De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Medische Technologie “Veiligheid” is het antwoord op de vraag: ‘waarom Medische Technologie’ Han van Reekum.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Medische Technologie “Veiligheid” is het antwoord op de vraag: ‘waarom Medische Technologie’ Han van Reekum."— Transcript van de presentatie:

1 Medische Technologie “Veiligheid” is het antwoord op de vraag: ‘waarom Medische Technologie’ Han van Reekum

2 Wat doet een ‘MTD’ Onderhoud van medische apparatuur Testen van medische apparatuur op veiligheid Het bijhouden van ‘Track records’ van alle apparaten, installaties en zelfs gebouwen ofwel: ‘Het hele ziekenhuis is één groot apparaat’ Ja, maar de operatie-instrumenten dan?

3 Verantwoording Terreinen in de medische techniek: Therapeutische apparaten Diagnostische apparaten Stel jezelf de vraag: ‘Wat is het gevolg van een falen van een apparaat?’ en ‘Welke soort apparaten heeft de grootste invloed op de patiënt?’

4 Uitkeringen door MediRisk Uitgekeerde bedragen in 2005, voorvallen van gemiddeld 5 jaar eerder

5 Alles draait om veiligheid In de UK 400 lopen mensen per jaar ernstig letsel op of komen te overlijden door medische apparatuur (getallen in Nederland onbekend).

6 Terreinen in de medische techniek De taak van de medisch technicus is de apparatuur veilig te houden. Twee soorten apparatuur: Diagnostisch Therapeutisch Diagnostiek verandert de fysiologie niet, veiligheidsmaatregelen passief. Therapie verandert de fysiologie, veiligheid buiten bepaalde grenzen garanderen.

7 Diagnostiek Rö-diagnostiek is extra kritisch, want kan de fysiologie veranderen. ECG-diagnostiek of monitoring… Je sluit een apparaat aan op de patiënt en het lichtnet… Hoe weet je zeker dat je de patiënt niet aansluit op het lichtnet? “Volle blaas”-diagnostiek via ‘bladderscan’ Wat kan daar nou mee misgaan?

8 Therapie Elektrochirurgie… Niet alleen op het lichtnet, maar ook energie toevoeren aan de patiënt, wat is nu nog veilig? En weet je dat ook? Beademing… Je perst een gasmengsel in een patiënt, is dat wel veilig? En weet jij dat ook? Waar valt een operatietafel eigenlijk onder?

9 Veiligheid Als het gevaar van de toepassing groter is, worden de eisen aan de veiligheid en het functioneren van een toestel groter. Therapeutische toepassingen zijn per definitie gevaarlijker dan diagnostische.


Download ppt "Medische Technologie “Veiligheid” is het antwoord op de vraag: ‘waarom Medische Technologie’ Han van Reekum."

Verwante presentaties


Ads door Google