De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd"— Transcript van de presentatie:

1 Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Prehistorie Oudheid Middeleeuwen 50 v. Chr. 500 1500 1800 Grieken en Romeinen Het rijk en de stad

2 Romulus & Remus

3 Lees de tekst op pagina 17 in je lesboek. Bekijk ook de illustratie.
Waarom weten wij van de Romeinen meer dan van de volkeren uit de prehistorie? Door de geschreven bronnen Hoe zou Rome zijn ontstaan? Romeinse schrijvers vertelden het verhaal van Romulus en Remus. Archeologen vonden veel later resten van boerennederzettingen Waarom heet de stad Rome? Rome is vernoemd naar de eerste koning Romulus.

4 753 v. Chr.  de stichting van Rome
Vroegmoderne tijd Moderne tijd Prehistorie Oudheid Middeleeuwen 50 v. Chr. 500 1500 1800 Grieken en Romeinen 753 v. Chr.  de stichting van Rome 476  de ondergang van Rome Hoe lang heeft het Romeinse Rijk bestaan? Ongeveer 1200 jaar = 1229 Hoe kan het dat de tijd van de jagers en verzamelaar ook de tijd van de Grieken en Romeinen was? In de oude tijd bestonden er net als in onze tijd grote verschillen in leefwijze en welvaart

5 Het Romeinse rijk Filmpje Noord - Afrikanen Grieken Egyptenaren Joden
Helveten Galliërs Friezen

6 Caesar & Augustus Rond 100 v. Chr. ontstond er een burgeroorlog in Rome. Julius Caesar won deze. Als legeraanvoerder had Caesar het Romeinse rijk uitgebreid tot aan de Rijn. Mensen werden jaloers en wilden de macht terug. Daarom werd Caesar in 44 v. Chr. Vermoord. Er kwam een nieuwe strijd om de macht. Deze werd gewonnen door de pleegzoon van Caesar, Octavianus. Hij nam de naam ‘Augustus’ aan, Keizer Augustus. Dit betekent ‘verhevene’. Onder zijn leiding groeide het Romeinse rijk verder.

7 Rome Lees de tekst op blz. 18 in je lesboek. Bekijk ook de illustratie. Het forum: dit was de belangrijkste plaats van de stad. Hier stonden het senaatsgebouw, de tempels en een gebouw waar handel werd gedreven en recht gesproken De thermen: dit waren openbare badhuizen waar de Romeinen niet alleen een bad nam, maar ook zijn vrienden ontmoetten. Het theater: hier werd toneel gespeeld. Alleen mannen deden dat! Het amfitheater was een arena: hier werden gevechten georganiseerd. Het bekendst zijn de gladiatorengevechten

8 Werkboek: blz 25, 26 & 27 Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd
Prehistorie Oudheid Middeleeuwen 50 v. Chr. 500 1500 1800 Grieken en Romeinen Werkboek: blz 25, 26 & 27


Download ppt "Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd"

Verwante presentaties


Ads door Google