De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De opstanding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De opstanding."— Transcript van de presentatie:

1 De opstanding

2

3 Lezen Mattheus 28 : 1 En laat na den sabbat, als het begon te lichten, tegen den eersten dag der week, kwam Maria Magdaléna, en de andere Maria, om het graf te bezien. 2 En ziet, er geschiedde een grote aardbeving; want een engel des Heeren, nederdalende uit den hemel, kwam toe, en wentelde den steen af van de deur, en zat op denzelven. 3 En zijn gedaante was gelijk een bliksem, en zijn kleding wit gelijk sneeuw. 4 En uit vrees van hem zijn de wachters zeer verschrikt geworden, en werden als doden. 5 Maar de engel, antwoordende, zeide tot de vrouwen: Vreest gijlieden niet; want ik weet, dat gij zoekt Jezus, Die gekruisigd was.

4 6. Hij is hier niet; want Hij is opgestaan, gelijk Hij gezegd heeft
6 Hij is hier niet; want Hij is opgestaan, gelijk Hij gezegd heeft. Komt herwaarts, ziet de plaats, waar de Heere gelegen heeft. 7 En gaat haastelijk heen, en zegt Zijn discipelen, dat Hij opgestaan is van de doden; en ziet, Hij gaat u voor naar Galiléa, daar zult gij Hem zien. Ziet, ik heb het ulieden gezegd. 8 En haastelijk uitgaande van het graf, met vreze en grote blijdschap, liepen zij henen, om hetzelve Zijn discipelen te boodschappen. 9 En als zij heengingen, om Zijn discipelen te boodschappen, ziet, Jezus is haar ontmoet, zeggende: Weest gegroet! En zij, tot Hem komende, grepen Zijn voeten, en aanbaden Hem. 10 Toen zeide Jezus tot haar: Vreest niet; gaat henen, boodschapt Mijn broederen, dat zij heengaan naar Galiléa, en aldaar zullen zij Mij zien.

5 Wat een verhaal zeg...!! ? ? ? ? ? ? "Dat is vast wat aangedikt,
door de jaren heen" ? "Zou dat wel waar zijn?" ? ? ? "Bijna te mooi om waar te zijn!"

6 Is Jezus echt opgestaan uit de dood??
Hoe check je of iets echt waar is? Niet op 1 man afgaan. Zijn er getuigen? Is er wat gebeurd, wat de verteller wilde dat er zou gebeuren of maat het iemand zwart? Wat zijn de argumenten?

7 Laten we eens kijken... Er is hier spraken meerdere onderzoekers:
Mattheus, Markus, Lukas en Johannes. Ja!! De soldaten, Maria, de discipelen en de Emmausgangers. Nee, ze verwachten en wilden niet dat Jezus zou sterven. Hij moest tegen de Romeinen opstaan en de Verlosser van Israel worden. Ook maakt het opstandingsverhaal niemaen zwart, het is alleen goed nieuws! Jezus is door veel getuigen gezien. De 4 evangelisten hebben het alle 4 apart onderzocht, dus niet overgeschreven! Steeds meer mensen zijn gaan geloven in dit wonder! Mensen ervaren dat Jezus leeft!! Ook nu nog..!

8 Dit klinkt allemaal geweldig, maar wat hebben we er nu aan?
Paulus legt dit uit in 1 Korinthe 15 : en

9 1. Voorts, broeders, ik maak u bekend het Evangelie, dat ik u
1 Voorts, broeders, ik maak u bekend het Evangelie, dat ik u verkondigd heb, hetwelk gij ook aangenomen hebt, in hetwelk gij ook staat; 2 Door hetwelk gij ook zalig wordt, indien gij het behoudt op zodanige wijze, als ik het u verkondigd heb; tenzij dan dat gij tevergeefs geloofd hebt. 3 Want ik heb ulieden ten eerste overgegeven, hetgeen ik ook ontvangen heb, dat Christus gestorven is voor onze zonden, naar de Schriften; 4 En dat Hij is begraven, en dat Hij is opgewekt ten derden dage, naar de Schriften; 5 En dat Hij is van Céfas gezien, daarna van de twaalven. 6 Daarna is Hij gezien van meer dan vijfhonderd broeders op eenmaal, van welken het merendeel nog over is, en sommigen ook zijn ontslapen. 7 Daarna is Hij gezien van Jakobus, daarna van al de apostelen.

10 12 Indien nu Christus gepredikt wordt, dat Hij uit de doden opgewekt is, hoe zeggen sommigen onder u, dat er geen opstanding der doden is? 13 En indien er geen opstanding der doden is, zo is Christus ook niet opgewekt. 14 En indien Christus niet opgewekt is, zo is dan onze prediking ijdel, en ijdel is ook uw geloof. 15 En zo worden wij ook bevonden valse getuigen Gods; want wij hebben van God getuigd, dat Hij Christus opgewekt heeft, Dien Hij niet heeft opgewekt, zo namelijk de doden niet opgewekt worden. 16 Want indien de doden niet opgewekt worden, zo is ook Christus niet opgewekt. 17 En indien Christus niet opgewekt is, zo is uw geloof tevergeefs, zo zijt gij nog in uw zonden.

11 18 Zo zijn dan ook verloren, die in Christus ontslapen zijn.
19 Indien wij alleenlijk in dit leven op Christus zijn hopende, zo zijn wij de ellendigste van alle mensen. 20 Maar nu, Christus is opgewekt uit de doden, en is de Eersteling geworden dergenen, die ontslapen zijn. 21 Want dewijl de dood door een mens is, zo is ook de opstanding der doden door een Mens. 22 Want gelijk zij allen in Adam sterven, alzo zullen zij ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar een iegelijk in zijn orde: de eersteling Christus, daarna die van Christus zijn, in Zijn toekomst.

12 ...vragen... We hebben dit al heel vaak gehoord,
maar wat doet het met ons?

13 Heidelberger Catechismus vraag en antwoord 45
Wat is voor ons de waarde van de opstanding van Christus? Antwoord: Ten eerste heeft Hij door zijn opstanding de dood overwonnen, om ons te doen delen in de gerechtigheid, die Hij door zijn dood voor ons had verworven. Te tweede worden ook wij door Zijn kracht nu al opgewekt tot een nieuw leven. Ten derde is de opstanding van Christus voor ons een onderpand van onze opstanding in heerlijkheid.

14 De kern van het evangelie...
Ik hoorde iemand dit verhaal vertellen...

15 U zij de glorie OTH 110 U zij de glorie, opgestane Heer! U zij de victorie, nu en immermeer Uit een blinkend stromen, daald’ een engel af, heeft de steen genomen van ‘t verwonnen graf U zij de glorie, opgestane Heer! U zij de victorie, nu en immermeer.

16 Ziet Hem verschijnen, Jezus onze Heer
Ziet Hem verschijnen, Jezus onze Heer! Hij brengt al de zijnen in zijn armen weer Weest dan volk des Heren, blijd’ en welgezind, en zegt telkenkere: Christus overwint! U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, nu en immermeer. Zou ik nog vrezen, nu Hij eeuwig leeft, die mij heeft genezen, die mij vrede geeft? In zijn godd’lijk wezen is mijn glorie groot, niets heb ik te vrezen in leven en dood U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, nu en immermeer.

17 Zingen OTH 148 God wijst mij een weg
God wijst mij een weg als ik zelf geen uitkomst zie. Langs wegen die geen mens bedenkt, maakt Hij mij zijn wil bekend. Hij geeft elke dag nieuwe liefde, nieuwe kracht. Als ik mijn hand in zijn hand leg, wijst Hij mij de weg, wijst Hij mij de weg. Al moet ik door de wildernis Hij leidt mij. Hij toont mij een rivier in de woestijn. Alles zal ooit vergaan maar zijn liefde blijft bestaan en Hij maakt iets heel nieuws vandaag.

18 laatste officiele TOV!-avond!
volgende week --> laatste officiele TOV!-avond! 19.30 AANWEZIG!! ?????????????????????????? kom met een lege maag....


Download ppt "De opstanding."

Verwante presentaties


Ads door Google