Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdAntoon Segers Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
Wie is verantwoordelijk Inleiding wet- en regelgeving
2
Overheid Nederland Bedrijfsleven EU Internationaal
3
Wetgeving Uitvoerende organen Controlerende organen
4
Nederlandse Wetten (1) Warenwet Landbouwkwaliteitswet Vleeskeuringswet Bestrijdingsmiddelenwet (diergeneesmiddelenwet) (destructiewet) (veewet)
5
Nederlandse wetten (2) Op basis van de wetten: Algemene maatregel van Bestuur (KB) (bijv. besluit toevoegingen; warenwet) Regelingen (bijv. Warenwetregeling Hygiene Levensmiddelen(WHL) )
6
EU Richtlijnen Verordeningen (bijv. General Food Law)
7
Internationaal Adviesorganen –Codex alimentarius (FAO/WHO) –andere adviesorganen
8
Schappen (1) Productschappen (bijv: Productschap Tuinbouw, Productschap voor Vee, Vlees en Eieren) Bedrijfsschappen (bijv. Handel in Vee)
9
Schappen (2) Verordeningen Vergunningen Certificeren
10
Controle organen (1) ESFA (2002) European Food Safety Authority VWA (2002) Voedsel en Warenauthoriteit - Keuringsdienst van Waren - Vleeskeuringsdienst
11
Controle organen (2) Bedrijfsleven - PVE: SKV, CDS, CPE, IKB - GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) - HPA: KPA
12
Samenspel EU: Europese Hygiëne Richtlijn Warenwet: Regeling Hygiëne van Levensmiddelen art 30: HACCP verplicht art 31: Hygiëne codes Controle: auto-controle (producent) KvW (VWA) VVO (EU)
13
Wat ga je doen ? NIET: alle wetten kennen Zoek en begrijp de verbanden tussen bijv. wetgeving en kwaliteitssystemen Begrijp wie verantwoordelijk moet (zou moeten) zijn. - Bekijk dit vanuit het bedrijfsleven en vanuit de overheid - Bekijk wie dan de controle moet uitvoeren
14
Informatie? www.voedingscentrum.nl www.agriholland.nl/voedselveiligheid http://europa.eu.int www.vwa.nl www.overheid.nl productschappen
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.