De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Architecten en energiezuinig bouwen. – Architecten en energiezuinig bouwen zijn niet tegenstrijdig, wat men ook beweert – Er is geen enkele andere bouwprofessional.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Architecten en energiezuinig bouwen. – Architecten en energiezuinig bouwen zijn niet tegenstrijdig, wat men ook beweert – Er is geen enkele andere bouwprofessional."— Transcript van de presentatie:

1 Architecten en energiezuinig bouwen

2 – Architecten en energiezuinig bouwen zijn niet tegenstrijdig, wat men ook beweert – Er is geen enkele andere bouwprofessional die meer inspanningen doet om zich bij te scholen: 1.625 energiebewuste architecten in Vlaanderen (hebben specifieke opleiding gevolgd en geëngageerd om E-60 te bouwen) In 2011 hebben bijna 2.500 architecten een opleiding gevolgd om energiezuinig te bouwen – Architectenorganisatie NAV gaat voluit in de ondersteuning van de architect: pockets, website ‘meeroverEPB.be’, helpdesk. (project energieconsulent) Architecten en energiezuinig bouwen

3 “Wat zijn voor u de grootste tekorten aan de huidige energieprestatieregelgeving?” (september 2011) Complexiteit van de huidige regelgeving = 40,1% Inrekening van de bouwknopen = 32,7% Verstrenging gaat te snel = 32,4% Ondersteunende software niet gebruiksvriendelijk = 29,8% Geen rekening met reëel energieverbruik = 28,7% “Haalbaarheid EPB eisen?” (18 januari 2011) E-70 = 69,1% haalbaar E-60 (2014) = 40,1% haalbaar BEN gebouwen (2021) = 12,4% haalbaar “Gebruikt u de EPB software?” 55,7% niet Aandachtspunten geformuleerd door de architect

4 – De regelgeving is complex, veel architecten kunnen niet onmiddellijk volgen. Ook gezien veel andere regelgeving die wijzigt. (bv. voorafberekening vanaf 2012) – Regelgeving nodigt niet uit tot innovatie – Verstrengingspad gaat snel – Te veel toegespitst op nieuwbouw – Software te weinig dynamisch – BEN? – Architecten zoeken ondersteuning: ventilatie en bouwknopen Aandachtspunten geformuleerd door de architect - samenvatting

5 – Een consequent overheidsbeleid: Eisen voor andere gebouwenfuncties – bv. winkels, kantoren Subsidies Eenheid met andere gewesten – Meer en beter beleid tegenover het bestaand gebouwenpark Breuklijn tussen nieuwbouw en renovatie is te groot geworden – Meer aandacht voor de betaalbaarheid van het bouwen en renoveren: Moet een én-én verhaal worden Administratieve vereenvoudiging in de feiten Architecten verlangen:

6 – Een duidelijk tijdspad naar BENH* gebouwen Duidelijk maar ook realistisch Een correcte definitie waarbij verhouding energiewinst en inspanningen correct worden becijferd en beoordeeld. *BENH = Bijna Energie Neutrale en Haalbare gebouwen – Herbronning van de huidige EPB methodologie De huidige methodiek verstikt innovatie, is te complex, en niet waarheidstrouw naar het echte energieverbruik. Dure technieken lossen het te vaak op. Terwijl isolatie essentie is “als het attestje er maar is” Waar is de slimme energiemeter? – Gevaloriseerd te worden voor hun inspanningen Renovatiepremie Opleidingsondersteuning Architecten verlangen:


Download ppt "Architecten en energiezuinig bouwen. – Architecten en energiezuinig bouwen zijn niet tegenstrijdig, wat men ook beweert – Er is geen enkele andere bouwprofessional."

Verwante presentaties


Ads door Google