De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

College 1 Bedrijfsethiek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "College 1 Bedrijfsethiek."— Transcript van de presentatie:

1 College 1 Bedrijfsethiek

2 Cursus Docent Edwin Moor E.c.moor@hro.nl kamer H5 404 8 colleges
Aanwezigheid, participatie en opdrachten Eindopdracht Schrijven van groepswiki; De morele positie bepalen; Privé-, beroeps- of maatschappelijk leven.

3 Omgeving Veiligheid Respect Meningen/ opinie Discussie

4 Bedrijfsethiek Of….wat vindt jij van het grote graaien?
Of….kinderarbeid moet kunnen? Of….winst gaat voor alles? Of………….

5 Inhoud van de cursus Begripsvorming en definitie van Bedrijfsethiek
7 stappenplan voor morele problemen Strategische opties voor organisatie van bedrijfsethiek

6 Kader, wat is……..

7 Hoe het ook kan…… Toewijding aan UK productie Ondanks een geglobaliseerde wereldeconomie, waarin kwaliteitscomponenten uit de hele wereld komen, vervaardigd New Balance een groot deel van zijn schoenen in Engeland. New Balance heeft een fabriek in het Lake District, die 220 productiemedewerkers werk biedt. Met hoog-gekwalificeerde arbiedskrachten, uniek samengestelde teams, die continue uitgedaagd worden creative alternatieven op de concurrent aan te bieden, en met het vertrouwen zich van anderen te onderscheiden, is New Balance in de positie te overleven, te gedijen en een leidende rol in te nemen in een Industrie die voor het grootste deel de productie overzees heeft geplaatst.

8 Aanleiding ethische vraagstukken
Wat vinden we on-ethisch? Hoe is on-ethisch gedrag ontstaan? Hoe heeft het zijn plaats in de samenleving? Rol van de overheid/het bedrijfsleven Cultuur - opvoeding Globalisering - Technologie Verval van het morele gezag

9 Maatschappelijke verantwoording organisaties
Strategisch: hoe om te gaan met de verwachtingen van de maatschappij Public relations: hoe communiceer je over je gedrag Marketing: kunnen we van ons gedrag ons USP maken? Personeelsbeleid: welk imago hebben wij op de arbeidsmarkt

10 Verantwoording bedrijven
Duurzaamheid Ecologie, Rechtvaardigheid en Economie Maatschappelijke betrokkenheid

11 Definitie Ethisch handelen is handelen in overeenstemming
met de waarden en de normen waaraan wij onszelf en anderen in redelijkheid gehouden achten. Jeurrissen 2006

12 Wederkerige verantwoordelijkheid
6 februari 2010 Wie de belasting ontduikt door grote sommen geld weg te sluizen naar geheime bankrekeningen, weet dat hij immoreel bezig is. In het overheidsbeleid strijden vaak verschillende waarden omvoorrang: legaliteit, legitimiteit en integriteit. Soms kan een overheid de ene waarde zwaarder laten meewegen dan de andere, bijvoorbeeld als zij de wet moet overtreden om maatschappelijk onrecht te voorkomen of om misbruik tegen te gaan. Goed of fout op zichzelf bestaat niet. Moreel gedrag moet altijd in de context van andere waarden worden beoordeeld en afgewogen. Als het gaat om overheidsbeleid, zijn daarvoor geen kant en klare spelregels te geven, maar wel een aantal voorwaarden, waaraan dat handelen kan worden getoetst. In het geval van de niet rechtmatig verkregen databestanden over zwartspaarders in het belastingparadijs Zwitserland, is het de vraag of de Nederlandse regering daarvan gebruik mag maken. Inmiddels is deze kwestie teruggebracht tot de eenvoudige juridische vraag: Gaat het om gestolen gegevens? Wordt de regering dan een heler?

13 Wederkerigheid Arrestaties in onderzoek misbruik bejaarden
EDE - Een onderzoeksteam van de politie in Ede heeft een 28-jarige man uit Renkum aangehouden op verdenking van seksueel misbruik en verkrachting van hoogbejaarde vrouwen in Ede en Bennekom. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag bekendgemaakt.

14 Ethiek en de wet Wetten: gedrag opleggen, niet vrijwillig, argumenten
Ethiek: innerlijke motivatie, vrijwillig, op gevoel

15 Integriteit Vertrouwen (is iets persoonlijks) Om met elkaar om te gaan
Om geld in te investeren Om iets van te kopen Om samen mee gezien te kunnen worden etc

16 Codes Regels om gedrag af te dwingen Verloop van ethiek naar wet SOX
Tabaksblat

17 vragen Is dit een strategische beslissing?
Wordt dit ook nog voor marketing of PR gebruikt? Op welke wijze gedraagt Aldi zich verantwoordelijk? Welke aspecten? Zouden wetten hier ook werken?


Download ppt "College 1 Bedrijfsethiek."

Verwante presentaties


Ads door Google