De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

CSE Vaardigheden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "CSE Vaardigheden."— Transcript van de presentatie:

1 CSE Vaardigheden

2 Opzetten van onderzoek 2011 opg 32
Vaak vragen m.b.t.: Opzetten van onderzoek opg 32 2010 opg 12, 30, 34 Tekenen van een grafiek opg 8 2010 opg 11 Rekenopdracht opg 13

3 Opzetten van onderzoek:
Probleemstelling: heeft licht invloed op de groeisnelheid van planten?

4 Voorbeeld: Probleemstelling: heeft licht invloed op de groeisnelheid van planten? Onderzoeksvraag: groeit de plant sneller bij meer licht?

5 Voorbeeld: Probleemstelling: heeft licht invloed op de groeisnelheid van planten? Onderzoeksvraag: groeit de plant sneller bij meer licht? Hypothese: de plant groeit sneller als er meer licht is.

6 Voorbeeld: Probleemstelling: heeft licht invloed op de groeisnelheid van planten? Onderzoeksvraag: groeit de plant sneller bij meer licht? Hypothese: de plant groeit sneller als er meer licht is. Onderzoeksopzet: ! Controle groep en experimentele groep !! Herhalingen binnen de groep Hier: te onderzoeken factor = licht organisme = plant Resultaten: vergelijk de controle groep en de experimentele groep Controle groep (n=10) Experimentele groep (n=10) Normale lichtintensiteit Hoge lichtintensiteit Geen licht Meerdere groepen met opklimmende lichtintensiteit

7 !!! Aandachtspunten bij het maken van een onderzoeksopzet:
Eén te onderzoeken factor Ontwerp een controlegroep en een experimentele groep (of meerdere) In elke groep meerdere te onderzoeken organismen, minstens 5 Vergelijk de resultaten van de controlegroep met die van de experimentele groep Punten krijg je vaak voor het noemen van de onderdelen 2, 3 en 4!

8 Grafiek tekenen: Vaak een 3-punts vraag! Punten krijg je
Voor de juiste variabele op de juiste as. Dus de onafhankelijke variable (hier: lichtsterkte) op de x-as en de afhankelijke variable (hier: groei) op de y-as. Juiste benaming van titels op de x- en y-as. Bijvoorbeeld: licht (uur/dag) op de x-as en groei (cm/dag) op de y-as. Het niet noemen van de eenheden kost je een punt! Het juist uitzetten van de punten en het trekken van een vloeiende lijn door de punten. Gebruik NOOIT je geodriehoek als de lijn niet recht is (zie voorbeelden volgende dia’s). Trek de lijn alleen door het nulpunt als hij ook werkelijk door nul zal lopen. Anders kost je dat een punt!

9 Voorbeeld: opdracht tijdvak 1

10 Voorbeeld: Opdracht 11 2010 tijdvak 1
n.b. temp staat hier op de y-as. Hier is in feite een ijklijn gemaakt om de temp te bepalen a.h.v. het getjilp van krekels. Daarom is het getjilp de onafhankelijke variabele.


Download ppt "CSE Vaardigheden."

Verwante presentaties


Ads door Google