De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goeden avond allemaal, ik weet dat het examens zijn voor velen dus ik wil jullie gewoon kort even iets delen over komende week. Wie weet wat er komende.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goeden avond allemaal, ik weet dat het examens zijn voor velen dus ik wil jullie gewoon kort even iets delen over komende week. Wie weet wat er komende."— Transcript van de presentatie:

1 Goeden avond allemaal, ik weet dat het examens zijn voor velen dus ik wil jullie gewoon kort even iets delen over komende week. Wie weet wat er komende week is? Kerst inderdaad, ik wil even kort naar kerst kijken met jullie… en daarvoor gaan we eesrt naar een klein filmpje kijken… (als de techniek wil meewerken)

2

3 Kerst mist Jezus Waaruit is kerst voort gekomen?
Vanwaar komt de kerstboom? Uitwisselen van geschenken? Ieder jaar na sinterklaas beginnen alle mensen zich klaar te maken voor kerst. (kerstmis is tenslotte een seizoen, of zo denken vele mensen toch) Kerst wordt door velen gezien als een geweldige tijd, gericht op vrijgevigheid, het bijeenkomen van families, mooie muziek en decoraties, genieten van speciaal lekker eten en zingen van liedjes. Geacht wordt dat dit alles gecentreerd wordt rond christus (maar vaak duren familieruzies onstaan rond kerst tot maart?), of heeft de bijbel hier iets anders over te zeggen? Wie heeft thuis een kerstboom? Kerstdiner (hoeveel?)? Cadeautjes? Kerststal? Waarom doen we allemaal deze dingen rond kerst? We leven in een wereld vol gebruiken maar weinigen proberen de oorsprong hiervan te bekijken. Over het algemeen aanvaarden we ze zonder navraag, mensen doen in principe wat alle anderen doen - omdat het makkelijk en natuurlijk is (kuddegeest). Laten we eens kijken naar de oorsprong van kerst.

4 25dec? Elk jaar op 25 december wordt kerst gevierd, dat is niet meer weg te denken. Milioenen mensen zitten rond de kerstboom en geven elkaar cadeaus en “vieren” de geboorte dag van Jezus. Maar is het zijn geboorte dag??? Wat zegt de bijbel hierover? We vinden geen enkele aanwijzing voor 25 dec… en even een kanttekening …zelfs niet voor het vieren van verjaardagen (In de Bijbel worden voorzover ik weet maar twee verjaardagen vermeld.  Namelijk die van de Farao in Egypte (Genesis 40). En die van koning Herodes (Mattheüs 14 en Markus 6). Beiden zijn heiden. En op hun verjaardagen worden twee mensen gedood, namelijk de bakker en Johannes de Doper Fout om verjaardagen te vieren? Ze zeiden vroeger van wel… Maar zeer waarschijnlijk omdat op zulke feesten het oude heidense levensgevoel weer zou boven komen. En op het feest de alcoholhoudende drank te rijkelijk zou vloeien. En de mensen veel te veel zouden eten. Daarmee deden ze de Heer oneer aan en gaven ze de heidenen redenen om te zeggen dat de christenen niet veel anders waren dan zijzelf. Maar het vieren van feesten is zeker Bijbels. Denk bijvoorbeeld aan de in gebruik name van de Tempel. Aan Abraham, die een grote maaltijd maakte op de dag dat Izaak “gespeend” werd (Genesis 21). Je kunt ook denken aan Jezus die Zelf op de bruiloft te Kana water in wijn veranderde. We kunnen ook denken aan het feest dat de vader geeft als zijn verloren zoon weer thuis komt! Er is dus niets op tegen om een verjaardag, een huwelijk e.d. te vieren. Alleen de vraag daarbij is hoe doen we dat? Bijbels is het om op die momenten Gods grote daden, Zijn trouw en zorg voor ons te gedenken. Want Hij gaf en onderhield dat alles. Daarom dient Hij dan ook de lof en eer te ontvangen op een feest ter ere van verjaardag! En... kan Jezus ook op ons feest aanwezig zijn? In dat licht gezien mogen we deze dingen ontspannen en met blijdschap vieren. Waarbij wat extra eten en drinken zeker zijn toegestaan.) We kunnen zelfs met redelijke zekerheid zeggen dat Jezus niet in de winter is geboren… (lucas 2:8 Herders in het veld) als het koud is en regent (+traditie schapen in stal in winter) blijf je niet buiten zitten… In de buurt van betlehem is winter winter en het is dan zelfs regentijd (hooglied 2:11, ezra 10:13) de herders zouden in die tijd hun kuddes op stal hebben staan… In lucas 2:1 lezen we het bevel van de keizer tot volkstelling, als dit in de winter was zouden vele mensen, kinderen, zwangeren, ouderen moeilijk of niet graken tot hun geboorte dorp Deze 2 samen wijzen erop dat Jezus waarschijnlijk niet in de winter werd geboren maar in het najaar (okt-nov)

5 Kerstfeest? Al voor Jezus geboorte werd kerstfeest gevierd maar toen was dat nog zonnewende feest (dagen worden langer) uit bijgeloof van toen komt ook de kerstboom (groen in de winter, hoop) en lichtjes voort…. (Uit een hoop ander bijgeloof) Waarom dan 25 dec? Als er geen bewijzen zijn dat Jezus op 25 december geboren werd, waarom wordt Kerstmis dan op die dag gevierd? „Kerstmis werd in Rome 529 na Chr bewust op deze dag geplaatst ter verchristelijking van het heidense feest van de geboorte der ’Onoverwinnelijke Zon’ op de zonnestilstand.” Toen het evangelie meer werd verspreid tot bij de ‘heidenen’ door de disipelen en meer en meer werd verspreid werd het ook gemengd met gebruiken van de heidenen. In 529 maakte toenmalig keizer van romeinse rijk (christendom was toen staats religie) 25 dec tot feestdag, het vereren van de zon werd vervangen door vereren van de Zoon gepaard met de traditie van veel eten en drinken zoals feesten toen gingen En daaruit volgen dus ook een hoop andere rituelen die kerst “maken” (kerstboom, lichtjes, hulstkransen…)

6 Cadeau’s? Wie heeft er thuis kerstcadeaus? (iedereen voor iedereen of mama en papa voor kinderen, namen trekken en voor 1 iemand?) Het zo betekenis volle kerst cadeau (voor de economie, sommige handelaren vertellen dat 60% van omzet komt uit kerstperiode) gedoe heeft niets te maken met de geboorte van Jezus. Zoals Matt 2:2 en vers 11 zegt dat de wijzen kwamen om de koning van de Joden te aanbidden en brachten (zoals die tijd het gebood) geschenken mee voor de nieuwe koning. Ze brachten Hem alleen geschenken (niet familie, ouders, kennissen). Het was hun helemaal niet te doen om verjaardag/geboorte het ging over het koning gedeelte van het verhaal. Dus kerst cadeaus zouden moeten bestemd zijn voor Jezus en niet voor elkaar zoals we nu doen. Deze zaken brengen ons zo snel van de kern af (eten, sfeer, lichtjes, cadeau’s). Sidetrack (X-mas)

7 Christmas X-

8

9 Geven we met kerst iets (op) voor Jezus/voor Gods Koninkrijk?
Beseffen we dat wij op kerst het grootste cadeau gekregen hebben? Zien we Jezus (zoals de wijzen) voor wie Hij is, Koning, en laten we ons kerstfeest daarom draaien? Geven we met kerst iets (op) voor Jezus/voor Gods Koninkrijk? Beseffen we dat wij op kerst het grootste cadeau gekregen hebben? Gods zoon=Gods heilsplan=Gods redding? Zien we Jezus zoals de wijzen voor wie hij was, Koning, en laten we ons kerstfeest daarom draaien?


Download ppt "Goeden avond allemaal, ik weet dat het examens zijn voor velen dus ik wil jullie gewoon kort even iets delen over komende week. Wie weet wat er komende."

Verwante presentaties


Ads door Google