De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten."— Transcript van de presentatie:

1 VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven
Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten Innovatie & duurzaamheid van de voedselketen

2 Inleiding Ongeveer 90 miljoen ton per jaar in Europa - landbouw en visserij sector niet inbegrepen; Ongeveer 126 miljoen ton in 2020 als er geen bijkomende maatregelen worden getroffen; In alle stadia van de voedselketen – voor diverse en sector specifieke redenen; Nodig om te focussen op alle niveaus van de voedselketen en op alle oorzaken per sector.

3 Context voor Europese actie
Efficient gebruik van hulpbronnen – Vlaggen schip initiatief in het kader van de Europa 2020-strategie - COM(2011)21 Stappenplan voor efficiënt hulpbronnengebruik in Europa - COM(2011)571 Europees Parlement: verslag over voedselverspilling – Januari 2012

4

5 Europese acties Definiëren van acties met een Europese meerwaarde om de nationale & locale acties aan te vullen; Consulteren van stakeholders, lidstaten en experten om op alle niveaus van de voedselketen opportuniteiten te identificeren om voedsel verlies/verspilling te verminderen zonder de voedselveiligheid te compromitteren.

6 Europese acties - consultaties
Bi-laterale gesprekken met alle actoren van de voedselketen; Advisory Group on Food Chain, Animal & Plant Health – Working Group Food losses/waste; EU Food Sustainable Consumption & Production Roundtable – Task Force Food losses/waste; Standing Committee on Food Chain & Animal Health – General Food Law

7 1ste vergadering op 5 Oktober 2012;
Advisory Group on Food Chain, Animal, Plant Health Working Group Food Waste 1ste vergadering op 5 Oktober 2012; Hele voedselketen vertegenwoordigd; Doel: Analyse van probleem doorheen de voedselketen; Discussie over mogelijke EU acties; Presentatie goede praktijken.

8 Europese acties – korte termijn (1)
Verspreiden van information "10 Tips to reduce food waste" in alle officiële EU talen; Verduidelijking: "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot"; Video clip,

9

10 Europese acties – korte termijn (2)
Faciliteren van het uitwisselen van goede praktijken Geïntegreerd in EU Food Waste Website

11 Goede praktijken Actor responsible for the initiative:
Type of actor responsible for the initiative: Type of initiative: Main type of stakeholder targeted: Country: Geographical level of implementation: Year of implementation: Website: Contact person:

12 Goede praktijken - Voorbeeld

13 Europese acties – korte termijn (3)
EU School Fruit Scheme EU School Milk Scheme Studie over de rol van steden Studie over consumenten gedrag

14 Europese acties – langere termijn
Kennis opbouwen Consultaties met stakeholders, FP7 project (FUSIONS), onderzoek ivm verpakkingsmateriaal, etc, … Geschiktheid van maatregelen onderzoeken – eventueel herziening van wetgeving Communicatie van de EU Commissie over "Duurzaam Voedsel" in 2013; Anwoord op rapport van EU Parlement

15 Meer informatie


Download ppt "VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten."

Verwante presentaties


Ads door Google