De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in."— Transcript van de presentatie:

1 Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in de exacte vakken, van VMBO tot universiteit. Zowel voor individuele lessen op maat als voor doelgerichte groepstrainingen die je voorbereiden op een toets of tentamen. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via onze website: of via Disclaimer Alle informatie in dit document is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Auteursrecht Op dit document berust auteursrecht. Het is niet toegestaan om dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur te kopieren en/of te verspreiden in welke vorm dan ook.

2 Verwachtingen werkcollege
Voorbereiden vragen

3 Opbouw werkcollege Ongeveer 30 minuten behandelen theorie
Vragen van jullie klassikaal beantwoorden Werkgroep afmaken, individueel vragen stellen, vragen nakijken (dus niet overschrijven ...) Wil je in de les een gedeelte van de werkgroep afmaken, neem dan de juiste boeken mee ...

4 bronnen Syllabus Mens en Voeding Receptenleer Levensmiddelenleer
Manual of Dietetic practice Informatorium Voeding en Dietetiek Let op: de onderdelen uit het informatorium kunnen alleen op de hogeschool zelf uitgeprint worden !!!

5 Tentamen Onderdeel van macronutrienten
Samen met anatomie en voedingsleer Multiple choice Alle leerdoelen Alle werkgroepopgaven

6 Vetzuren Keten Zuurgroep

7 De keten De ketens verschillen door: De lengte
Het aantal dubbele bindingen De plaats van de 1ste dubbele binding De aard van de dubbele binding

8 De lengte van een keten

9 Het aantal dubbele bindingen

10 De 1ste dubbele binding

11 De aard van de dubbele binding
Trans Cis

12 Gevolgen De ketenlengte heeft invloed op de oplosbaarheid (kortere ketens beter oplosbaar) Het aantal dubbele bindingen heeft invloed op het smeltpunt De plaats van de dubbele bindingen bepaalt of het lichaam het vetzuur wel of niet zelf kan maken Het type binding bepaalt of het vetzuur wel of niet gezond is (cis is gezond, trans niet)

13 Testje Links is gezonder dan rechts
Links is beter oplosbaar dan rechts Links heeft een hoger smeltpunt dan rechts

14 Verzadigd en onverzadigd
Hangt af van het aantal dubbele bindingen in de keten: 0 = verzadigd 1 = enkelvoudig onverzadigd meer = meervoudig onverzadigd

15 Gezond ? Niet gezond: Onverzadigd vetzuur met trans-bindingen
Wel gezond : Onverzadigd vetzuur met cis-bindingen

16 Gezond ? Verzadigd Trans onverzadigd Cis onverzadigd

17 Vetten en vetachtigen Indeling: Lipiden (triglyceriden)
Lipoiden (fosfolipiden) Sterolen (cholesterol, plantensterolen)

18 Structuur vetten Triglyceriden 3 vetzuren Glycerol

19 Hydrolyse Voor Na

20 Koolhydraten - bouwstenen
Fructose Glucose Galactose

21 Koolhydraten - indeling
Monosachariden 1 bouwsteen Disachariden 2 bouwstenen Oligosachariden Tot 10 bouwstenen Polysachariden ‘veel’ bouwstenen

22 Glucose Zoek het verschil ! Alfa glucose beta glucose

23 Glycosidische bindingen
Alfa glycosidische binding Beta glycosidische binding

24 In alle richtingen Horizontaal: 1,4 Verticaal: 1,6

25 Gevolgen De gevolgen van de verschillende bindingen
Alfa is wel verteerbaar in het lichaam, beta niet 1,4 geeft een ketenstructuur, 1,6 een vertakte structuur

26 Voorbeelden Amylose (zetmeel, onvertakt en verteerbaar)
Amylopectine (zetmeel, vertakt en verteerbaar)

27 Voorbeelden Cellulose (onvertakt en niet verteerbaar)

28 Testje II Dit is beta glucose Deze glycosidische binding is goed
verteerbaar

29 Emulsie - voor Oranje = olie Blauw =water

30 Emulsie - tijdens Oranje = vet = disperse fase
Blauw = water = continue fase Emulsie is de verdeling van fijne druppeltjes loeistof in een andere vloeistof Dit is een ‘olie in water’ emulsie

31 Emulsie - tijdens Belangrijk: Olie in water wil NIET zeggen dat er meer water dan olie is !!!

32 Emulsie - Emulgator Geel = olie Blauw = water Lijnen = emulgator
Emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn

33 Testje In een water in olie emulsie is water de continue fase
In een water in olie emulsie bevindt zich meer olie dan water Een emulgator heeft ALTIJD een hydrofiele kant

34 Antwoorden testjes Testje 1: onjuist, juist, juist
Testje 3: onjuist, onjuist, juist


Download ppt "Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in."

Verwante presentaties


Ads door Google