De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pagina 1+2: Algemene gegevens

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pagina 1+2: Algemene gegevens"— Transcript van de presentatie:

1 Pagina 1+2: Algemene gegevens
Gegevens invullen over: -eigen naam + datum -adres van opa&oma -huurhuis of koophuis -soort huis -leeftijd van opa&oma -wonen ze samen of alleen

2 1. Is het huisnummer goed zichtbaar vanaf de straat?
Entree 1. Is het huisnummer goed zichtbaar vanaf de straat? Het is belangrijk dat het huisnummer goed zichtbaar is zodat de hulpdiensten (politie, brandweer ambulance) het juiste huis snel vinden.

3 Entree 2. Staan er spullen in de vluchtroute waardoor het vluchten moeilijk wordt? Zorg ervoor dat de vluchtroute (overloop, trap, gang) vrij is van spullen waarover je kan struikelen of die het vluchten tijdens brand moeilijker maken.

4 3. Liggen er spullen in de meterkast die er niet thuis horen?
Elektra & Apparatuur 3. Liggen er spullen in de meterkast die er niet thuis horen? Als er brand uitbreekt moeten elektra en gas snel kunnen worden afgesloten. Wanneer de meterkast vol staat met spullen zijn de schakelaars of afsluiters moeilijk bereikbaar.

5 Elektra & Apparatuur 4. Hebben opa en oma (oom of tante, buurman of buurvrouw) een wasdroger? 5. Maken opa en oma (oom of tante, buurman of buurvrouw) de pluizenfilter van de wasdroger elke keer (na iedere droogbeurt) schoon? De stof in de filter is super brandbaar omdat deze heel fijn en droog is. Door het warmte element en de elektra in de droger is de kans op brand groot als deze filter niet na iedere droogbeurt wordt schoongemaakt.

6 Elektra & Apparatuur 6. Laten opa en oma (oom of tante, buurman of buurvrouw) de CV-ketel/ gaskachel/ geiser ieder jaar door een verwarmingsmonteur controleren? Onvoldoende ventilatie, vervuiling of een verkeerde afstelling van de installatie kan gevaarlijk zijn. Daarom adviseert de brandweer om die installaties jaarlijks te laten controleren door een erkende installateur.

7 Elektra & Apparatuur 7. Liggen er snoeren/kabels onder het tapijt?
Wanneer kabels onder tapijt of vloerkleden liggen kunnen ze de warmte niet goed kwijt. Ook kunnen kabels beschadigd raken door het gewicht van meubels of doordat erover heen gelopen wordt.

8 Elektra & Apparatuur 8. Zijn er verschillende verlengkabels op elkaar aangesloten? Wanneer er meerdere verlengkabels op elkaar zijn aangesloten gaat uiteindelijk alle stroom van de aangesloten apparaten door de kabel van de éérste stekkerdoos. Dit kan overbelasting veroorzaken met brand als gevolg.

9 Koken 9. Staan er in de buurt van het fornuis brandbare spullen? (bijvoorbeeld vaatdoeken, handdoeken, pannenlappen, keukenrol, gordijnen) Probeer brandbare spullen zo ver mogelijk van het fornuis af te zetten. Het open vuur (gasfornuis) of de warme kookplaat (elektrisch fornuis) kunnen er voor zorgen dat een theedoek of keukenrol binnen een paar seconden in brand staat.

10 Koken 10. Wordt de afzuigkap regelmatig schoongemaakt?
In de filters en in het afzuigingsysteem van de afzuigkap hopen zich vet en olieresten op. Een vlam in de pan kan zo heel makkelijk overslaan naar de afzuigkap en het afzuigsysteem.

11 Wonen algemeen 11. Zijn de binnendeuren 's nachts dicht? (bijvoorbeeld de deur tussen de woonkamer en de hal, de slaapkamerdeuren) Door het gesloten houden van de deuren in huis voorkom je dat de rook zich tijdens een brand heel snel kan verspreiden naar andere kamers of de vluchtroute. Zo heb je meer tijd om veilig te vluchten.

12 Wonen algemeen 12. Als opa en oma (oom, tante, buurman, buurvrouw) kaarsjes gebruiken staan die dan in/op een onbrandbare houder en ver van de gordijnen af? Kaarsen of waxinelichtjes moeten altijd staan in een niet brandbare houder en uit de buurt van brandbare dingen zoals gordijnen of planten.

13 Wonen algemeen 13. Als opa en oma (oom, tante, buurman, buurvrouw) een open haard of kachel hebben, wordt de schoorsteen dan ieder jaar van binnen schoongemaakt? Roet van de open haard of kachel blijft achter in de schoorsteenpijp, dit kan zich ophopen en in brand vliegen. De brand kan vervolgens overslaan op bijvoorbeeld het dak van het huis.

14 Wonen algemeen 14. Als jij bij opa en oma (oom, tante, buurman, buurvrouw) thuis bent, kun jij dan lucifers of aanstekers pakken? Vuur is natuurlijk interessant. Maar door het spelen met vuur ontstaat er vaak per ongeluk brand of lopen kinderen ernstige brandwonden op.

15 Alarmering & vluchten 15. Wordt de huissleutel op een vaste plaats (bijvoorbeeld naast de voordeur) bewaard? Tijdens brand ontstaat er vaak paniek. Door de huissleutel altijd op een vaste plaats te leggen kun je altijd veilig en snel vluchten.

16 Alarmering & vluchten 16. Hebben opa en oma (oom, tante, buurman, buurvrouw) wel eens nagedacht over hoe zij snel en veilig buiten kunnen komen als er brand is? Door thuis samen afspraken te maken over hoe te vluchten tijdens brand en dit te beoefenen voorkom je paniek en win je tijd tijdens een echte brand.

17 Alarmering & vluchten 17. Hebben opa en oma (oom, tante, buurman, buurvrouw) rookmelders? Als je slaapt schakelen je hersenen je neus uit. Je zult dus nooit wakker worden van de geur van brand! Tijdens je slaap kun je wel nog horen en zal je dus ook wakker worden van het piepen van een rookmelder. Als een rookmelder in alarm gaat hangt er nog maar zo weinig rook dat je nog veilig kunt vluchten.

18 Alarmering & vluchten 18. Hoeveel rookmelders hebben opa en oma (oom, tante, buurman, buurvrouw)? In de vluchtroutes in huis (overloop, gang) adviseren we op iedere verdieping minimaal één rookmelder. Om het huis extra te beveiligen kunnen in de woonkamer en slaapkamers ook rookmelders worden opgehangen.

19 Pagina 2: de checklist 19. Hoeveel rookmelders hangen op de juiste plek (in de vluchtroute)? De vluchtroute is de weg van de slaapkamer naar een veilige plek buiten. Vaak vlucht je dan via de overloop, trap, gang en hal.

20 Alarmering & vluchten 20. Hoeveel rookmelders doen het?
(Test ze maar even door op de 'test-knop' op de rookmelder te drukken!) Op iedere rookmelder zit een knopje om ze te testen. Druk deze in en als de rookmelder in orde is zal deze een paar keer piepen. Hangt de rookmelder te hoog kun je een trapladder gebruiken of het knopje indrukken met bijvoorbeeld een bezemsteel. Als de rookmelder na het indrukken niet piept is hij niet goed aangesloten of is de batterij leeg.

21 Alarmering & vluchten 21. Worden de rookmelders iedere maand schoongemaakt? Doordat stof in de rookmelder komt kan deze een valse melding geven of trager reageren in geval van een echte brand. Maak daarom iedere maand de rookmelder even schoon met de stofzuiger.

22 Afsluiting -Geef even aan of opa en/of oma aanwezig zullen zijn tijdens de afsluiting van het project.


Download ppt "Pagina 1+2: Algemene gegevens"

Verwante presentaties


Ads door Google