De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Humira Even voorstellen: Reumaconsulente: Karina Noot

Verwante presentaties


Presentatie over: "Humira Even voorstellen: Reumaconsulente: Karina Noot"— Transcript van de presentatie:

1 Humira Even voorstellen: Reumaconsulente: Karina Noot
Leerling verzorgende IG: Coby van de Brand

2 Humira Wat is Humira? Welke aandoeningen Humira Aandachtspunten
Kosten/vergoedingen Toedieningswijze,advies en voorlichting. Uitleg met een filmpje Presentatie Karina Noot Gelegenheid tot vragen Mijn presentatie ziet er als volgt uit: Wat is Humira? Humira wordt toegepast bij specifieke groep aandoeningen. Welke aandoeningen dat zijn zal ik hierbij toelichten. Wat is Humira Van welke aandachtspunten moeten wij als hulpverlener bewust worden/zijn Wie komen er in aanmerking en hoe wordt het middel vergoed Wijze van toediening uitleg met een filmpje Vervolgens gaat reumaconsulente Karina Noot zich voorstellen en haar werkzaamheden nader toelichten. Hierna is er gegelegenheid tot vragen stellen e.d.

3 Welke aandoeningen Humira
Reumatische aandoeningen waarbij spieren en gewrichten zijn aangetast veroorzaakt door ontstekingen en/of artrose ( slijtage) Reumatoide artritis (RA) Artritis psoriatica (Aps) de ziekte van Bechterew Reuma komt vooral voor bij vrouwen, verhouding Ziekte van Bechterew komt voornamelijk voor bij mannen en artrtis psoriatica verhouding Deze 2 aandoeningen waarbij vooral jonge mensen worden getroffen. Rematoide artritis is de persoon meestal tussen de veertig en de zestig jaar.

4 Uitleg aandoeningen Reumatische Artritis (RA)=auto immuunziekte
Pijnlijke vorm,onstekingen in gewrichten vooral handen en voeten>roodheid en zwelling Immuunsysteem valt eigen lichaamscellen aan Stijve ledematen, minder soepel kunnen bewegen Griepachtige klachten, intense vermoeidheid Bloedarmoede Symetrie van de ontstekingsverschijnselen. Het menselijke afweersysteem reageert normaal gesproken op schadelijke indringers zoals o.a. bacteriën met een ontsteking:het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met RA valt het inmuunsysteem eigen lichaamscellen aan in dit geval de gewrichten. De onstekingen ontstaan dus door een fout in het immuunsysteem. Mensen met een RA hebben wisselend ziektebeeld maar groot kenmerk hierbij intense vermoeidheid. S,ochtends moeite met het op gang komen.....vergt veel tijd en geduld van de zorgverlener. Symetrie v.d onstekingsverschijnselen opeens dik pijnlijk rood worden van een gewricht ,alarmbellen meestal als re- hand ontstoken volgt hierna de linkerhand ook! Wisselend tijdspad.

5 Wat gebeurt er in zo’n gewricht.
In 1e stadium van RA en Aps raakt het slijmvlies aan de binnenkant van het gewrichtskapsel (synoviale membraam) ontstoken. Het synoviaal vocht werkt als een soort smeersel van de gewrichten. Het membraam zwelt op en er komen meer ontstekingscellen het gewricht binnen.Deze tasten bot,kraakbeen,pezen en banden aan. Hierdoor kan veel lokaal pijn en schade ontstaan. Niet voldoende behandelde RA en Aps kan door vergroeïngen van de gewrichten,tot blijvende invaliditeit lijden. Eenmaal ontstane schade is onomkeerbaar.

6 Uitleg aandoeningen Artritis psoratica(Aps)=auto immuunziekte
Pijnlijke ontstekingen in de gewrichten (vaak niet symetrisch) o.a aan laatste vinger-en teengewrichtjes Een pijnlijke nek en (onder)rug Overmatige vermoeidheid Verandering aan de nagels Huidziekte Psoriasis gevoeligheid bij zo’n 20 % Schilfering,jeuk en roodheid van de huid De symptonen kunnen zich overal op het lichaam voordoen en zijn niet bij iedereeen even duidelijk en hevig aanwezig. Verloop van Aps is niet te voorspellen, mild maar kan ook tot ernstige beschadigingen van de gewrichten leiden. Het is een chronische ziekte met een onbekende oorzaak. Behandeling is symptomatisch,verlichten en tegenwoordig kan de voortgang van de ziekte ook geremd. Vooral bij mensen met Aps die veel last hebben van de huid kan de ziekte ook psychische klachten veroorzaken!

7

8 Ziekte van Bechterew Spondylitis Ankylopoetica (S.A)
Ontstekingen beginnen in de onderste delen van de wervelkolom hierdoor stijfheid en rugpijn Ontstekingen in de ogen en in zeldzame gevallen kan ook de aorta ontsteken Vergrote kans op : Colitis ulserosa Ziekte van Crohn >inflammatoire darmziekten Genetisch verband > deze 2 ziekten en gewrichts- onstekingen steeds meer onderbouwing/studies Officiele naam Spondylitis Ankylopoetica (S.A) alleen in Nederland wordt de term ziekte van Bechterw aangehouden. Oorzaak ziekte onbekend maar een erfelijke factor het HUMAN LEUKOCYTE ANTGEN of HLA B27 speelt een rol. Bij het hebben van dit gen grotere kans op Bechterew. Deze aandoening komt 3 x vaker voor bij mannen dan bij vrouwen Behandeling naast medicatie vooral aangepaste lichaamsbeweging (fysio)belangrijk vaak oefeningen in het water. Verloop ziekte :langzaam aan wordt men stijver en beperkt de beweeglijkheid van de ruggengraat.Als de ziekte voor het 27e levensjaar begint was de kans om functioneel gehandicapt te raken tot voor kort 7 keer hoger dan iemand van dezelfde leeftijd. Verlies arbeid en het geraken in een sociaal isolement is groot gevolg van deze aandoening. Belangrijk om te weten en bespreekbaar voor ons als zorgverlener. Effectievere behandeling dankzij de nieuwe behandelmethoden TNF-α blokkers . Waarbij de ontstekingen bij veel patiënten tot rust worden gebracht waardoor verdere schade wordt vertraagd en misschien zelfs kan worden voorkomen.

9 Humira TNF-α blokker Toediening pas nadat alle NSAIDS (pijnstillers) en DMARD (anti reuma medicatie) en Prednison of een combi hiervan gebruikt zijn zonder effect. RA veel Tumor Necrosis Factor in het bloed TNF-α blokker remt stof in het bloed TNF is een ontstekingsstimulerende stof,die van nature in het lichaam aanwezig is. Het is een eiwit en hoort tot de groep cytokinen.Cytokinen zijn de boodschappers van het afweersysteem.Zij geven de boodschap door dat de ontstekingscel aan het werk moet. Als er teveel TNF-α in het lichaam aanwezig is zullen er dus ook meer ontstekingen optreden dan nodig is.Dit is het geval bij een auto-immuunziekte,dan is het afweersysteem overactief en wordt het lichaam van binnenuit aangevallen. Bij een RA is het lichaam dus in dis balans. TNF-a blokker zorgen ervoor dat deze boodschap van onsteken niet overkomt en zo ontstekingen worden geremd en voorkomen!

10 Humira Is een biological (lichaamseigen eiwitten nabootsen)
Bereiding medicatie is 6 – 9 maanden Screening : TBC-Hepatitis-hartfalen-infecties maligniteit-zwangerschap-lichaamsgewicht Toediening 1 keer per 2 weken Bewaren in de koelkast

11 Humira Aandachtspunten
Werking: Verminderen of stabiliseren pijn,stijfheid, vergroeïngen en vermoeidheid Meest voorkomende bijwerkingen: urineweginfecties,luchtweginfecties,wond- infecties Belangrijk : advies > griep spuit

12

13 Humira Kosten en vergoedingen.
Medicatie kost tussen en euro op jaarbasis Voldoen aan strenge criteria alvorens voorschrijven biological Humira Vergoeding door basisverzeker

14 Toedieningswijze Voorlichting en advies
Toedieningswijze doormiddel van een filmpje Vereniging Reumactief voor voorlichting en advies , contact heeft met het Refaja Ziekenhuis Opgestart in 2012 met 90 leden waarvan 60 mensen actief bezig met zwemmen en nordic walking en praten met lotgenoten Reumaconsulente Karina Noot


Download ppt "Humira Even voorstellen: Reumaconsulente: Karina Noot"

Verwante presentaties


Ads door Google