Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdSuzanna Verstraeten Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Vrijdag 25 november 2011
Tannat en Sangiovese Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Vrijdag 25 november 2011
2
Sangiovese Blauwe druif
Bijna zeker van Toscaanse origine (Misschien Emilia Romagna) Meest geplante druif in Italië - met ongeveer hectare produceert ze 10% van alle wijn in het land Overheersend zowel in Toscana als in Romagna Grote aanwezigheid in Marche en Umbria Iets kleinere, maar toch significante aanwezigheid in Latio, Campania, Puglia, Sardegna en Sicilia Geplant in 16 van de 20 verschillende streken Eveneens in verschillende wijnregio's in de rest van de wereld, met steeds betere resultaten in onder andere Californië en Australië Sangiovese is, naast de Barbera, de soort die in Italië het meest als nationale druivensoort kan aangeduid worden. De Sangiovese is sterk beïnvloed door de “terroir”
3
Synoniemen (of klonen) van Sangiovese
Bruneletto, Calabrese, Cardisc, Chiantino, Cordisio, Cuocignola, Gabra Cani, Guarnacciola, Ingannacane, Lacrima, Lambrusco, Lambrusco Mendoza, Maglioppa, Montepulciano Primutico, Morellino, Morellino de Florence, Morellino di Scansano, Morellone, Moscatale, Negretta, Nerino, Niella, Nielluccia, Nielluccio, Niellucciu, Pigniuolo Rosso, Pignolo, Pignolo Rosso, Pignuolo, Plant Romain, Primaticcio, Prugnolino Dolce, Prugnolo, Prugnolo di Montepulciano, Prugnolo Dolce, Prugnolo Gentile, Prugnolo Gentile di Montepulciano , Prugnolo Rosso, San Gioveto Grosso, San Montanino, San Quiveto, San Roveto, San Zoveto, Sancivetro, Sangineto, Sangiogheto, Sangiovese dal Cannello Lungo, Sangiovese dal Cannello Lungo di Predappio, Sangiovese di Lamole, Sangiovese di Romagna, Sangiovese Dolce, Sangiovese Elba, Sangiovese Gentile, Sangiovese Grosso, Sangiovese Nostrano, Sangiovese Piccolo, Sangiovese Piccolo Precoce, Sangiovese Romagnolo, Sangiovese Toscano, Sangioveto Dell'Elba, Sangioveto Dolce, Sangioveto Grosso, Sangioveto Montanino, Sanvicetro, Sanzoveto, Tabernello, Tignolo, Tignolo Tipsa, Toustain, Uva Abruzzi,Uva Canina, Uvetta.
4
Naam Naam zou afgeleid zijn van het Toscaanse dialect sangiovannina = vroegkiemend of Meer poëtisch - maar niet noodzakelijk minder juist - afgeleid van het Latijnse Sanguis Jovis, wat bloed van Jupiter betekent
5
Twee subvariëteiten : Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo
De Grosso is paradoxaal genoeg klein, maar (wat kwaliteit betreft) belangrijk, terwijl de Piccolo groot, maar het minst belangrijk is. Tot de Sangiovese Grosso behoren de beste klonen, met name de Brunello (die in Montalcino wordt gebruikt) en de Prugnole Gentile, die in de Vino Nobile di Montepulciano wordt gebruikt. Deze klonen geven een lage opbrengst en hebben kleinere bessen dan de grotere Sangiovese Piccolo, die veel wordt verbouwd in Lazio, de Marche en in Romagna. De Sangiovese Grosso heeft een dikke schil waarin de aromatische stoffen zitten die de wijn zijn karakteristieke aroma verlenen, en de tannines die hem zijn rijpingsvermogen geven. Grosso
6
Kenmerken van de Sangiovese
Vroegkiemende druif maar langrijpend Rijpt erg laat Matig intense kleur van het sap Donkerblauwe tot zwarte druiven wat kleur van schillen betreft Kleine bessen met dikke schil Trossen compact en stevig Houdt van warm overdag en fris tijdens de nacht Heel veel klonen met elk hun eigenschappen en verschillen = vandaar meestal menging van klonen Oogst midden september tot eind oktober
7
Geur en smaakeigenschappen van de Sangiovese
Zwarte kersen Zwarte bosbes en Pruimen Wilde specerijen Hoge aciditeit Stevige tannines Gedroogde theebladeren
8
Ziektes Weinig gevoelig aan ziektes
Heel weinig grijsrot dankzij bijna permanente aanwezigheid van wind
9
Voorwaarden om een goede wijn op basis van Sangiovese te maken
Middelmatig warm klimaat Absoluut geen regen tijdens de oogst Galestrobodem : leisteenachtige klei die vooral in Chiantia Classico te vinden is of Alberesebodem : kalksteen zoals in Montalcino Oogsten op optimale rijpheid en in perfecte sanitaire toestand
10
Tannat Blauwe druif Vermoedelijk afkomstig uit de Béarn
De term Tannat komt uit het Occitaans: Tanat, van tan tanin = gebruind Verwijst of naar de -sterke concentratie tannines -of naar de donkere kleur van de druif -naar het bruinachtige aspect van de bladeren Houdt van grintachtige zandgrond Het druivenras is laat rijp
11
De Tannatdruif bestaat uit -compacte trossen -cilinderachtig -bolvormige druiven van een gemiddelde grootte -blauw-zwart gekleurd met een dikke huid -druivenbladeren zijn pentagonaal, groot van afmeting en donker groen.
12
Eigenschappen van de Tannat
Geeft zeer fruitige wijnen, rijk van contrasten, frambozen, exotisch hout, kaneel, tabak Tanninerijk Na verblijf in eikenhoutenvaten geeft de tannat een intens rode wijn van een grote complexiteit, die zeer goed oud wordt Bij oudere wijnen komen wild- en ledergeuren voor
13
Madiran, Irouléguy, Tursan, Côtes de Saint-Mont, Côtes de Gascogne,
Gebruik in Frankrijk Dit druivenras wordt gebruikt voor de volgende wijnen: Cahors, Côtes du Brulhois, Madiran, Irouléguy, Tursan, Côtes de Saint-Mont, Côtes de Gascogne, rode en rosés uit de Béarn etc.
14
Gebruik buiten Frankrijk
Dit druivenras wordt nu meer in Uruguay verbouwd, waar hij in de XIXe eeuw werd geïntroduceerd, dan in het zuidwesten van Frankrijk (Sud-Ouest) In Uruguay wordt het ras Harriague genoemd (naar Pascual Harriague die hem in 1870 van uit het Baskenland meenam).
15
Ziektes Tannat is gevoelig voor -mijt: pokkenmijt -cicaden
-grijsrot (pourriture grise): Foto van Olaf
16
Voorwaarden om een goede wijn op basis van Tannat te maken
Oogsten op optimale rijpheid Verantwoord gebruik van eikenhouten vaten Lage rendementen!!! Strenge selectie na de oogst Bij voorkeur een klei-kalk grond
17
Petrole – Torrione 2008 In de jaren 1940 werd het Petrolo-domein in de Colli Aretini eigendom van de Bazzocchi-familie Vandaag is het Lucia Bazzocchi Sanjust die samen met haar zoon Luca het bedrijf leidt 19 hectare olijfbomen en 31 hectare wijngaard. Sinds de jaren 1980 gaat alle aandacht naar de productie van hoogwaardige olijfolie en wijn.
18
Torrione 2008 IGT Rosso di Toscana
Oorsprong : Mercatale Valdamo Ouderdom: wijngaarden aangeplant tussen 1970 en nu Oogst: eind september, begin oktober Vinificatie: -fermentatie en maceratie 14 dagen in betonnen cuves -malolactaatgisting zowel in barriques als in 30 hl grote tonnen Rijping: 15 maanden in vaten (1/3 nieuwe) Productie: flessen 100 % Sangiovese
19
Uruguay Brazilië & Argentinië 30° en 35 ° ZB zelfde breedte als
tussen Brazilië & Argentinië 30° en 35 ° ZB zelfde breedte als Z-Afrika Australië Uruguay
20
Bodegas Hector Stagnari Tannat Viejo 2008 Uruguay
Afkomstig uit Uruguay, appellatie Salto Zoon Hector en zuster Virginia concentreren zich op kwaliteitswijnen Behoort tot de beste 6 wereldwijnen afkomstig van Tannat , de meeste internationale onderscheidingen Domein van 30 ha Tannat Viejo : 18 maanden vatrijping Minder tannines dan de Sud-Ouest 13,5 % vol Bewaartijd 3-4 j
21
Sangiovese di Romagna Superiore Riserva 2007 DOC
=vaandeldrager van het huis: werd in de Gambero Rosso met ' 3 bicchieri' beloond. Oorsprong: Podere Monte di Sotto – Brisighella Oogst: september Vinificatie: -fermentatie gedurende 18 à 20 dagen in inox cuves gevolgd door malolactaatgisting -14 maanden rijping in Franse houten vaten en foeders Productie : flessen
22
Corallo Nero Sangiovese di Romagna
passie van de broers Antonio en Cesare Gallegati hebben in de jaren negentig de 'Azienda Agricola' of het wijnlandgoed van hun vader overgenomen om er een domein met kwaliteitswijnen van te maken. 'Cantina Emergente' (up-and -coming winery) in de editie 2010 van de alom bekende wijngids Gambero Rosso. 20 hectares bevindt zich in de provincie Ravenna in het hart van Emilia-Romagna bestaat uit twee delen : 10 ha fruitteelt en 10 ha olijfteelt en wijnbouw.
23
Argentinië Oudste wijnregio van Argentinië 5e grootste wijnproducent
700 bodega’s in Mendoza, 19 in Salta
24
Don David Reserve Tannat 2009 Michel Torino estate
1892 Cafayate Valley Zeer warm – 345 zon dagen Irrigatie 1.700 meter hoogte 12 mnd hout lagering Maart/april geoogst 120mm regen
25
Altesino Rosso Di Montalcino 2009
Het 15de-eeuwse Palazzo Altesi gelegen aan de Noordflank van Montalcino, is de thuisbasis van het wijndomein Altesino 27 hectare De meeste wijngaarden zijn aangeplant met sangiovese die gebruikt wordt voor de productie van DOC Rosso di Montalcino en DOCG Brunello di Montalcino
27
Altesino Rosso di Montalcino 2009 DOC
Oorsprong: Montalcino, La Velona wijngaard met een bodem rijk aan kalk en klei Oogst: eind september Vinificatie: -fermentatie en maceratie gedurende 14 dagen met temperatuurscontrole tussen 28 en 30° C Rijping gedurende 7 maanden in Sloveens foeders en 3 maanden in inox cuves Narijping van minimaal 4 maanden op fles voor verkoop
28
Madiran
29
Alain Brumont - Madiran
Madiran-pionier Alain Brumont slaagde er als eerste in de rustieke, straffe wijnen van de streek om te vormen tot toonbeelden van finesse. Fabuleuze wijnen die de Madiran in één klap op de wereldkaart zetten en daarmee de gehele Sud-Quest een grote stap vooruit hielpen. Ondertussen klommen heel wat wijnboeren naar zijn niveau maar hij blijft voorbeeldfunctie houden Soms gekke experimenten: bijvoorbeeld wijnen rijpen op de zeebodem en hoog in de bergen, om verschillen in ontwikkeling te onderzoeken. Appellatie Madiran 1948 = een v.d. oudste appellaties van de Sud-Ouest. Lang slechte reputatie door: te hoge rendementen, weinig selectieve oogsten, gebruik van cabernet franc (oorspronkelijk diende men slechts min. 40 % tannat te gebruiken in assemblages) Wetgeving is niet veranderd maar goede wijnboeren gebruiken nu minimaal 65 tot 80 % Tannat in de assemblage
30
Alain Brumont: topwijnmaker in Madiran
31
Château Bouscassé Cuvée Argile Rouge 2002 Madiran
Heel speciale cuvée waar weinig publiciteit rond gemaakt wordt Men streeft hier naar Tannat met minder tannine en minder kracht maar eerder naar fluweligheid en finesse Wijngaard gelegen tussen Montus en Bouscassé met een oppervlakte van 8 hectares Ondergrond met rode klei, die zeer zeldzaam is op Madiran Nieuwe beplanting met een densiteit van 7500 stokken per hectare Alain Brumont produceerde zijn eerste cuvée Argile Rouge in 2001
32
Ciacci Piccolomini d’Aragona
In Castelnuovo dell'Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo Guiseppe Bianchini is de eigenaar van dit domein, vroeger succesvolle wielrenner Het is een erfgoed van zijn vader die al wijnmaker was Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp
34
Brunello di Montalcino Pianrosso DOCG 2006
Oorsprong: Castelnuovo dell’Abate, Pianrosso wijngaard op het zuiden van Montalcino Hoogte van meter 16 hectares Superstrenge selectie voor de Brunello Oogst: oktober Vinificatie: fermentatie in inox tanks en cementen cuves Rijping : 36 maanden in Sloveense tonnen van 20 tot 85 hectoliter + 8 maanden narijping of flessen Productie van flessen
35
Domaine Laffont, Cuvée Hecate, 2003, Madiran
Eigendom van Belg Pierre Speyer, mini-domein 3,13 hectares in was het totaal verkommerd Sanering van de wijngaarden, vernieuwing van de vinificatie-apparatuur en een aparte kelder voor de vaten te bouwen zorgden voor een klein mirakel Heel lage rendementen Maakt wijnen met heel veel respect voor het terroir en de typiciteit van de druif Wordt algemeen (h)erkend als het allerbeste wat in de streek gemaakt wordt
36
Domaine Laffont, Cuvée Hecate, 2003 Madiran
Pure Tannat 100 % van de beste druiven Mini-cuvée van 7 vaten = maximaal 2100 flessen Zeer lage rendementen
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.