De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maxime Alvarez Ruiz Klas 6M 5 maart 2009

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maxime Alvarez Ruiz Klas 6M 5 maart 2009"— Transcript van de presentatie:

1 Maxime Alvarez Ruiz Klas 6M 5 maart 2009
HET MENSELIJK LICHAAM Maxime Alvarez Ruiz Klas 6M 5 maart 2009

2 Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp het menselijk lichaam gekozen omdat het mij een heel interessant onderwerp leek en dat is ook. Het boek dat ik heb mee genomen heb ik een keer met sinterklaas gekregen. Het is een heel mooi boek en daarom wilde ik mijn spreekbeurt er over houden. Mijn broer had ook nog een boek die ik ook kon gebruiken. Het is best een moeilijk onderwerp maar ik wilde het toch proberen. Ik zou ook naar een museum gaan van het menselijk lichaam maar we konden er niet heen, omdat het uit was verkocht. Ik hoop dat jullie het een leuke spreekbeurt vinden.

3 Het skelet Al onze botten uit ons lichaam heten bij elkaar het skelet.
Het skelet bestaat dus uit botten die ons lichaam stevig maakt. Het is net een soort kleding hanger, als we geen botten hadden zouden we zo in elkaar zakken. Het skelet bestaat uit meer dan 200 botten die op hun plaats worden gehouden door banden. Alle botten in je lichaam hebben een naam zo heb je b.v. de schedel, het schouder blad, de ribben, de heup, de vinger kootjes, de knieschijf, het kuitbeen en scheenbeen, de voet kootjes,de hiel en het grootste bot in je lichaam de dijbeen. We hebben 3 soorten botten, dat zijn: de platte botten zo als de schedel. de lange botten zo als die van in je armen en in je benen. de korte botten zo als die van in je voeten en in je handen. Als we onze botten willen zien kan dat met een röntgenapparaat. Mijn moeder is laatst naar het ziekenhuis geweest voor een röntgenfoto te maken. Ik mocht van de zuster mee naar binnen en op het scherm kijken. Toen zag ik mijn moeders botten, er was gelukkig niets gebroken.

4 De spieren De spieren in ons lichaam zorgen er voor dat we ons kunnen bewegen. De spieren zorgen er ook voor om de botten bij elkaar te houden. We hebben meer dan 600 skelet spieren. Ze hebben verschillende vormen en lengte. Het is net elastiek, ze kunnen zich rekken en samen trekken. Er zijn twee soorten spieren in ons lichaam. Spieren die we zelf kunnen laten bewegen zo als armen en benen En spieren die we niet zelf kunnen laten bewegen zo als het hart. Spieren hebben we ook in ons gezicht, daarmee kunnen we verschillende gezichtsuitdrukkingen laten zien. Als we naar ons zelf kijken in de spiegel zien we de werking van wel 30 spieren. Een glimlach of een boos gezicht komt omdat de spieren samen trekken en ontspannen Een van de meest gebruikte spieren is de kauwspier deze spier komt in beweging tijdens het kauwen.

5 De huid De huid is de buiten kant van ons lichaam het beschermt ons tegen dingen van buitenaf, b.v. als je valt of tegen ziekten`s De huid bestaat uit verschillende lagen: de bovenst heet de opperhuid de laag er onder heet de lederhuid, daar liggen bloed vaatjes en haar zakje. het binnenste deel van de huid, is de onderhuid. Die heeft een vet laag en houd ons warm. Uit onze huid groeien haartjes, deze haartjes helpen ons warm te houden. Als we het koud hebben gaan de haartjes recht op staan, ze houden een dun laagje lucht er tussen vast. De wortels van de haartjes zitten in het middelste deel van de huid. In onze huid zitten ook allemaal kleine gaatjes, deze heten poriën. Als we het warm hebben, gaan deze poriën open en komt er vocht uit dat is transpiratie. zo houden we ons koel. De huid kan ook beschadigen. Een kleine wond zal meestal vanzelf genezen. Bij een grote wond zal de dokter soms de huid moeten dicht naaien.

6 Het bloed Als je bent gevallen komt er bloed uit je lichaam, dat komt omdat je huid dan stuk is. Een groot mens heeft 5 liter bloed in zijn lichaam, dat is heel belangrijk. Als er door een ongeluk te weinig bloed in het lichaam is, moet dat weer bijgevuld worden. Het bloed heeft witte en rode bloedcellen. de witte bloedcellen beschermen ons lichaam tegen ziektes en bacteriën. Als er iets in ons bloed komt, komen de witte bloedcellen in actie en nemen de indringer te pakken. De rode bloed cellen zijn bijzondere cellen, ze zijn heel klein en kunnen overal in het lichaam komen. De rode bloedcellen kunnen zuurstof vervoeren. Als er te weinig rode bloed cellen in ons lichaam zitten kan dat niet goed zijn voor onze gezondheid. Ons bloed loopt door bloedvaten, je hebt drie soorten: slagaders, aders en haarvaten. Wil je je eigen bloed door je slagader voelen leg dan je vier vingers op de binnen kant van je pols.

7 Het oor Met je oren kan je horen, het vangt geluid`s golven op. Zo kunnen we een stem of muziek horen. Maar een oor kan ook andere dingen, het kan ook ons evenwicht regelen. Het oor bestaat uit drie delen de oorschelp en de gehoorgang het midden oor met gehoor beentjes en het inwendige oor met het slakken huis. Het slakken huis zorgt voor ons evenwicht. Daardoor worden sommige kinderen wagen ziek in een auto. Hard geluid is slecht voor onze oren, het kan je gehoor beschadigen zorg dus voor niet te veel lawaai. Soms heb je oor pijn. Dit komt door troep dat achter je trommelvlies zit, het drukt er tegen aan en dat geeft de pijn in het oor. Als je vaak last hebt van oor ontsteking krijg je soms buisjes in je trommelvlies, dan kan de troep makelijker weg en heb je minder pijn

8 De neus en de mond Met ons neus kunnen we ruiken, het reukorgaan zit binnen in ons neus. je heb twee neusholtes, aan de binnen kant komen de neusholtes samen met de keelholten. De achterkant van een neusholten heeft een speciaal slijmvlies dat het reukslijmvlies word genoemd. We weten nog niet precies hoe de neus verschillen de dingen kan ruiken. Ons lichaam heeft voedsel nodig, dat voedsel kan ons lichaam binnen komen via de mond, waar de tanden en kiezen het fijn malen. De bewegingen van de tong zorgen ervoor dat het voedsel langs de tanden en kiezen komt zodat het goed kan worden klein gemaakt voor het wordt door geslikt. Het gebit van een volwassenen heeft 32 tanden. Dit is verdeeld over de boven en de onder kant. Het voedsel wordt vermengt met speeksel, het speeksel maakt ons eten zachter. Als we iets lekkers zien gaat onze mond vaak al meer speeksel maken en ga je automatische al meer slikken.

9 Nu iets leuks 

10 Vragen voor jullie Uit hoe veel botten bestaat het skelet?
Wat is de meest gebruikte spier in je lichaam? Hoe heten de kleine gaatjes in onze huid? Wat kan het oor nog meer dan alleen horen? Hoe veel liter bloed heeft een volwassen mens? Hoe veel tanden heeft een volwassen mens?

11 Vragen? Dit was het einde van mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen, tips, of complimenten


Download ppt "Maxime Alvarez Ruiz Klas 6M 5 maart 2009"

Verwante presentaties


Ads door Google