De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wereld in brand. Ik was 15 in 1910 “Hallo! Mijn naam is Jan.”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wereld in brand. Ik was 15 in 1910 “Hallo! Mijn naam is Jan.”"— Transcript van de presentatie:

1 Wereld in brand

2 Ik was 15 in 1910

3 “Hallo! Mijn naam is Jan.”

4 “Dit is mijn land…” Onze koning, Leopold II, is vorig jaar overleden. Hij werd opgevolgd door Albert I. Dit jaar was de Wereldtentoonstelling in ons land. Helaas werd er veel vernield in een brand.

5 “Dit is mijn land…” Vijf jaar geleden vierde België 75 jaar onafhankelijkheid. Wij hebben ook een kolonie in Afrika: Kongo. Mijn oom is daar missionaris. Wij doen daar goed werk, zeggen ze.

6 “Dit is mijn land…” Ons land speelt dus mee op wereldvlak. Maar het blijft een klein landje, omgeven door grotere landen.

7 “Guttentag! Mein Name ist Fritz.”

8 “Dit is mijn land…” Ik denk dat wij zowat het machtigste land zijn op het Europese vasteland. Veel is te danken aan onze keizer Wilhelm II. Sinds de overwinning tegen Frankrijk in 1871 zijn wij echt wel de eerste.

9 “Dit is mijn land…” Ons leger bestaat uit zo’n 800 000 manschappen. We hebben ook veel moderne oorlogsboten. Ook in de zeehandel proberen we de beste te zijn. Industrie en export zijn belangrijk voor ons land.

10 “Dit is mijn land…” In de fabrieken werkt ons volk op volle kracht. Het land is dan ook een economische sterkhouder op het continent. Denk maar aan de auto-industrie en de elektrische producten van Siemens.

11 “Dit is mijn land…” En onze keizer wil verder gaan. Gebiedsuitbreiding is nodig. Hij zoekt o.a. land in het nieuwe continent Afrika.

12 “Bonjour! Je m’apelle François.”

13 “Dit is mijn land…” Frankrijk is een fantastisch land. Gekend vanwege de kaas en wijn natuurlijk. Onze schitterende keuken is wereldberoemd. Onze grootste concurrent is Duitsland. Met de Belgen kunnen we het wel goed vinden.

14 “Dit is mijn land…” Duitsland heeft ons land zo’n veertig jaar geleden verslagen. Schande! Onze regering wil nog steeds wraak nemen. Ons leger moet sterk blijven tegenover het Duitse. Er moeten zo’n 750 000 soldaten komen. Dat wil zeggen dat ik binnen enkele jaren, zoals iedereen, drie jaar in het leger moet dienen.

15 “Dit is mijn land…” Heb je al gezien wat voor een schitterend land wij hebben? Al die prachtige monumenten! Parijs is de meest romantische stad van deze tijd en wordt niet voor niets de lichtstad genoemd! Geen enkel land heeft zoiets moderns als onze Eifeltoren!

16 “Hello! My name is Andrew.”

17 “Dit is mijn land…” Ik woon ongetwijfeld in het machtigste land ter wereld! Dankzij de Britse koningen en koninginnen. Onze King Edward VII werd, na zijn dood enkele maanden terug, vervangen door King George V. Het ziet ernaar uit dat die het al even goed gaat doen en het Britse rijk steeds verder uitbreiden.

18 “Dit is mijn land…” Onze kolonies zijn verspreid over de hele wereld! Tot in Australië en India toe! Niemand doet ons dit na. Zelfs op het nieuwe continent Afrika zijn we ruim vertegenwoordigd!

19 “Dit is mijn land…” Ik denk dat wij eveneens de meest geweldige vloot ter wereld hebben, met de meest moderne slagschepen! Supersnelle en wendbare boten, aangedreven door stoom. Fantastisch niet? We moeten opletten dat we de beste blijven! We moeten beter zijn dan Frankrijk. Maar vooral voor Duitsland moeten we oppassen, met zijn groot leger en grote vloot. Dat kan gevaarlijk worden!

20 “Guttentag! Mein Name ist Hanz.”

21 “Dit is mijn land…” Aartshertog Franz Ferdinand bestuurt het land schitterend! Zijn voorouders hebben Oostenrijk uitgebreid naar het oosten en het noorden. Zijn ambitie is gebiedsuitbreiding naar het zuiden. Dit is nu mogelijk. Het Turkse rijk is ferm verzwakt! Daar moeten wij van profiteren.

22 “Dit is mijn land…” In het begin van deze eeuw werden Bosnië en Herzegovina al ingepalmd door ons rijk. Helaas kan Servië daar niet mee leven en maken zij geregeld ruzie met ons. Traditie, de monarchie en de grootsheid van ons land en volk staan voorop. Dat is belangrijk voor ons! Ons volk kan meetellen met de groten zoals Duitsland! Wij spelen onze rol in Europa.

23 “здравствулте! я вызван Alexandr.”

24 “Dit is mijn land…” Onze taal lijkt misschien wat vreemd! Dit komt door het Cyrillisch schrift dat wij gebruiken. Maar ook voor de Europeanen zijn wij dat verre, grote en machtige rijk. De grote onbekende voor Europa.

25 “Dit is mijn land…” Wij hebben het goed voor met Europa. Vooral de Balkan is voor ons van groot belang. Wij zullen er alles aan doen om die landen te helpen tegen die Habsburgers uit Oostenrijk. Die palmen alles in! Rijk is de bevolking niet, maar we werken wel hard om iets te bereiken. Onze wilskracht brengt ons ver in deze wereld.

26 “Dit is mijn land…” Onze vorst is tsaar Nicolas II. De bevolking heeft gemengde gevoelens ten opzichte van de schatrijke tsarenfamilie.


Download ppt "Wereld in brand. Ik was 15 in 1910 “Hallo! Mijn naam is Jan.”"

Verwante presentaties


Ads door Google