De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Op zondag 13 december organiseerde de Heemkundekring Made en Drimmelen in de Nederlands Hervormde Kerk in Made een lezing over het leven en werk van.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Op zondag 13 december organiseerde de Heemkundekring Made en Drimmelen in de Nederlands Hervormde Kerk in Made een lezing over het leven en werk van."— Transcript van de presentatie:

1

2

3  Op zondag 13 december organiseerde de Heemkundekring Made en Drimmelen in de Nederlands Hervormde Kerk in Made een lezing over het leven en werk van de in Made geboren lichtkunstschilder Godfried Schalcken.(1643-1706)  Voor een volle kerk hield de conservator van het Dordrechts museum, Sander Paarlberg, een boeiend betoog van meer dan een uur over de schilder.  De lezing vond in de kerk plaats omdat Godfried als zoon van dominee Cornelis Schalcken (1610- 1674) in deze hervormde kerk in 1643 is gedoopt.  Voor een aandachtig luisterend publiek vertelde Paarlberg over de getalenteerde en schalkse schilder die in Dordrecht en in Leiden zijn opleiding genoot en daarna in eigen land onder andere furore maakte als portretschilder.  Met veel afbeeldingen van schilderijen werd de lezing door het aanwezige publiek met buitengewone interesse gevolgd. Een bijzondere en voor Made uitermate belangrijke anekdote tijdens de lezing was dat het schilderij dat Godfried van zijn vader had geschilderd en onvindbaar was, twee weken geleden door een Duits echtpaar weer tevoorschijn kwam. Zij hadden het schilderij van de Madese predikant in hun woning hangen.

4 Godfried Schalcken (Made, 1 januari 1643 – ‘s-Gravenhage, 15 november 1706) was een kunstschilder.Made, 1 januari 1643 – ‘s-Gravenhage, 15 november 1706 Hij was een zoon van predikant Cornelis Schalcken. Zijn moeder, Aletta Lydius, was de dochter van Dominee Baltius Lydius te Dordrecht. Tussen 1656 en 1662 is Godfried in de leer geweest bij Samuel Hoogstraten. Daarna gaat hij naar Leiden om bij Gerard Dou te werken. In 1665 wordt hij in Dordrecht vermeld als vaandeldrager bij het 7e vendel der schutterij. Op 31 oktober 1679 treedt Godfried in het huwelijk met Francoise van Diemen uit Breda. Hij woont in 1682 “op de Boom” en is voor of in 1686 naar de Wijnstraat verhuisd.

5 GODFRIED SCHALCKEN Godfried Schalcken genoot in de zeventiende eeuw binnen en buiten de Republiek grote faam vanwege zijn virtuoos geschilderde interieurvoorstellingen. Vooral de scènes bij kaarslicht vielen in de smaak bij verzamelaars. Cosimo de Medici, de groothertog van Toscane, bezat zelfs een zelfportret bij kaarslicht van Schalcken dat hij bewaarde in zijn beroemde galerij van zelfportretten in Florence. De aantrekkingskracht van een zelfportret kan gelegen hebben in het feit dat zo’n portret een dubbelfunctie vertegenwoordigde: het gaf een beeltenis van de kunstenaar die men bewonderde en bovendien was het een prachtig voorbeeld van de techniek van die kunstenaar.

6

7 Stand van zaken Godfried Schalcken 93 amateur kunstenaars uit de gemeente Drimmelen hebben zich aangemeld om een werkstuk voor de tentoonstelling te maken, waaronder ook kunstenaars van de stichtingen Sovak en Prisma. De winkeliers zijn inmiddels benaderd en de werkgroep hoopt dat er een groot aantal mee wil werken. Het is de bedoeling dat zij mee gaan doen om Godfried Schalcken voor Made op de kaart gaan zetten. Bij voldoende deelname zullen er reproducties van een aantal schilderijen op canvas gedrukt worden, die de winkeliers aan kunnen schaffen

8 Definitief: De tentoonstelling van de amateur kunstenaars zal zijn van 13 maart 2016 tot en met 28 maart 2016. Deze tentoonstelling zal gehouden worden in “De Korenbeurs”. Momenteel is er een grote expositie in het Wallraf-Richartz Museum te Keulen, waar 80 schilderijen van zijn hand te zien zijn. Dit is ongeveer een derde van zijn oeuvre. De grote overzichtstentoonstelling in Dordrecht zal starten op 20 februari tot 26 juni 2016. De heemkundekring wil in maart /april een reis naar dit museum organiseren.

9

10 Kaarslicht Vooral Schalckens fijn geschilderde scènes bij kaarslicht vestigden destijds zijn reputatie. Nog altijd zijn deze nachtstukken van Schalcken geliefd bij verzamelaars. Schalcken is een verleider. Zijn werk is bijzonder door de geraffineerde manier waarop de kijker bij de voorstelling betrokken wordt. Zijn kleine, gedetailleerde schilderijen openen een intieme wereld vol nachtelijke spanning en erotisch verlangen. De schilder maakt van de toeschouwer een voyeur en lokt met zijn ‘schalkse’ dames bij kaarslicht tal van gevoelens bij de kijker uit. Tegelijkertijd daagt hij uit om van dichtbij de verftoets te ontdekken waarmee hij in staat is om dit zinnelijk genot op te roepen. Schalcken verleidt met zijn prikkelende onderwerpen én met zijn verbluffende techniek.

11 Kaarslicht: Voorstellingen daarmee vormden zijn specialisme. Dat valt te begrijpen: kaarslicht oogt wel even anders dan wat uit een tl-buis of halogeenlamp komt. Warmer. Stanley Kubrick liet tijdens opnamen van Barry Lyndon door Nasa vervaardigde lenzen overkomen om bij zulk licht te filmen. Schalcken liet zijn modellen er graag in baden. In de tentoonstelling zie jestraks: Venus die haar tanden schalks in een perzik zet en het nachtelijke protret van Willem 3. Ook de reis naar Dordrecht waard: jongen, in fakkel blazend.

12

13 Fotogroep Perspectief wil het jubileumjaar (we bestaan in 2016 10 jaar) ook inzoemen op G.Schalcken. Wij hebben daarbij het volgende programma voor ogen: Inleiding over Godfried Schalcken (licht/donker en het fotograferen daarvan) Open avonden voor buitenstaanders om hen te helpen bij het bedienen van de camera (iso-waarde, diafragma, belichting e.d.) Uitnodiging aan alle gemeenteleden om foto’s in dat kader te maken en in te leveren Een fototocht met als thema Godfried Schalcken en zijn werk Een expositie van ingeleverde foto’s tegelijk met onze eigen jaarlijkse foto-expositie inde kerk te Wagenberg (gemeente Drimmelen) Verkoop van foto’s voor een nader te bepalen goed doel

14


Download ppt " Op zondag 13 december organiseerde de Heemkundekring Made en Drimmelen in de Nederlands Hervormde Kerk in Made een lezing over het leven en werk van."

Verwante presentaties


Ads door Google