De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vragen die de leerkracht kan stellen: wie kent de film Black

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vragen die de leerkracht kan stellen: wie kent de film Black"— Transcript van de presentatie:

1 Vragen die de leerkracht kan stellen: wie kent de film Black
Vragen die de leerkracht kan stellen: wie kent de film Black? Waarover gaat de film? Wat voor film is het? Meegeven: Een succes in België en ook elders bekroond maar niet uitgebracht in Frankrijk. Daar een 16+ rating gekregen waardoor ook de distributeur afhaakte, regisseur verwijst naar het klimaat in Frankrijk na de aanslagen waarbij men vreest dat gewelddadige films mogelijk geweld zouden uitlokken…een soort preventieve censuur in Frankrijk? Bron:

2 Voor het tonen van beide dia’s (werkneemster verspreidde pikante foto’s van zichzelf op het werk via sociale media) volgende opdracht meegeven: Jullie gaan dadelijk twee bijna identieke beelden zien. Eentje is verschenen in de Amerikaanse media, het andere in de Europese media. Aan jullie om te achterhalen welk het Amerikaanse en welk het Europese nieuwsbeeld is. Oplossing: beeld met geblurde borst is Amerikaans, geblurd gezicht is Europees. Beide nieuwsmedia passen dus een vorm van censuur toe die afhankelijk is van de lokale waarden/normen. Kort door de bocht: Amerikaanse media: eerder preuts dan bezorgd om persoonlijke privacy. Europese media: andersom.

3

4 Een approbatio is letterlijk een goedkeuring
Een approbatio is letterlijk een goedkeuring. Een approbatio werd toegekend door een geestelijke die daarvoor van de kerkelijke instanties de bevoegdheid had gekregen. Een uitgever/drukker kon zijn drukwerk voorleggen aan de geestelijke die dan beoordeelde of de inhoud strookte met de religieuze visie. Als dat zo was kreeg de uitgever de approbatio en kon hij het ook opnemen in zijn uitgave.

5 Artikel 25 van de Belgische grondwet (1831)
“De drukpers is vrij; de censuur kan nooit worden ingevoerd; geen borgstelling kan worden geëist van de schrijvers, uitgevers of drukkers. Wanneer de schrijver bekend is en zijn woonplaats in België heeft, kan de uitgever, de drukker of de verspreider niet worden vervolgd.” De Belgische grondwet van 1831 bevatte verregaande waarborgen voor de persvrijheid die ons land in de 19e eeuw de reputatie gaf een vrijhaven te zijn voor de politieke pers. België zette met zijn grondwettelijk gewaarborgde persvrijheid een grote stap die in de rest van Europa veel bewondering wekte.

6 Tonen beeld cover Leeuw Van Vlaanderen
Tonen beeld cover Leeuw Van Vlaanderen. Aan de hand van een vraaggesprek wordt ook wat dieper op de tekening ingegaan. Mogelijke vragen: Waar wordt de leeuw vandaag nog afgebeeld? Waarvoor staat de leeuw vandaag symbool? Uit welke eeuw zou deze tekening zijn? Welke tekst kunnen jullie op de tekening lezen? Wat straalt de tekening uit? Waar zou deze tekening vandaan kunnen komen? Welke taal werd er in België in de 19e eeuw gesproken? Sinds wanneer is er sprake van België? De leerlingen ontdekken dat het een foto is van een tekening gepubliceerd in de roman De Leeuw van Vlaenderen van Hendrik Conscience. Dat De Leeuw de “eerste roman” in het Vlaams was, geschreven in 1838 in een jong België, waar de voertaal van de elite Frans was, en er dus vooral in het Frans geschreven werd. Dat de leeuw nog steeds het symbool van Vlaanderen is.


Download ppt "Vragen die de leerkracht kan stellen: wie kent de film Black"

Verwante presentaties


Ads door Google