De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fotografie Fotografie = (letterlijk: schrijven met licht) het met behulp van licht en andere vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fotografie Fotografie = (letterlijk: schrijven met licht) het met behulp van licht en andere vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen."— Transcript van de presentatie:

1 Fotografie Fotografie = (letterlijk: schrijven met licht) het met behulp van licht en andere vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen

2 Aristoteles 4e eeuw In de 4de eeuw voor Christus observeert Aristoteles de zonne-eclips in een donkere kamer: je kon het beeld van buiten omgekeerd op de wand zien: de eerste stappen waren gezet in de richting van de fotografie.

3 Camera Obscura Aristoteles zag de eerste camera obscura. Hij noteerde zijn bevindingen, maar pas in de 16de eeuw gingen schilders er mee werken.

4 Camera Obscura 16e eeuw Een camera obscura (donkere kamer) is een verduisterde doos waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. Net zoals bij afbeelding door een lens het geval is, wordt de buitenwereld op zijn kop afgebeeld.

5 Camera Obscura 16e eeuw

6 Camera Obscura 16e eeuw

7 Lichtstraal: Portret Kunstenaars maakten ook op andere manieren gebruik van het licht om hun onderwerpen te tekenen/schilderen.

8 1816: Niepce eerste foto In 1816 maakte J. N. Niépce een foto van de natuur door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Het beeld dat werd gevormd was een negatiefbeeld dat niet was gefixeerd, en dus door verdere belichting buiten de camera obscura verloren ging. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij retinas.

9 1826: Niepce eerste camera

10 1837: Daguerre Parijs straatbeeld
De officiële bekendmaking van de uitvinding van de fotografie pas plaats in 1839 door L. J. M. Daguerre uit Parijs . In Londen was W. F. Talbot bezig met zijn fotografische ontwikkelingen. Vooral voor de beeldende kunst bracht dit een grote omwente- ling met zich mee voor vooral de beeldende kunst en de visuele communicatie. Men kreeg door de fotografie een andere kijk op de weergave van het perspectief, de beweging en ook het toevallige in de compositie sprak tot de verbeelding.

11 Daguerrotype Jean-Baptiste Sabatier-Blot (1844

12 Daguerrotype In 1831 zette Daguerre de proefnemingen van Niépce voort met zilverjodide. In 1837 ontdekte Daguerre bij toeval de mogelijkheid van ontwikkeling van het verborgen beeld. Hij had een gejodeerde verzilverde koperplaat kort belicht en hierna bloot gesteld aan kwikdamp. Hierop bleek zich een beeld te hebben gevormd. Hij noemde dit proces Daguerreotype. De camera waarmee de daguerreotype werd gemaakt.

13 Portretfoto’s

14 Portretfoto’s

15 1839 Bayard: eerste artistieke foto’s

16 1839 Bayard: eerste artistieke foto’s

17 1841 Talbot: Calotype

18 1851: 1e krantenfoto

19 1855: 1e oorlogsfoto

20 1858: 1e foto uit de lucht

21 Fascinatie voor wonderen van de wereld

22 Fascinatie voor wonderen van de wereld

23 Fascinatie voor wonderen uit de wereld

24 Ontdekking andere culturen

25 Onderwerpen: Portret Fascinatie voor wonderen van de wereld
Journalistiek (politiek, oorlog, enz) Kunst, een klein staartje > Schilders gaan gebruik maken van het medium fotografie

26 Gericault

27 1861 Maxwell: 1e kleurenfoto

28 1878 Muybridge: het lopende paard

29 Muybridge: Chronofotografie

30 Muybridge: Chronofotografie

31 Muybridge: Chronofotografie

32 Muybridge: Cronofotografie

33 Schilders gaan gebruik maken van het medium fotografie
Muybridge vs. Degas

34 1888: Eastman - Kodak

35 1895 Roentgen: Cinematografie

36 1931 Edgerton: 1e flits

37 1931 Edgerton: 1e flits

38 1931 Edgerton: 1e flits

39 1931 Edgerton: 1e flits

40 Fotografie was nu nog steeds een ‘lage’ zelfstandige kunstvorm, maar:
Eind 19e eeuw geënsceneerde fotografie – pretentie kunst Begin 20e eeuw eerste tentoonstelling met ‘kunst’fotografie Kunst nu twee functies: Verslaglegging objectiviteit Kunst als zelfstandig geaccepteerde kunstvorm Nu steeds meer experimenten

41 Foto wordt instrument voor abstractie
Man Ray

42 Man Ray

43 Man Ray: fotogrammen Een fotogram is een afdruk van een voorwerp dat in de donkere kamer direct op lichtgevoelig materiaal is gelegd en vervolgens belicht. Het betreft dus een vorm van fotograferen zonder camera.

44 Fotogrammen: foto wordt instrument voor abstractie
Moholy Nagy

45 Surrealisme in fotografie
Salvador Dali

46 Salvador Dali

47 Surrealisme in fotografie
Otto Steinert

48 Objectieve foto als basis voor expressieve / surrealistische werken
Andre Kertez

49 Objectieve foto als basis voor expressieve / surrealistische werken
Andre Kertez

50 Fotografie als registratie bij Land Art & Performance Art

51 Geënsceneerde fotografie: Jeff Wall

52 Computermanipulatie: Micha Klein


Download ppt "Fotografie Fotografie = (letterlijk: schrijven met licht) het met behulp van licht en andere vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen."

Verwante presentaties


Ads door Google