De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Boren in metalen..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Boren in metalen.."— Transcript van de presentatie:

1 Boren in metalen.

2 Uitleg gebruik animatie.
Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Ga je gang VERDER

3 Boren Voor het boren in een metaal heb je andere boren nodig dan voor het boren in hout. Boren in staal. Staal is harder dan aluminium terwijl brons en messing zich weer heel anders gedragen. Afhankelijk van het materiaal heb je andere boren nodig. Boren in aluminium.

4 Boren Materiaal Boorpunt Kunststof 80 º Staal 118 º
Hierboven zie je een tekening van een boor. Met name de boorpunt (p) is belangrijk voor de keuze van de boor. Materiaal Boorpunt Kunststof (Boor hapt in materiaal) 80 º Staal (hard materiaal) 118 º Aluminium (zacht materiaal) 140 º Messing (bros materiaal) 130 º Voor zachte materialen die niet bros zijn kun je scherpere boren met scherpere punten gebruiken dan voor harde of brozere materialen. In de tabel hiernaast staan de boorpunten voor enkele materialen aangegeven.

5 Boren Als je gaat boren moet je de volgende punten goed uitvoeren:
- Welke boor heb ik nodig, de juiste dikte en de juiste boorpunt - Waar wil ik boren, aftekenen en centerpunt slaan Welk toerental gebruik ik, laag voor dikke boren en hoog voor dunne boren - Zit het werkstuk goed vast in de boorklem Gebruik ik de juiste beschermingsmiddelen, bril en eventueel handschoen De boor koelen en smeren (hoeft niet bij kunststof) met boorvloeistof Slaan van een centerpunt op de boorplaats. Op de volgende dia een demonstratie hoe je moet boren.

6 In dit filmpje wordt uitgelegd hoe boren werkt.
Klik op deze link. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe boren werkt. Na deze film ga je verder met deze animatie.

7 Boren Je weet nu dat: Je de juiste boordiameter moet kiezen Je de juiste boorpunt moet kiezen afhankelijk van het materiaal Je de juiste boorsnelheid moet kiezen: (hoog voor dunne boren en laag voor dikke boren) Het werkstuk goed in de boorklem moet vastzitten De boor moet koelen en smeren met koelvloeistof Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen

8 Einde van deze animatie.
Boren Einde van deze animatie. Ga nu weer verder met je boek. Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk


Download ppt "Boren in metalen.."

Verwante presentaties


Ads door Google