De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oorlog en conflicten Door: Thomas, Stefanie en Wendy.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oorlog en conflicten Door: Thomas, Stefanie en Wendy."— Transcript van de presentatie:

1 Oorlog en conflicten Door: Thomas, Stefanie en Wendy

2 Inhoud •1) Wat is fotografie? - Het begrip - Geschiedenis •2) Overkoepelende onderzoeksvraag •3) Sub-vragen & uitdieping •4) Foto’s & achtergrond •5) Activatie lln.

3 1) Wat is fotografie? Het begrip: -Afkomstig uit het Grieks (schrijven met licht) -Fotografie is de kunst om door middel van chemische inwerking van licht (dat binnenkomt via de lens) op een gevoelige plaat (film) afbeeldingen te maken van zichtbare dingen. - Een foto is de afdruk (op papier) van een fotografische opname.

4 Wat is fotografie? Geschiedenis In onze tijd: fotografie erkende discipline van de beeldende kunst. In het begin niet. 1839: fotografie uitgevonden. Louis-Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) uitvinding daguerreotypie.

5 Geschiedenis Veel eerdere pogingen gedaan om zonder tussenkomst van pen, potlood of penseel een afbeelding te maken van de werkelijkheid. Al sinds de Oudheid was het principe bekend van de camera obscura. Camera obscura: Dichte doos waarbij door een klein gaatje in de wand een omgekeerd beeld van buiten op de binnenwand kon worden geprojecteerd. Eerste bewaarde foto’s (uit de 19e eeuw): Op een tinnen plaat is een belichtingstijd van wel acht uur nodig geweest. Een daguerreotypie bestond alleen uit een positief beeld en kon dus niet vaker worden afgedrukt.

6 Geschiedenis Fox Talbot (1800-1877) legde de grondslagen voor onze moderne fotografie. Hij vond een fotografisch proces uit waarbij op papier werd gewerkt met negatieven en positieven. Vanaf het midden van de 19e eeuw: iedereen met een beetje geld kon een portret van zichzelf te laten maken. En dat gebeurde dan ook op grote schaal.

7 2) Overkoepelende onderzoeksvraag ? Is fotografie altijd moreel aanvaardbaar?

8 3) Sub-vragen : •Hoe wordt ons wereldbeeld beïnvloed door de media? •Wat is de boodschap? •Geeft een foto wel altijd de waarheid weer?

9 Hoe wordt ons wereldbeeld beïnvloed door de media? http://www.nederlandsfotomuseum.nl/content/view/103 /119/lang,nl/ http://www.nederlandsfotomuseum.nl/content/view/103 /119/lang,nl/ http://www.vanewijck.nl/vanewijck.htm http://comcom.uvt.nl/driel/publica/skrien%202002.pdf Dit handelt over 11 sept. Hier kunnen we ook een stuk aardrijkskunde in integreren. Bv met wereldkaart en de lln moeten met een stukje koord (+vliegtuigje) Afghanistan en Amerika met elkaar verbinden. Zo wordt hun kennis over de ligging van de landen in de wereld ook verruimd of gecorrigeerd. Dit handelt over 11 sept. Hier kunnen we ook een stuk aardrijkskunde in integreren. Bv met wereldkaart en de lln moeten met een stukje koord (+vliegtuigje) Afghanistan en Amerika met elkaar verbinden. Zo wordt hun kennis over de ligging van de landen in de wereld ook verruimd of gecorrigeerd.

10 Wat is de boodschap? http:// noorderlicht.com/ned/fest03/activ/duijn hoven.pdf http:// noorderlicht.com/ned/fest03/activ/duijn hoven.pdf

11 Geeft een foto wel altijd de waarheid weer? http://www.groene.nl/2002/0202/svd_oorlogsfotografi e.html http://www.groene.nl/2002/0202/svd_oorlogsfotografi e.html = essay waarin dit besproken wordt. Dit is misschien handig om stellingen uit te halen en deze dan te bespreken. http://www.groene.nl/2002/0202/svd_oorlogsfotografi e.html

12 Geeft een foto wel altijd de waarheid weer? http://www.zombietime.com/reuters_photo_fraud/ http://www.aish.com/movies/JP/PhotoFraud.asp

13 Activatie •Ganzenbordspel 1: niet moeilijk om te maken! De lln krijgen bij iedere foto achtergrond-informatie. Bij dit ganzenbord spel worden er vragen gesteld over de dingen die verteld zijn. Bv: Tijdens welk conflict is deze foto genomen? •Ganzenbordspel 2: speelduur ongeveer 60min. –http://www.jeugdwerknet.be/spelen/item/387 http://www.jeugdwerknet.be/spelen/item/387 –www.vormen.org/Kindsoldaten/Bijlagen/Ganzenbo rdOpdrachtenSO.html www.vormen.org/Kindsoldaten/Bijlagen/Ganzenbo rdOpdrachtenSO.htmlwww.vormen.org/Kindsoldaten/Bijlagen/Ganzenbo rdOpdrachtenSO.html –www.vormen.org/Kindsoldaten/Bijlagen/Ganzenbo rdSpelbord.html www.vormen.org/Kindsoldaten/Bijlagen/Ganzenbo rdSpelbord.htmlwww.vormen.org/Kindsoldaten/Bijlagen/Ganzenbo rdSpelbord.html •Gedicht: laten maken over hun gevoelens bij de foto. = vakoverschrijdend werken -> taal


Download ppt "Oorlog en conflicten Door: Thomas, Stefanie en Wendy."

Verwante presentaties


Ads door Google