De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET GROOT BARRIÈRERIF Greensleeves (Mantovani).

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET GROOT BARRIÈRERIF Greensleeves (Mantovani)."— Transcript van de presentatie:

1 HET GROOT BARRIÈRERIF Greensleeves (Mantovani)

2 Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het omvat individuele riffen en 900 eilandjes over een lengte van km, met een oppervlakte van ca km2. Het rif ligt in de Koraalzee voor de kust van de staat Queensland in het noordoosten van Australië.

3

4

5

6 Het Groot Barrièrerif is de grootste toeristische attractie van Australië en tevens een belangrijk natuurgebied dat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

7

8

9 Vanuit plaatsen als Cairns en Townsville worden veel toeristische activiteiten ontplooid rondom het rif, waaronder duiktochten en rondvaarten.

10

11

12 Er wordt veel onderzoek gedaan naar de toestand van het Groot Barrièrerif. Een recente studie van een Australisch onderzoeksteam heeft daarbij aangetoond dat de snelheid waarmee koraal kalk uit het zeewater opneemt, de laatste 20 jaar sterk is afgenomen.

13

14

15 De vertraagde kalkopname leidt tot een vertraagde groei van steenkoralen in dit gebied. Volgens onderzoekers is dit mogelijk een gevolg van de toename van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer waardoor oceanen geleidelijk verzuren, of van de opwarming van het zeewater.

16

17

18 Het Groot Barfrièrerif is met zijn 359 soorten hardkoraal de grootste door levende wezens geschapen structuur op aarde.

19

20

21 Het biedt levensruimte aan talrijke soorten
Het biedt levensruimte aan talrijke soorten Onder andere aan 80 soorten zacht koraal en zeeveren, vissoorten, soorten zwammen, soorten weekdieren, 800 soorten stekelhuidigen zoals bijvoorbeeld zeesterren, 500 soorten zeewier en 215 inheemse vogelsoorten.

22

23

24 In het Groot Barrièrerif vindt men zes van de zeven wereldwijd voorkomende soorten zeeschildpadden. Daaronder ook de met uitsterven bedreigde karetschildpadden en de pacifische soepschildpadden die er hun eieren komen leggen.

25

26

27

28 Ook met uitsterven bedreigd zijn de daar levende dugongs (zeekoeien)
Ook met uitsterven bedreigd zijn de daar levende dugongs (zeekoeien). Verder worden deze warme wateren door walvissoorten, o.a. door de in Antarctica levende bultruggen, gebruikt om hun jongen te baren.

29

30

31 De getande en vertakte koralen zijn een ideale biotoop voor slakken en zeldzame mosselen zoals bijvoorbeeld de arthritica of de venuskam.

32

33

34 Koraalriffen zijn zeer gevoelige ecosystemen
Koraalriffen zijn zeer gevoelige ecosystemen. Elke verandering kan onherstelbare schade berokkenen. Koralen kunnen slechts gedijen en overleven in water met een zeer beperkt temperatuurbereik, tussen 18 en 30°C.

35

36

37 Een verhoging van de watertemperatuur leidt tot het afstoten en daarna afsterven van de voor koralen levensnoodzakelijne algen.

38

39

40

41

42 Het Groot Barrièrerif is een paradijs voor duikers.

43

44 Maar de haaien zijn nooit ver uit de buurt …

45 EINDE


Download ppt "HET GROOT BARRIÈRERIF Greensleeves (Mantovani)."

Verwante presentaties


Ads door Google