De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nilfisk-ALTO Basis veiligheidszuigers

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nilfisk-ALTO Basis veiligheidszuigers"— Transcript van de presentatie:

1 Nilfisk-ALTO Basis veiligheidszuigers
- voor de betere reinigingsapparatuur Basis veiligheidszuigers

2 Explosive dust Explosieve Stoffen Explosieve Stoffen

3 Stofklasse type 22 Type 22 Explosieve stoffen uit klasse Type 22 zijn verschillend gevaarlijk- de gestelde eisen zijn dezelfde als voor de klassen L, M or H. Type 22-zuigers moeten altijd voldoen aan de eisen die gelden voor Type 22 plus of één van de andere stofklassen. Aanvullend: Voldoet aan IP 54 Uitsluitend gebruiken met goedgekeurde accessoirtes

4 Type 22 Enkele voorbeelden Food Non-Food Bananen (poeder) Glucose Vis
Meel Koffie Cacao Wortelen Mout Melk poeder Rode wortelen Thee Tarwe Suiker Non-Food Aluminium Rem stof Ontwikkelaar Rubber Jute Kurk Leer Papier Poeders Roet Textiel vezels Cellulose

5 Voorbeelden van stofexplosies
In 2002 Explodeerde een graan silo in Haysville, Kansas, US, gevolg: 4 doden! In de graan silo’s van DeBruce GrainComplex, ten zuiden van Wichita, explodeerde het het graanstof. De schok van de explosie was tot 15 kilometer voelbaar en sloeg gaten in de bodem ter grootte van huizen. In January 2003 een stofexplosie in de coöperatieve hout- stof silo in, AT. Eé arbeider werd hierbij zwaar gewond. In August 2003 twee brandweermannen vonden de dood door het instorten vanbetonnen vloeren nadat een stofexplosie deze hadden vernietigd. Niederpöllnitz, DE

6 3 Voorwaarden voor een stofexplosie Zuurstof Vonken, vuur
De benodigde hoeveelheid zuurstof is normaal aanwezig in de lucht. Vonken, vuur Brandbaar stof 3 Voorwaarden Ontstekingsbronnen: Mechanische vonk Smeulen Verhitting Electrostatische ontlading Heet oppervlak Liggend stof  Brand Stofwolk  Explosie De reden om te exploderen ligt in de oppervlakte van het stof.

7 Oppervlakte Een kubus van 1x1x1 m heeft de volgende oppervlakte: 6 m².
Als deze kubus wordt versneden in blokje van 1 cm dan wordt de totale oppervlakte: 600 m². Als de blokjes nu nog verder worden versneden tot blokjes van 0,1mm, dan wordt de totale oppervlakte m². Hierdoor wordt de verbrandings kans vergroot met een factor x, terwijl de massa hetzelfde is gebleven.

8 Oppervlakte Als dit 6 m2 is…... …dan is dit m2

9 Brandbaarheid van materialen
De brandbaarheid van materialen hangt af van het totaal van de specifieke oppervlakten: Een blokje aluminium zal niet branden Een aluminium spaan zal branden Aluminiumpoeder brandt zeer goed. Een stofwolk van aluminium en een vonk veroorzaakt een explosie.

10 Zuurstof De omgevingslucht bevat doorgaans voldoende zuustof voor een explosie. Toename. Als de zuurstofconcentratie toeneemt, zal de reactie (explosie, brand), heftiger zijn en de temperatuur hoger. Lucht bestaat uit: 78% N2 (Stikstof) 21% O2 (Zuurstof) 1% Ar (Argon) Afname. Als de hoeveelheid zuurstof afneemt neemt de kans op een explosie/ brand ook af. Zuurstof: concentratie: ~17% Een aansteker ontbrandt niet ~15% Kunststoffen branden niet ~14% Veel houtsoorten ontbranden niet ~11% Niets zal branden!!

11 Stof Concentratie Een stofwolk kan alleen exploderen binnen een bepaalde stofconcentratie. Dit wordt gedefinieerd in een boven en onder grens van explosie gevoeligheid. (UEL, LEL) Stof gebied Geen risico Risico Geen risico 0% LEL UEL 100% g/m³

12 Stof concentratie In een stofwolk met een concentratie van 40 g/m³ is een 25 W gloeilamp onzichtbaar op een afstand van 2 M. Maar... 1mm ...een stoflaag van 1mm is gewoonlijk voldoende om een normale ruimte te vullen met een explosief stof/ lucht mengsel indien de stof wordt opgewaaid.

13 Explosieve stof - Zones
Verschillende risico gebieden zijn verdeeld in „zones“ Zone 20: Een gebied waarin brandbaar stof, als wolk, constant of regelmatig aanwezig is, gedurende de normale activiteiten, in een voldoende hoeveelheid om in staat te zijn een explosieve concentratie te vormen van brandbaar stof samen met lucht en/of waar lagen stof oncontroleerbaar en met een buitensporige laagdikte kunnen worden gevormd. Dit kan het geval zijn in stofvergaar ruimten waar stof een explosieve mix kan vormen, regelmatig of gedurende een langere periode. Denk hierbij vooral aan machines.

14 Explosieve stof - Zones
Verschillende risico gebieden zijn verdeeld in „zones“ Zone 21: Een gebied, niet geclassificeerd als zone 20, waarin brandbaar stof, in wolk vorm, zeer waarschijnlijk kan voorkomen gedurende normale activiteiten, in een voldoende hoeveelheid om in staat te zijn een explosieve concentratie te vormen van brandbaar stof gemengd met lucht. Deze zone kan inhouden, onder andere, ruimten in de onmiddellijke nabijheid van gebieden waar kruit wordt verwerkt, en gebieden waar stoflagen kunnen voorkomen en waarvan aannemelijk is dat zij gedurende normale activiteieten een verhoogde kans geven op een explosieve concentrtie van brandbaar stof en lucht.

15 Explosieve stof - Zones
Verschillende risico gebieden zijn verdeeld in „zones Zone 22: Gebieden, niet geclassificeerd als zone 21, waar binnen het soms mogelijk is dat stofwolken ontstaan van brandbaar stof, en hier aanwezig zijn gedurende een korte periode, of waarin ophopingen en/of stoflagen van brandbaar stof aanwezig kunnen zijn, tijdens niet regelmatig voorkomende activiteiten en waar een verhoging is van een mengsel van lucht met brandbaar stof. Waar, na deze niet normale omstandigheden, niet gegarandeerd wordt dat de ophopingen en/of lagen van brandbaar stof worden verwijderd, zijn geclassificeerd als zone 21. Deze zone kan bevatten, onder andere, gebieden in de buurt van apparatuur die stof bevatten, van waaruit door lekkage stof kan ontsnappen en afzettingen kunnen vormen. (Bijv. maalderijen)

16 Explosieve stof - Conclusie
Stoflagen in ruimten en gebouwen veroorzaken een aanzienlijk risico: Een onschuldig vuurtje kan de aanleidin zijn van een kleine explosie die een ketting reactie tot gevolg kan hebben, met misschien wel catastrofale gevolgen. Een schone werkruimte is de eerste stap om dit risico te minimaliseren. Alle Nilfisk ALTO B1-zuigers zin geschikt om te worden gebruikt in zone 22.

17 Explosieve Stoom, gas, dampen - Zones
Zone 0: Betreft gebieden waar een gevaarlijke, explosieve atmosfeer bestaat door gassen, stoom, of dampen.Dit gedurende een lange periode ofwel constant. Zone 1: Betreft gebieden waar verondersteld wordt dat er af en toe een gevaarlijke, explosieve atmosfeer is veroorzaakt door gassen, stoom of dampe. Zone 2: Betreft gebieden waar verondersteld wordt het zelden voorkomt dat een gevaarlijke, explosieve atmosfeer ontstaat door gassen, stoom en dampen. De Nilfisk ALTO TURBO D/X-B1 is goedgekeurd om te gebruiken in zone 22 en in zone 2 !!!

18 ATEX Richtlijnen De naam ATEX komt van het franse”Atmosphère explosive”. ATEX is een europese richtlijn EC (94/9/EC), het bepaalt de algemene taken van bescherming die verzekerd moeten zijn door de fabrikant voor de gebruiker van de machine. Alle machines die bepaald zijn om te werken in explosieve ruimten vallen onder de ATEX richtlijnen. Deze is van kracht sinds 1 juli De ATEX goedkeuring heeft altijd betrekking op de zones waarin het apparaat wordt toegepast. !!! Alle ALTO B1-zuigersvoldoen aan de ATEX richtlijnen voor 22 !!! !!! De ALTO TURBO D/X-B1 voldoet tevens aan de ATEX eisen voor zone 2 !!!


Download ppt "Nilfisk-ALTO Basis veiligheidszuigers"

Verwante presentaties


Ads door Google