De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In 7 hoofdstukken wijzer over kanker

Verwante presentaties


Presentatie over: "In 7 hoofdstukken wijzer over kanker"— Transcript van de presentatie:

1

2 In 7 hoofdstukken wijzer over kanker
De kankerwijzer In 7 hoofdstukken wijzer over kanker 1 3 Wat is kanker? En hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe kunnen we kanker behandelen? Waarom krijgen mensen kanker? 4 2 6 Onderzoek is weten Beter worden of doodgaan? Kom in actie! 7 5

3 1 Wat is kanker? Hoofdstuk 1: wat is kanker?

4 Wat is kanker? 100+ Kanker is een gemene ziekte die al duizenden jaren bestaat. Hippocrates (Griekse dokter) heeft de naam verzonnen omdat hij een kankergezwel vond lijken op een krab. Er zijn meer dan 100 verschillende vormen. Kanker is een gemene ziekte die al duizenden jaren bestaat. Hippocrates, een Griekse dokter die bijna 2500 jaar geleden leefde, verzon de naam ervoor. De gezwellen die hij zag bij mensen die aan kanker leden, vond hij vaak lijken op krabben. Daarom noemde hij hun ziekte karnikos , wat in zijn taal (Latijn) krab betekent en later werd vertaald naar kanker. Tegenwoordig weten we er veel meer over dan meneer Hippocrates. Zo hebben de wetenschappers ontdekt dat er heel veel vormen van kanker zijn. Meer dan 100! Eigenlijk zijn dat allemaal verschillende ziektes. Toch vallen ze allen onder de noemer kanker, omdat ze op dezelfde manier ontstaan: door een foutje in de celdeling.

5 Hoe werkt het menselijk lichaam?
2 Hoe werkt het menselijk lichaam?

6 > Klik op afbeelding om video af te spelen.
Om te begrijpen hoe kanker in een lichaam terecht kan komen, moet je eerst weten hoe het menselijk lichaam werkt. Elk onderdeeltje van ons lijf is opgebouwd uit cellen. Het zijn er miljarden bij elkaar. Bijvoorbeeld: oogcellen, huidcellen, hersencellen, bloedcellen, hartcellen en zelfs nagelcellen. Het zijn slimme bouwsteentjes, die precies weten wat ze moeten doen om ‘hun’ stukje van het lijf goed te laten werken.

7 Hoe werkt het menselijk lichaam?
Cellen kopiëren zich en splitsen in 2-en. Iedere vorm van kanker begint met 1 beschadigde cel. Slechte cellen vormen samen een tumor. Hoe sneller de foute cellen ontdekt worden, met hoe minder ze zijn. Cellen leven maar kort en zijn de hele tijd bezig om kopieën van zichzelf te maken. Dat doen ze door zichzelf in tweeën te splitsen. Het nieuwe deel neemt het werk over van het oude, dat daarna afsterft en door het lichaam afgevoerd wordt. Zijn taak zit er dan op. Zo komt het bijvoorbeeld dat een wond kan genezen. Er komt een korstje op, dat er na een tijdje vanzelf weer af valt. Er zit dan nieuwe huid onder, die uit nieuwe cellen bestaat. Vaak zie je dan niks meer van de snee.

8 Hoe ontstaat kanker? Helaas maakt de natuur ook wel eens een foutje.
Dat is waar de gemenerik kanker je leven inbreekt. Iedere vorm van kanker begint met één beschadigde cel. Deze blijft doorgaan met splitsen. Helaas zijn deze allemaal ‘slecht’ omdat het kopieën zijn van een ‘foute’ cel. Samen vormen die cellen een tumor. De gezonde cellen worden hierdoor verdrongen en kunnen hun werk niet meer goed doen. Dan is het tijd voor de tegenaanval. Deze levenscyclus binnenin ieder lichaam kan eindeloos door blijven gaan, maar helaas maakt de natuur ook wel eens een foutje. Dat is waar kanker naar binnen sluipt. Iedere vorm van kanker begint met één beschadigde cel. Deze blijft doorgaan met splitsen, maar het oude deel van de cel sterft niet meer af. Zo komen er dus steeds meer cellen en helaas zijn deze allemaal ‘slecht’ omdat het kopieën zijn van een ‘foute’ cel. Samen vormen die cellen een tumor. De gezonde cellen worden hierdoor verdrongen en kunnen hun werk niet meer goed doen. Hoe sneller de foute cellen ontdekt worden, met hoe minder ze zijn. Dan is het tijd voor de tegenaanval.

9 Waarom krijgen mensen kanker?
3 Waarom krijgen mensen kanker?

10 Waarom krijgen mensen kanker?
Waarom een lichaam die zieke cellen maakt is niet altijd bekend. Soms is het gewoon pech. Om de kans op kanker zo klein mogelijk te maken is het belangrijk om gezond te leven. Dat betekent bijvoorbeeld: niet roken, matig alcohol drinken, je huid beschermen tegen de zon, genoeg bewegen, gezond eten en niet te veel eten. Waarom een lichaam deze zieke cellen maakt is niet altijd bekend. Soms is het gewoon pech, want er zijn mensen die niks ‘verkeerd’ doen en toch kanker krijgen. Om de kans op kanker zo klein mogelijk te maken is het belangrijk om gezond te leven. Dat betekent bijvoorbeeld: niet roken, geen alcohol drinken, je huid beschermen tegen de zon, genoeg bewegen, gezond eten en niet te veel eten.

11 Soorten kanker Op iedere plek in een lichaam kan kanker ontstaan.
Huidkanker: Als de cellen in de huid verkeerde kopieën van zichzelf maken. Maagkanker: Als het de cellen in de maag zijn. Ook als de cellen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, blijven we ze de naam geven van de plek waar het als eerste opgedoken is. Op iedere plek in een lichaam kan kanker ontstaan. Als de cellen in de huid verkeerde kopieën van zichzelf maken, krijgt die persoon huidkanker. Als het de cellen in de maag zijn, noemen we het maagkanker. Ook als die cellen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, blijven we ze de naam geven van de plek waar de eerste opgedoken is.

12 Snelheid van kanker Niet iedere vorm van kanker is even gevaarlijk. Hoe sneller de kankercellen door het lichaam reizen, hoe schadelijker de ziekte is. Voorbeeld van snel groeiende kankers: Borstkanker en lymfklierkanker Voorbeeld van langzaam groeiende kanker: Prostaatkanker Leeftijd speelt ook een rol. Omdat jonge mensen nog in de groei zijn, splitsen hun cellen vaker, ook de foute cellen. Maar ze krijgen ook minder vaak kanker en kunnen er makkelijker van genezen dan ouderen. Niet iedere vorm van kanker is even gevaarlijk. Hoe sneller de kankercellen door het lichaam reizen, hoe schadelijker de ziekte is. Borstkanker en lymfklierkanker zijn voorbeelden van snel groeide kankers, terwijl prostaatkanker zich juist langzaam ontwikkelt. Leeftijd speelt daarbij ook een rol. Omdat jonge mensen nog in de groei zijn, splitsen hun cellen vaker. Als er dan een ‘foute’ cel ontstaat, kan deze zich dus ook sneller vermenigvuldigen. Daar tegenover staat dat foutjes in de celdeling veel minder vaak voorkomen bij jonge mensen. Ze krijgen dus minder vaak kanker en kunnen er ook makkelijker van genezen dan ouderen. Dat laatste komt ook weer door die snelle celdeling, want als de zieke cellen verwijderd zijn, nemen de gezonde cellen het weer razendsnel over.

13 Hoe kunnen we kanker behandelen?
4 Hoe kunnen we kanker behandelen?

14 Hoe kunnen we kanker behandelen?
Kanker is een ernstige ziekte, die niet vanzelf weer weg gaat. Meestal wordt het ontdekt doordat iemand zich echt niet lekker voelt. Of gekke klachten heeft. Het is belangrijk om dan snel naar de dokter te gaan. De dokter onderzoekt het bloed en kan foto’s van de binnenkant van het lichaam maken. Zo wordt er bepaald of iemand kanker heeft en waar het precies zit. Als dat zo is, begint de behandeling vrijwel meteen. Dat kan met medicijnen, bestraling of door opereren. Kanker is een ernstige ziekte, die niet vanzelf weer weg gaat, zoals een griepje. Helaas bestaat er geen thermometer die je kan vertellen of je het hebt of niet. Meestal wordt het ontdekt doordat iemand zich niet lekker voelt. Het is belangrijk om dan snel naar de dokter te gaan. Die onderzoekt het bloed en kan foto’s van de binnenkant van het lichaam maken. Zo wordt er bepaald of iemand kanker heeft en waar het precies zit. Als dat zo is, begint de behandeling vrijwel meteen. Dat kan met medicijnen, bestraling of door te opereren. Het doel van al die behandelingen is om de ‘foute’ cellen te vernietigen, zodat er weer ruimte voor de gezonde cellen komt om het over te nemen. Gelukkig lukt dat steeds vaker.

15 Beter worden of doodgaan
5 Beter worden of doodgaan

16 Beter worden of doodgaan
Zo’n 70 jaar geleden stierf het grootste deel van de mensen die kanker kregen binnen 5 jaar. Sinds toen is er veel onderzoek gedaan naar het ontstaan, maar ook naar nieuwe methoden om ervan te genezen. Met positief resultaat! De overlevingskans van mensen die te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, is na 5 jaar 62%. Er zijn nog steeds vormen van kanker die we niet kunnen genezen. Ook zijn er medicijnen die we nu gebruiken die niet alleen de kankercellen aanvallen, maar ook een deel van de gezonde cellen. Zo’n 70 jaar geleden stierf het grootste deel van de mensen die kanker kreeg binnen 5 jaar. Er was een overlevingskans na 5 jaar van 25%. Sinds toen is er veel onderzoek gedaan naar het ontstaan, maar ook naar nieuwe methoden om ervan te genezen. Met positief resultaat, want tegenwoordig is die overlevingskans na 5 jaar 62%. Toch is dat nog lang niet genoeg. Er zijn nog steeds vormen van kanker, die we niet kunnen genezen. Ook zijn de medicijnen die we nu gebruiken zo sterk dat ze niet alleen de kankercellen aanvallen, maar ook een deel van de gezonde. We zijn er dus nog niet, maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen.

17 6 Onderzoeken is weten

18 Onderzoeken is weten We zijn er dus nog niet, maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen. Aan kankeronderzoek werken wereldwijd duizenden wetenschappers. Zij houden zich bezig met het uitvinden van nieuwe medicijnen, maar onderzoeken ook hoe we de ziekte kunnen opsporen of zelfs helemaal kunnen voorkomen. Om dit werk te blijven doen is veel geld nodig, heel veel. Want we zijn pas klaar als er niemand meer sterft aan kanker. Aan kankeronderzoek werken wereldwijd duizenden wetenschappers. Zij houden zich bezig met het uitvinden van nieuwe medicijnen, maar onderzoeken ook hoe we de ziekte sneller kunnen opsporen of zelfs helemaal kunnen voorkomen. Om dit werk te blijven doen is veel geld nodig. Heel veel, want we zijn pas klaar als er geen kanker meer voorkomt in onze wereld.

19 Op naar een wereld zonder kanker
De grootste organisatie die in Nederland geld inzamelt voor al deze onderzoeken tegen kanker is KWF Kankerbestrijding. De mensen die aan deze stichting verbonden zijn, geloven dat de dag komt dat er niemand meer sterft aan kanker. Een belangrijke organisatie die in Nederland geld inzamelt voor al deze onderzoeken tegen kanker is de KWF Kankerbestrijding. De mensen die aan deze stichting verbonden zijn, dromen van de dag dat er niemand meer sterft aan kanker. Jij kunt helpen om die droom waarheid te laten worden.

20 7 Kom in actie!

21 Kom in actie! Jij kunt helpen om die dag dichterbij te brengen.
Geld inzamelen voor KWF kan in je eentje, maar ook met je klas of zelfs met de hele school. Cupcakes bakken Lege flessen inzamelen (Filmpje: hier) Sponsorloop (Filmpje: hier) De kinderloop van Samenloop voor Hoop (Filmpje: hier) Enz. Geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding kan in je eentje, maar ook met je klas of zelfs met de hele school. Lees maar eens het inspirerende verhaal van Sam, die een avontuur verzon om zijn moeder op te vrolijken tijdens haar strijd tegen kanker en daarnaast samen met zijn vrienden een restaurant opzette. Met zijn boek en het restaurant samen heeft hij al duizenden euro’s verdiend voor KWF Kankerbestrijding. Niet iedereen is een schrijver of een kok, maar gelukkig zijn er ook ‘eenvoudiger’ manieren om in actie te komen en te helpen bouwen aan een wereld zonder kanker. Lege flessen inzamelen. Een eenvoudige manier om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding is het opzetten van een flessenactie. Als je het met je hele klas of zelfs met de hele school doet, heb je natuurlijk het meeste effect. Mensen geven niet graag geld weg zonder dat ze er zelf iets voor terug krijgen. Daarom is het makkelijker om iets anders van waarde te verzamelen, zoals statiegeldflessen. Bijna iedereen heeft thuis wel lege flessen, waar je geld voor krijgt als je ze inlevert bij de supermarkt. Als alle kinderen in de groep er een paar meebrengen, heb je al snel een leuke opbrengst. Voor de meeste plastic petflessen krijg je €0,25, dus met honderd flessen heb je €25,00. Een mooi begin, maar echt veel wordt het pas als je ook buiten je eigen huis gaat vragen of mensen mee willen doen aan de actie. Bijvoorbeeld bij: buren, vrienden, grootouders en ooms en tantes. Natuurlijk kun je ook gaan aanbellen bij huizen in je buurt en vertellen dat je flessen inzamelt voor KWF. Zo help je niet alleen om de onderzoeken te kunnen betalen, maar herinner je mensen er ook aan dat iedereen mee kan helpen in de strijd tegen kanker. Filmpje over een flessenactie: hier. Sponsorloop. Lekker samen rennen; gezond en gezellig. Een sponsorloop is een feestje. Voor de deelnemers en het publiek, maar je kunt er ook flink mee verdienen voor een goed doel. Dubbele winst dus! Een sponsorloop is een hardloopwedstrijd, waarbij iedereen die het parcours uitloopt een winnaar is. Het doel is om van tevoren zo veel mogelijk sponsors te zoeken. Die beloven allemaal om een bedrag te betalen aan jouw goede doel als jij mee loopt met de sponsorloop. Door te rennen kun je dus geld verdienen. Zo kun je KWF Kankerbestrijding steunen om nieuwe onderzoeken mogelijk te maken. Hoe meer scholen meedoen en hun eigen KWF-run organiseren, hoe meer er gedaan kan worden in de strijd tegen kanker. Om op een vrolijke manier extra op te vallen, kun je er een colour run van maken. Dan staan de juffen, meesters, ouders en vrienden niet alleen langs de kant om aan te moedigen, maar gooien ze ook een gekleurd poeder over de hardlopers. Zo komen alle renners als regenboogjes over de finish. Filmpje over een colour run: hier. Er zijn talloze manieren te verzinnen om in actie te komen voor KWF Kankerbestrijding. Bijvoorbeeld De Kinderloop van SamenLoop voor Hoop: hier

22 Kijk wat jij kunt doen op kwf.nl/acties


Download ppt "In 7 hoofdstukken wijzer over kanker"

Verwante presentaties


Ads door Google