De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zons- en maansverduistering Warmte en licht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zons- en maansverduistering Warmte en licht"— Transcript van de presentatie:

1 Zons- en maansverduistering Warmte en licht
Natuur Zons- en maansverduistering Warmte en licht

2 Zonsverduistering Als de maan precies tussen de zon en de aarde in staat. Een zonsverduistering is er alleen bij nieuwe maan. Komt regelmatig voor, maar vaak zie je nog een klein stukje zon. Bij volledige zonsverduistering wordt het echt donker. Treden altijd maar op in een smalle strook op aarde.

3 Zonsverduistering

4 Zonsverduistering

5 Maansverduistering Als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. Een maansverduistering heb je alleen bij volle maan. Een maansverduistering kan volledig of gedeeltelijk zijn. Volgende maansverduistering is op 15 juni 2011.

6 Maansverduistering

7 Maansverduistering 0.17 – 2.55

8 Invloed op het dagelijks leven
Een maansverduistering heeft weinig invloed op het leven. Een zonsverduistering verstoort het leven van dieren en planten. Nachtdieren komen tot leven en dagdieren gaan rusten bij een zonsverduistering. Planten reageren op plotselinge verandering van de lichtsterkte.

9 Warmte en licht Door de temperatuur en het licht kunnen veel planten beginnen te groeien. Bij afname van warmte en lichtintensiteit zorgen de planten dat ze afsterven of hun bladeren verliezen. Voorjaar is geschikt jaargetijde om jongen te krijgen. Juiste afstemming is van belang!

10 En dan nog… Doordat de aarde tussen de zon en de maan schuift, ontstaat er een maansverduistering. Nachtdieren worden actief bij een zonsverduistering, omdat het lijkt alsof de avond intreedt. De reis van de maan om de aarde duurt 30 dagen. Dit heet een maanmaand.

11 Een bol van de krokus zorg ervoor dat de plant snel na de winter groeit.
In de winter zijn er geen insecten. Hierdoor hebben bepaalde vogels geen eten. Het voorjaar is een gunstig moment voor jonge vogels om uit het ei te komen. Dit omdat er dan weer veel insecten zijn.

12 Wilde zwijnen zoeken voedsel in het donker, omdat ze dan minder opvallen.
Een spitsmuis zal in de winter weinig voedsel vinden, omdat hij leeft van kleine bodemdieren en deze in de winter schaars zijn. Door in de winter een winterslaap te houden, verbruikt de hazelmuis minder energie en heeft hij minder voedsel nodig


Download ppt "Zons- en maansverduistering Warmte en licht"

Verwante presentaties


Ads door Google