De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het."— Transcript van de presentatie:

1 De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het keuzeproces? Hoe faciliteert en informeert de school in het proces? Of wat is ervoor nodig om dat voor elkaar te krijgen? Hieronder met de input van de scholen een eerste ingevulde procesplaat, je kunt de plaat aanpassen naar de eigen situatie. De plaat is te gebruiken om bijvoorbeeld binnen een team aan de slag te gaan met de voorbereidingen/ binnen een herzieningsprojectgroep of om de studentenbegeleiders op de hoogte te stellen van wat er komen gaat. Tips vooraf: Maak slim gebruik van bestaande contactmomenten met de student Maak slim gebruik van bestaande kanalen Informeer de student gefaseerd over keuzedelen, van heel algemeen naar specifiek Zorg dat de begeleiders van de studenten geëquipeerd zijn om studenten op individuele basis te begeleiden in het maken van hun keuze voor keuzedelen. Let op de duur van de opleiding, bij korte opleiding zal het keuzeproces vroeg in de opleiding starten Het keuzeproces 1. Voorlichting opleiding Belangrijke momenten in het keuzeproces van de student Mogelijke acties school om de student goed te kunnen faciliteren en informeren Van welk bestaand materiaal (van ihks of Herziening MBO) kun je gebruik maken? Moment: student hoort voor het eerst over keuzedelen en ontdekt dat hij wat te kiezen heeft in zijn opleiding gekoppeld en niet- gekoppeld. Relevante contactmomenten student: Intakegesprek Voorlichtingsdag school Voorlichting opleiding Online; website/intranet/ social media Algemeen materiaal voor voorlichting ontwikkelen voor website Algemene presentatie voor voorlichtingsbijeenkomsten maken Na vaststelling keuzedelenaanbod voorlichting geven over aanbod en uitvoering van keuzedelen aan medewerkers Basistekst informeren over keuzedelen Basistekst Basispresentatie keuzedelen voor studenten Basispresentatie Bekijk sites van andere scholen voor inspiratie

2 2. Starten opleiding en oriënteren op keuzedelen 3. Voorbereiden op kiezen keuzedelen Moment: student krijgt verdiepende info over keuzedelen, de randvoorwaarden van het kiezen + keuzeproces, hoort over specifieke keuzedelen die bij zijn opleiding passen en de mogelijkheid tot kiezen voor niet- gekoppelde keuzedelen. Contactmomenten student: Voorlichting tijdens mentorles In gesprek met LOB’er/SLB’er/mentor Online; website/intranet/ social media Vragen opstellen voor LOB’ers die ze ter begeleiding van de student kunnen inzetten Helder verhaal maken voor LOB’ers voor student: wat zijn keuzedelen, wat kan de student ermee, waar moet hij op letten als het gaan om latere vrijstellingen en doorstroom in vervolgopleiding, hoe ziet het keuzeproces eruit? Inzichtelijk hebben van aanbod van keuzedelen voor de student. Basispresentatie keuzedelen voor studenten Basispresentatie Handreiking: tips voor studentenbegeleiders Handreiking Moment: student heeft het aanbod voor ogen en bedenkt welke keuze hij gaat maken Contactmomenten student: In gesprek met LOB’er/SLB’er/mentor zowel individueel als klassikaal Online; website/intranet/ social media 4. Kiezen van keuzedelen Vraagbaak inrichten/aanwijzen voor vragen over keuzedelen, kan per opleiding of centraal, hier ook duidelijk maken wat de randvoorwaarden bij het kiezen zijn (bijv. wanneer gaat een keuzedeel door en wanneer niet?) Mogelijkheid tot inschrijven organiseren + formeel keuzemoment met student inplannen Aanbod leerbedrijven passend bij gekozen keuzedeel moet inzichtelijk gemaakt worden voor begeleiders student Indien van toepassing, informeren over extra keuzedelen Moment: student kiest voor keuzedeel en bereidt zich voor op uitvoering, keuze is definitief en komt op de OOK (of bijlage) te staan. Contactmomenten student: Formeel keuzemoment student In gesprek met LOB’er/SLB’er/mentor, zeker als er sprake is van bpv in keuzedeel Online; website/intranet/ social media Basispresentatie keuzedelen voor studenten Basispresentatie

3 5. Volgen van keuzedelen Moment: student volgt keuzedeel Contactmomenten student: Les Met bpv-begeleider (indien van toepassing) Indien van toepassing, informeren over extra keuzedelen Student informeren over dat het behaalde keuzedeel op het diploma getoond wordt en het niet gehaalde keuzedeel op de resultatenlijst.


Download ppt "De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het."

Verwante presentaties


Ads door Google