANNO · SACRI · PRINCIPATVS · EIVS · XXIIII insignis, is, e: beroemd Monumentum, i: monument Religio, onis, v: religie Ars, artis, v: kunst Vestustas, atis, v: ouderdom Fatiscere, o: moe worden Fulcire: versterken Servare: bewaren, redden Annus, i: jaar Sacer, is, e: heilig Principatus, us: pausschap Pontifex maximus: paus ONDERWERP EN PERSOONSVORM ONDERWERP EN WERKWOORDEN VAN DE ACI (let op de vorm van de infinitieven!!) Bijwoordelijke bepaling in de AcI DATUM Novus: nieuw Opus, eris: werk Imitari: nabootsen Exemplar, aris: voorbeeld Priscus: oud 14. Bovenstaande inscriptie staat op de achterkant van de triomfboog. a)Vertaal de inscriptie! (woordjes links gegeven) b)Van welk jaar dateert ze?

17 15. Tot slot! Op heel wat plaatjes van het Forum Romanum, kan je op de achtergrond een wit gebouw zien liggen (zie kader). Op de volgende dia zie je het gebouw trouwens volledig én in vooraanzicht. a) Welk gebouw is dit? b) Waarom is het opgericht?

18


Download ppt "HET FORUM ROMANUM Opdat je een beeld krijgt van dit plein uit de oudheid (je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi…) en wat zich daar allemaal."

Verwante presentaties


Ads door Google