De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De blokkade van Berlijn

Verwante presentaties


Presentatie over: "De blokkade van Berlijn"— Transcript van de presentatie:

1 De blokkade van Berlijn
Albert van der Kaap

2 Wat wil de tekenaar met zijn spotprent zeggen?
Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

3 Denotatie Connotatie Twee belangrijke begrippen:
(wat staat er letterlijk, of wat zie je) Connotatie (welke effect heeft de prent op de kijker) Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

4 Ooievaars brengen kolen en voedsel naar Berlijn.
Denotatie Ooievaars brengen kolen en voedsel naar Berlijn. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Connotatie De ooievaars stellen de luchtbrug voor. Betekenis Op 26 juni 1948 brachten geallieerde vliegtuigen essentiële goederen naar West-Berlijn. (codenaam ‘Operatie Vittles‘) Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

5 Stalin staat met een geweer in zijn hand in de schoorsteen.
Denotatie Stalin staat met een geweer in zijn hand in de schoorsteen. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Connotatie Zal Stalin op de ooievaars gaan schieten? Betekenis Toen de luchtbrug al 18 dagen duurde, waren de geallieerden nog steeds bang dat Stalin op de vliegtuigen zou gaan schieten. Een nieuwe oorlog leek mogelijk. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

6 Wanneer is de prent gemaakt?
Vraag je bij elke prent af: Wanneer is de prent gemaakt? Wie heeft de prent gemaakt? Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

7 Datum 14 juli 1948. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Details De blokkade van Berlijn was het eerste conflict tussen het westen en het oosten dat tot een nucleaire oorlog had kunnen leiden. Betekenis De prent verbeeldt de mix van hoop op succes en angst voor oorlog onder de inwoners van Engeland. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

8 E.H. Shepard in het Engelse tijdschrift Punch.
Auteur E.H. Shepard in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Details Shepard was een scherpe waarnemer. Betekenis Shepard verbeeldt prachtig het gevoel van hulpeloosheid en onzekerheid onder de bevolking, in de wetenschap dat het het einde van de mensheid kan betekenen. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 


Download ppt "De blokkade van Berlijn"

Verwante presentaties


Ads door Google