De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vastenactie 2019 Water verandert alles!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vastenactie 2019 Water verandert alles!"— Transcript van de presentatie:

1 Vastenactie 2019 Water verandert alles!
Dit jaar draait alles in de Vastenactie campagne om water. Want toegang tot schoon drinkwater en sanitatie beïnvloedt het hele leven. Water verandert alles! In 2010 erkende de Verenigde naties de toegang tot schoon, veilig drinkwater en sanitatie als Mensenrecht door het op te nemen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Door het ondersteunen van waterprojecten levert Vastenactie een bijdrage aan het oplossen van de watercrisis. In de afgelopen jaren is er vaker aandacht geweest voor het belang van water zoals drie jaar geleden bij het project in Oeganda.

2 Watercijfers 844 miljoen mensen geen schoon drinkwater
263 miljoen mensen lopen langer dan een uur voor water 1 jerrycan water weegt meer dan 18 kilo 80% van ziektes veroorzaakt door vervuild water Meestal zijn vrouwen en meisjes verantwoordelijk voor het halen van water Allereerst enkele cijfers over water. Veelzeggende cijfers die een beeld geven van de situatie waarin mensen wereldwijd moeten leven. Het niet voldoende aanwezig zijn van schoon water heeft grote gevolgen voor vrouwen en meisjes, omdat zij vaak belast zijn met de taak om water te halen.

3 Een vergelijking: 40 miljard dagen per jaar
Sub Sahara: halen van water Frankrijk: alle werkdagen beroepsbevolking Een vergelijking die veel duidelijk maakt. In het gebied van Sub Sahara besteden mensen jaarlijks 40 miljard dagen per jaar aan het halen van water. Dat is hetzelfde aantal als alle werkdagen van de beroepsbevoling van een groot land als Frankrijk. Foto: Zalia in het dorp Dogondoutchi in Niger. Zij moet dagelijks zes uur water halen. Rechts: de druivenpluk in Frankrijk

4 Investeren in water en sanitatie
Investering: 1 dollar Opbrengst: 3 tot 34 dollar Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie levert iedere dollar die in water en sanitatie wordt geinvesteerd, een economisch rendement tussen de 3 en 34 dollar op. Een rendement waarvoor elke investeerder zou tekenen.

5 Vraag en Antwoord Hoeveel water gebruiken we per persoon gemiddeld per dag? 4000 liter, waarvan 120 liter ‘was en plas’ Hoeveel water is nodig voor een biefstuk van 200 gram? 3000 liter Veel cijfers over water zijn al langs gekomen. Maar hoe is het gesteld met uw kennis over ons watergebruik hier in Nederland. Eerste vraag: … wie weet het antwoord? (geef een reactie op de getallen die genoemd worden) Een tweede vraag:… wie weet het antwoord? De Verenigde Naties geven aan dat 20 liter per dag de minimum hoeveelheid is. We gaan nu naar een animatie kijken over ons watergebruik wereldwijd. LET OP: DE VOLGENDE DIA IS EEN FILM OVER WATER. VOORWAARDE: EEN GOEDE WIFI VERBINDING. ANDERS: FILM AFSPELEN VAN DE CAMPAGNE DVD!

6 Vastenactie heeft al vele waterprojecten gesteund in de afgelopen jaren. In 2018 en 2019 ondersteunt Vastenactie vijf projecten in Nicagarua, Sierra Leone, Niger, Congo en Indonesië. De waterproblematiek heeft in deze vijf landen een eigen gezicht. En daarom vraagt elke situatie om oplossingen die passen bij de omstandigheden.

7 Vastenactie ondersteunt waterprojecten wereldwijd
Vastenactie heeft al vele waterprojecten gesteund in de afgelopen jaren. In 2018 en 2019 ondersteunt Vastenactie vijf projecten in Nicagarua, Sierra Leone, Niger, Congo en Indonesië. De waterproblematiek heeft in deze vijf landen een eigen gezicht. En daarom vraagt elke situatie om oplossingen die passen bij de omstandigheden.

8 Zelfredzaamheid versterken
Gemeenschap verantwoordelijk voor onderhoud Oprichten van watercomités Belangrijke rol voor vrouwen Trainingen voor vrouwen voor watercomités! Welk project Vastenactie ook ondersteunt: het verhogen van de zelfredzaamheid staat voorop. Ook in de waterprojecten is het doel dat de gemeenschap zelf verantwoordelijk is voor de watervoorziening. Want alleen met de aanleg van een pomp is het problem niet opgelost. Er worden watercomités opgericht waarin de mensen gezamenlijk besluiten nemen over de plaats van een pomp, wie zorgt voor het onderhoud en welke bijdrage elk gezin moet leveren. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor vrouwen, omdat zij meestal verantwoordelijk zijn voor het halen van water. Foto: Tiama village in Sierra Leone. Dit dorp heeft al een eigen waterpomp gekregen.

9 Meer tijd voor werk en school
Vooral vrouwen en meisjes halen water: onveilige situaties 443 miljoen schooldagen gaan verloren Minder tijd om te zorgen voor gezinsinkomen Putten, pompen, opslagtanks dichtbij! De Vastenactiecampagne heet niet voor niets ‘Water verandert alles’. Want toegang tot water beinvloedt het hele leven. Vrouwen krijgen meer tijd om voor een inkomen te zorgen voor hun gezin. En Kinderen kunnen naar school en hebben daardoor meer kans op een goede toekomst. We zien dat als een pomp dichtbij een school wordt aangelegd dat de presentie van vooral meisjes om hoog gaat. Foto: reeds gerealiseerde waterput in Timare village in Sierra Leone. Drie dorpen krijgen nu een waterpomp: Makaiba, Masherie Thenkle en Konta Dubalai.

10 Kennis van hygiëne verbeteren
Training van vrouwen over hygiëne Kinderen krijgen les over hygiëne Aantal latrines uitbreiden Voorzieningen om handen te wassen uitbreiden Door verschillende oorzaken kan kennis van hygiëne verloren zijn gegaan. Zoals bij voorbeeld in Noord-Kivu in Congo. Mensen zijn door de oorlog verjaagd uit hun eigen woonomgeving en leefden jarenlang in vluchtelingenkampen waar geen latrines waren door gebrek aan water. Door de oorlog is kennis over een goede hygiëne verloren gegaan. Kinderen die tijdens de oorlog werden geboren, zijn nu volwassen en hebben nooit goede hygiënepraktijken van hun ouders leren kennen. Foto: Masisigebied (Noord Kivu) in Congo: kinderen van de Kavugizo school krijgen les in hygiëne

11 Minder ziektes dankzij schoon water
Vervuild water veroorzaakt ziektes Veel medicijngebruik Verminderde productiviteit en schoolverzuim Waterfilters, schone putten en pompen! Drinken van vervuild water veroorzaakt overdraagbare ziektes zoals diarree, hepatitis A, dysenterie, tyfus en cholera. Dit leidt tot veel medicijngebruik , een verminderde productiviteit en schoolverzuim. Door toegang tot veilig water worden deze ziektes teruggedrongen. Foto: Furaha Nikuze woont in Kalehe, Congo. Zij heeft al een waterfilter ontvangen.

12 De kosten Waterfilter p.p. 15 euro Waterpomp op zonne-energie p.p. 15 euro Toilet 750 euro Opleiden watercomité 400 euro Hoeveel kost het nu om iets te doen aan het gebrek aan schoon drinkwater en sanitatie? Hierbij enkele bedragen. We gaan nu kijken naar een film over een project in Nicagarua waar mensen zelf aan het woord komen. Foto: vrouwen bij pomp in Niger LET OP: DE VOLGENDE DIA IS EEN FILM OVER EEN PROJECT IN NICAGARUA. VOORWAARDE IS EEN GOEDE WIFI VERBINDING ANDERS: FILM AFSPELEN VAN CAMPAGNE DVD

13 Vastenactie heeft al vele waterprojecten gesteund in de afgelopen jaren. In 2018 en 2019 ondersteunt Vastenactie vijf projecten in Nicagarua, Sierra Leone, Niger, Congo en Indonesië. De waterproblematiek heeft in deze vijf landen een eigen gezicht. En daarom vraagt elke situatie om oplossingen die passen bij de omstandigheden.

14 Even minderen voor een ander
Mensen worden uitgenodigd om vragen te stellen over de presentatie. Foto: Zalia haalt water in Niger. Ze is bijna zes uur per dag bezig met het halen van water.


Download ppt "Vastenactie 2019 Water verandert alles!"

Verwante presentaties


Ads door Google