De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Afstudeerscriptie plagiaat

Verwante presentaties


Presentatie over: "Afstudeerscriptie plagiaat"— Transcript van de presentatie:

1 Afstudeerscriptie plagiaat Veel mensen doen zich op sociale media beter voor dan ze eigenlijk zijn of zijn niet helemaal eerlijk, bijvoorbeeld Yolanthe Cabau van Kasbergen: de foto is niet in Ibiza gemaakt maar in Thailand.

2 Afstudeerscriptie plagiaat Dit inspireerde Zilla van den Born, student grafische vormgeving uit Utrecht, bij het maken van haar afstudeerscriptie. Ze verzon dat ze vijf weken naar Thailand ging, in werkelijkheid zat ze thuis foto’s en filmpjes te bewerken. Iedereen trapte er in. Door de bijbehorende website kwam ze al snel in de media (let op de bewerkte foto’s).

3 Afstudeerscriptie plagiaat Dit inspireerde Zilla van den Born, student grafische vormgeving uit Utrecht, bij het maken van haar afstudeerscriptie. Ze verzon dat ze vijf weken naar Thailand ging, in werkelijkheid zat ze thuis foto’s en filmpjes te bewerken. Iedereen trapte er in. Door de bijbehorende website kwam ze al snel in de media (let op de bewerkte foto’s).

4 Afstudeerscriptie plagiaat Zilla was in mei 2014 te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night. Het complete item staat op YouTube en duurt ruim 11 minuten. Fragment van 33 seconden staat hier (Tan vindt dat ze meer dan een 7,5 verdient want het project is uniek).

5 Afstudeerscriptie plagiaat Merel Brugman, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie met een vergelijkbaar project, hoorde hiervan en beschuldigde Van den Born van plagiaat. Ook zij maakt een ‘nepreis’ naar Azië en bewerkte hiervoor foto’s. Van het project maakte ze in 2012 een website waar de scriptie gratis gedownload kan worden. Van den Born ontkende: “'Ik ben er van overtuigd dat het mijn eigen project is. Het is gewoon puur toeval. Ik heb ook al een plagiaatscan uitgevoerd en daar kwam niks uit. Ik maak me dus geen zorgen.' Wel was ze op de hoogte van het bestaan van het project van Merel. 'Ik kwam er pas achter toen ik al bijna klaar was met mijn project‘.”

6 Afstudeerscriptie plagiaat Merel vond de overeenkomsten niet toevallig. Beiden waren onder de zonnebank, in de dierentuin, in een restaurant en in het zwembad geweest en…

7 Afstudeerscriptie plagiaat Dezelfde fout (geen spatie tussen ‘op’ en ‘zoek’) in een zin uit de conclusie die vrijwel dezelfde is.

8 Afstudeerscriptie plagiaat Is hier sprake van plagiaat? Op een idee zit geen auteursrecht. Iedereen mag een afstudeerscriptie maken over een ‘schijnreis’ en daarbij filmpjes en foto’s bewerken. Het gaat om de uitvoering van het project. Omdat Van den Born ontkende en ook de scholen geen actie ondernamen stapte Brugman naar de rechter…

9 Afstudeerscriptie plagiaat In de zomer van 2016 volgde de uitspraak: Merel Brugman kreeg gelijk, Zilla van den Born pleegde plagiaat.

10 Afstudeerscriptie plagiaat De complete uitspraak staat online op De Rechtspraak. Samenvatting: 5.1. Van den Born mag haar scriptie niet verspreiden (online of in bibliotheek zetten). 5.2. Van den Born mag in de media niet ontkennen dat zij onderdelen van haar scriptie heeft overgenomen van de scriptie van Bergman. 5.3. Van den Born moet een week lang een rectificatie plaatse op de site van het AD plaatsen omdat ze in deze krant plagiaat ontkende. 5.4. Rectificatie moet één week in de bibliotheek van de Hogeschool worden opgehangen. Bibliotheek moet scriptie verwijderen (papier en online). 5.5. Als Van den Born niet voldoet aan 5.1, 5.3 en 5.4 moet ze een dwangsom betalen van € 100,--, tot een maximum van € 5.000,--. 5.6. Van den Born moet de proceskosten betalen. 5.7. Als Van de Born niet binnen 14 dagen betaalt moet zij iedere dag te laat € 100,-- extra betalen. Zilla blijft echter haar scriptie verdedigen: HKU-studente Zilla van den Born reageert: “Belangrijk verschil met werkelijkheid”.

11 Afstudeerscriptie plagiaat Dia 1
Yolanthe post foto van Thailand in plaats van Ibiza. (2014, 7 mei). AD. Geraadpleegd op 25 augustus 2016, van Dia 2 Velden, C. van der. (2014, 20 mei). Liegen over een perfect leven op Facebook is verleidelijk. Het Parool. Geraadpleegd op 25 augustus 2016, van Dia 3 Amsterdamse misleidt vrienden met tropische schijnreis. (2014, 21 mei). AD. Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van Dia 4 RTL Late Night. (2014, 20 mei). Zilla: Ik ging zelf in mijn leugen geloven - RTL LATE NIGHT. Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van Dia 5 Brugman, M.S. (2012). Werkelijkheid op reis: Een onderzoek naar reisfotografie in de huidige beeldcultuur (Afstudeeropdracht). Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van Koenes, R. (2014, 22 mei). Boze Merel: Populaire scriptie over schijnreis is jatwerk. AD. Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van Dia 6 Koenes, R. (2016, 28 juli). Rechter oordeelt: Hitscriptie over schijnreis is plagiaat. AD. Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van Dia 8 Brugman, M. (2012). Start [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van Dia 9 Dia 10 Rechtbank Midden-Nederland. (2016, 29 juli). ECLI:NL:RBMNE:2016:3986. Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van HKU-studente Zilla van den Born reageert: “Belangrijk verschil met werkelijkheid”. (2016, 30 juli). Geraadpleegd op 26 augustus 2016, van


Download ppt "Afstudeerscriptie plagiaat"

Verwante presentaties


Ads door Google