De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Go go rainbow!.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Go go rainbow!."— Transcript van de presentatie:

1 Go go rainbow!

2 Holebi’s zijn een kwetsbare groep op vlak van welbevinden.
-Fase schaamte, zwijgen of net rebelleren (heteronorm) -47% herhaald homofoob geweld op school! Suïcidecijfers bij lesbische en bi meisjes: 56% heeft gedachten, 14% poging voor 23 jaar Holebi’s zijn een kwetsbare groep op vlak van schoolresultaten -Lesbische meisjes: kans op zwakkere resultaten -Biseksuele jongeren: meest kwetsbare groep

3 Transgenders zijn een kwetsbare groep op het vlak van welbevinden.
-Pestgedrag  Gendervariantie nog storender dan holebi zijn -Schoolverzuim, depressie, automutilatie -Suïcidecijfers, 62% loopt rond met de gedachten en 22% doet een poging. -Een piek bij 12 tot 17 jarigen

4 Een gay-straight alliance is een groep van leerlingen en leerkrachten die acties ondernemen om ervoor zorgen dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Of je nu LGBT (Lesbisch, gay/homo, bi en transgender), hetero of cisgender bent. Whut, whut…?

5 Een gay-straight alliance is een groep van leerlingen en leerkrachten die acties ondernemen om ervoor zorgen dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Of je nu LGBT (Lesbisch, gay/homo, bi en transgender), hetero of cisgender bent. Whut, whut…?

6 Wrm? 1. Het heeft een positieve invloed op de academische schoolprestaties; 2. Het verhoogt het veiligheidsgevoel van LGBT-leerlingen; 3. Het leidt tot een positievere schoolervaring; 4. Het verhoogt het algemeen welzijn van alle leerlingen; 5. En het leidt tot minder spijbelen. *Kosciw, J.G., Greytak, E.A., Bartkiewicz, M.J., Boesen, M.J., & Palmer, N.A., GLSEN 2011 National Climate Survey naar ervaringen van LHBT-leerlingen. *Saewyc, E.M., Konishi, C, Roze, H.A., Homma, Y., Strategiën om suïcide-ideatie, suïcidepogingen en discriminatie onder lesbische, biseksuele, homoseksuele en heteroseksuele adolescenten op scholen in westelijk Canada te verminderen.

7 Scholen hebben geen “clubcultuur”
Drempels… Scholen hebben geen “clubcultuur” Eerder een angst dan een drempel. Presenteer een GSA eerder als “fun” waardoor een holebi- en transfobische ondertoon kan vermeden worden. GO! Atheneum Etterbeek

8 #YOLO Jongeren zijn niet activistisch genoeg
Jongeren moeten intensief ondersteund worden en verbonden worden met elkaar. Op die manier worden ze empowert om actie te ondernemen. Vergroot je bereik door het gebruik van sociale media, eigen netwerken,… en jongeren dienen zich vanzelf aan. Laat jongeren opkomen voor hun rechten. Als je toont dat je niet bang bent om wat andere kunnen zeggen, zal je minder snel gepest worden.

9 Betrek ouders van bij de start.
Invloed van ouders Betrek ouders van bij de start. Open communicatie.

10 Toestemming schoolbestuur
VISO Roeselare Toestemming schoolbestuur Scholen kunnen een GSA niet verbieden. Continuïteit Vind verantwoordelijke en betrokken leerkrachten. Blijvend campagne blijven voeren. Religie Iedere religie baseert zich op naastenliefde.

11 Pestgedrag door het oprichten van een GSA.
Focus leggen op mensenrechten bij het initiëren. Zoeken van bondgenoten binnen de school. Als leerkracht en ander personeel blijvend en meteen reageren op pestgedrag. Geen LGBT leerkrachten. Het is niet enkel de taak van LGBT leerkrachten om het thema bespreekbaar te maken! Maak de school duidelijk dat ze een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van al hun leerlingen.

12 SWAGSA-campagnes GSA startpakket coming out day genderneutrale wc’s #RainbowYourSelfie How to GSA?

13 Startpakket Het hele jaar door bestelbaar
GSA-brochure stickers buttons poster #RYS-masker GSA-charter watjes sticker genderneutrale wc’s tattoo coming out day

14 #RYS-maskers fanbrushes stickers buttons vlag posters
#RainbowYourSelfie Rond IDAHOT #RYS-maskers fanbrushes stickers buttons vlag posters

15 8 9 3 8 6 24 Maerlant middenschool Blankenberge VISO Roeselare
KTA Diksmuide Zeelyceum De Haan KTA Ieper KASK Kortrijk KA Brugge centrum 1 Ensor instituut Oostende Sint-Jozefscollege Wervik MSKA Roeselare VTI Menen MAKZ Knokke-Heist Pakketten buiten W-VL Brussel Vorselaar Goes Antwerpen Gent REBUS 24 8 9 3 8 6

16 petitie charter poster plaktattoo
Coming out day Tot 11 oktober petitie charter poster plaktattoo

17 Genderneutrale wc’s Eind januari

18 How to GSA?

19 Regenboogkoffer Niet alleen holebi’s, maar ook mensen die ‘verdacht’ worden tot deze groep te horen, krijgen te maken met allerlei vormen van homofoob gedrag. Hetzelfde geldt voor transgenders: een verrassend grote groep van mensen die niet of niet helemaal past binnen de man/vrouw-hokjes. Ga daarom aan de slag met de educatieve koffer om stereotypen te doorbreken. Zowel in de lessen godsdienst, zedenleer, LO, Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde… kan je onze methodieken verwerken. Maak seksuele oriëntatie en genderdiversiteit bespreekbaar in de klas op een interactieve en inclusieve manier.

20 Scholenwerking

21 Inschrijven kan via www.cavaria.be
Vorming & trajecten Inschrijven kan via

22 XOXO


Download ppt "Go go rainbow!."

Verwante presentaties


Ads door Google