De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom. “Wat is een dNAA-protocol” De Nederlandse Amovatie Associatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom. “Wat is een dNAA-protocol” De Nederlandse Amovatie Associatie"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom. “Wat is een dNAA-protocol” De Nederlandse Amovatie Associatie
Presentatie: “Wat is een dNAA-protocol”

2 Inhoud Wat is de definitie van een protocol
Hoe ziet een protocol eruit Mogen protocollen gebruikt worden in Nederland?

3 Definitie dNAA-protocol
Een dNAA-protocol is een document waarin is vastgelegd op welke manier en in welke volgorde handelingen aan een asbesttoepassing moeten worden uitgevoerd waarbij de vezelemissie voor 95% zeker onder een vastgestelde en bemeten waarde blijft.

4 Een protocol bevat: De naam van het protocol en voor welke toepassing deze geldt. Wie het protocol op welk project mag gebruiken in welke periode Behalve anders aangegeven kan de saneerder of de eigenaar van het asbest kiezen uit de 2 vermelde saneringsregimes / blootstellings-klasse (BK). Bevat per BK het maximale aantal minuten per 24 uur dat gewerkt mag worden volgens het stappenplan. Per blootstellingsklasse staat ook vermeld hoe na de sanering een eindbeoordeling dient plaats te vinden.

5 Een protocol bevat: Elk protocol bevat de wetenschappelijke onderbouwing waaruit blijkt dat de vermelde blootstellingsklasse juist is. Voor meer uitleg over de berekeningen kunt u contact opnemen met dNAA. Elk Protocol is geautoriseerd door een gecertificeerde Hoger veiligheidskundige of een Arbeidshygiënist. In de cel met het geometrisch gemiddelde kunt u met een betrouwbaarheid van 95% aflezen hoeveel u vezels u maximaal kunt inademen bij het aantal minuten werken volgens het protocol in de lichtste BlootstellingsKlasse.

6 Een protocol bevat: De vermelde parameters en blootstellingsfactor zijn enkel van belang voor de TNO-database . Zoals het woord al zegt staan hier de bij dit protocol te gebruiken gereedschappen. De te gebruiken persoonlijk beschermingsmiddelen zijn verplicht. Bij niet gebruiken mag u het protocol niet toepassen en kunt u van het bevoegd gezag een hoge boete verwachten. De hier vermelde middelen zijn nodig om het protocol goed uit te kunnen voeren.

7 Een protocol bevat: Als bij het protocol verplichte bronbeperkende maatregelen zijn opgenomen, staat hier welke. Indien nodig staat hier extra informatie over het protocol. De kolom "paragraaf“, hieronder in het stappenplan, verwijst naar de paragraaf in het "dNAA Protocollen-handboek". Hierin vindt u extra uitleg over de uitvoering van de bijbehorende stap.

8 Een protocol bevat: Het stappenplan beschrijft exact in welke volgorde u welke stap moet nemen. Heeft u extra informatie nodig, kunt u dat opzoeken in de bijbehorende paragraaf in het “dNAA Protocollen-handboek”. Na de sanering dient de saneerder te verklaren het stappenplan juist en in de juiste volgorde te hebben uitgevoerd. Dit getekende stappenplan dient (digitaal), samen met de documenten hieronder, opgestuurd te worden naar dNAA.

9 Een protocol bevat: Zoals ook het bevoegd gezag controleert dNAA met eigen inspecteurs/auditoren ook zelf de uitvoering van het protocol. Om hun inspecties en onderzoeken goed te kunnen uitvoeren, hebben de inspecteurs/auditoren ruime bevoegdheden. Zij mogen onaangekondigd het project (komen) controleren. U bent verplicht om hen binnen te laten en toegang te geven tot alle ruimten/containments. Als u dit weigert, kan de inspecteur/auditor Inspectie SZW, de gemeente, de Omgevingsdienst en zelfs de politie om assistentie vragen. De inspecteur/auditor mag alle aanwezigen in het bedrijf ondervragen. Uw medewerkers zijn verplicht om hieraan mee te werken. Ook heeft hij het recht om deskundigheidsdocumenten, de werktijdenregistratie en andere documenten t.b.v. het project in te zien en te kopiëren of mee te nemen. Ook mag hij foto’s maken. De inspecteur/auditor is ook onder de NEN opgeleid laborant. Hij/zij is bevoegd om naar eigen inzicht ter controle lucht- en kleefmonsters te nemen. De monsters worden geanalyseerd door een geaccrediteerd laboratorium. Indien asbest op de monsters wordt aangetroffen zijn de kosten van de analyses voor de saneerder. Als de inspecteur/auditor op het project een overtreding constateert, kan hij hier maatregelen tegen nemen. In het algemeen geldt: hoe ernstiger de overtreding, des te zwaarder de maatregel. (Van meer controles tot het niet meer mogen gebruiken van Protocollen) Echter kan de inspecteur/auditor het totale werk niet stilleggen en kan geen boete uitschrijven. Wel zal de inspecteur/auditor de constateringen doorzetten naar het bevoegd gezag die wel kan stilleggen en een boete kan uitschrijven.

10 Een protocol bevat: Bij sommige protocollen, vooral die waar de saneerder zelf de eindbeoordeling mag doen, worden in stap 1 en de laatste stap dwingend in te vullen documenten genoemd. Deze zijn dan als bijlage opgenomen in het protocol. ‘Registratie instructie en blootstellinguren’; dit formulier dient ingevuld opgestuurd te worden naar dNAA. ‘Inspectieformulier visuele eindcontrole na verwijdering’; dit formulier dient ingevuld opgestuurd te worden naar dNAA. Let op: dit formulier moet conform de sloopmelding ook worden ingeleverd bij uw gemeente. Het niet binnen 2 weken na sanering inleveren van de documenten bij dNAA resulteert in: Een doormelding aan het bevoegd gezag. Een her-controle door een geaccrediteerd laboratorium; de kosten zijn voor u. Een uitsluiting van deelname aan dNAA.

11 Mogen protocollen? Helaas wordt over de vraag “Mogen Protocollen worden toegepast?” door individuele handhavers verschillend gedacht. Doordat het gebruik van protocollen relatief nieuw is komt het voor dat een handhaver de protocollen niet erkend. Na contact met het juridisch team van dNAA blijkt dat gewoon verder gewerkt mag worden. Ook sommige inspecteurs van SZW keuren het gebruik van Protocollen af. De reden hiervoor is: Voor (ook) de asbestbranche kennen we in Nederland een “zelfreguleringssysteem”. Dit betekent dat de asbestbranche (o.l.v. de beheerstichting Ascert) zelf haar regelgeving mag opstellen. Inspectie SZW controleert dan of deze regels worden nageleefd. (De publiekrechtelijke handhaving controleert in opdracht van de Asbestbranche de privaat opgestelde regels.) In de ogen van dNAA zijn de door de Asbestbranche opgestelde regels volstrekt doorgeslagen. (Lees de presentatie “Wat doet dNAA”). Veel te zware regels en daardoor onbetaalbaar. “Waarom moeilijk en duur als het gemakkelijker en goedkoper kan, zonder boete te doen aan Arbo en (leef-)milieu?”. De regels, zoals opgesteld door de Asbestbranche, verbieden zonder de toestemming van deze Asbestbranche, het gebruik van protocollen. Dit verbod wordt dus nageleefd door Inspecteurs van SZW.

12 Mogen protocollen? “Dit verbod wordt dus nageleefd door sommige Inspecteurs van SZW”. Echter: Hogere wetgeving gaat voor op lagere wetgeving. In Nederland kennen wij het gelijkwaardigheidsbeginsel (art. 4.2 lid 4 Arbobesluit alsmede art. 1.3 lid 1 Bouwbesluit). Het gelijkwaardigheidsbeginsel houdt in dat van een geschiktheids- of prestatie-eis mag worden afgeweken, mits in alternatieve maatregelen wordt voorzien die leiden tot een niveau dat vergelijkbaar is aan het kwaliteitsniveau dat met de eis wordt beoogd. dNAA toont middels haar wetenschappelijke metingen aan dat het ook anders kan dan door de Asbestbranche opgelegd. Omdat het gelijkwaardigheidsbeginsel genoemd staat in Besluiten en deze Besluiten hoger in wetgeving staan dan de Regelgeving, mogen protocollen in Nederland gebruikt worden. Als tweede reden wordt door ISZW opgegeven dat zij heden te weinig mankracht heeft om ook nog de protocollen te controleren. Helemaal “als dNAA het mag, mag een ieder protocollen schrijven”. Ook al is dit argument valide kan ISZW niet anders handelen dan haar eigen wetgeving toestaat. De werkwijze onder protocollen staat heden positief onder bijzondere belangstelling van de Tweede Kamer.

13 Doet u mee? Vindt u ook dat de huidige eigen regels van de Asbestbranche te ver gaan, Wilt u ook 33% en bij sommige protocollen tot wel 70%, besparing op uw saneringskosten, Wilt u ook dat het asbest sneller gesaneerd gaat worden, Wilt u ook dat bewoners niet meer verplicht langdurig hun woning moeten verlaten, Bent u niet bang voor weerstand van de Asbestbranche en het bevoegd gezag, Neem dan contact met ons om voor een gesprek. Onze specialisten, ons juridisch team, deelnemende inventariseerders, saneerders en laboratoria staan voor u klaar.

14 De Nederlandse Amovatie Associatie
Dank voor uw aandacht. Vragen? Hullenbergweg 278 1101 BV AMSTERDAM Web: Mw. ing. M.M. Ladage B.Sc. ADK De Nederlandse Amovatie Associatie Lees ook de presentaties: Wat doet dNAA SMA-rt Risico-Klasse v.s. dNAA Blootstellingsklasse Lees ook onze leaflets op:


Download ppt "Welkom. “Wat is een dNAA-protocol” De Nederlandse Amovatie Associatie"

Verwante presentaties


Ads door Google