De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Examenvoorlichting 2018-2019.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Examenvoorlichting 2018-2019."— Transcript van de presentatie:

1 Examenvoorlichting

2 Bovenbouw Ynsicht Laatste jaar : vier interessegebieden - Food & Care; - Techniek ; - Sport, Diestverlening & Veiligheid(sdv) en - Track Vernieuwde Bovenbouw: - Dienstverlening en Producten

3 Inrichting D&P: Gemeenschappelijk deel:
Nederlands, Engels, Kunstvak, Maatschappijleer, LO en Rekentoets ( En voor GL-leerlingen: Het profielwerkstuk) Profieldeel: - 1 beroepsgericht profielvak (Dienstverlening en Producten) - 2 AVO-vakken (Wiskunde, Nask 1, Biologie of Economie) Vrije keuze deel: - beroepsgerichte keuzevakken : B/K 4 keuzevakken , GL 2. - schoolspecifieke onderdelen (bijv. LOB) Voor GL: 1 extra AVO-vak (Wis, Ec, Nask of Bio)

4 2 belangrijke vragen :

5 1. Waar doet een leerling examen in?

6 2. Hoe zit het Praktijkdeel in elkaar ?

7 De praktijkvakken 1. Praktijkvak Dienstverlening en Producten,(Grote Opdracht) Bestaat uit 4 modules (2 voor GL). OACT - Organiseren van een Activiteit PRMV - Product Maken en Verbeteren PPV - Product Promoten en Verkopen MMPM - Multimediale Producten Maken Kent een Centraal Praktijkexamen 2. Beroepsgerichte Keuzevakken. Bijvoorbeeld Keuken, Podium, Printmedia. Kennen geen Centraal Examen.

8 SE en CE SE =Schoolexamen – Wat de leerling op SCHOOL doet
CE – Centraal Examen: Wat alle leerlingen LANDELIJK doen.

9 Schoolexamen (SE) Het SE omvat alle cijfers op toetsen, werkstukken etc. behaald in klas 3 en 4. Een leerling moet het Schoolexamen afsluiten VOOR hij/zij het Centrale Examen in mag. Telt mee in het eindcijfer (of is het eindcijfer). Tot het Schoolexamen behoren: - Alle toetsen, werkstukken enz. van de AVO vakken (Ned., Engels, Wiskunde, Economie, Nask, Biologie - Kunstvak (moet zijn afgesloten met een v/g) - Maatschappijleer 1 (moet zijn afgesloten) - Lichamelijke Opvoeding (moet zijn afgesloten met een v/g) - Rekentoets (moet zijn gemaakt) - LOB /stage (moet zijn afgesloten) - (Profielwerkstuk) (alleen GL)

10 Centraal Examen (CE) Het Centraal examen bestaat uit :
- het centraal schriftelijk examen (CE) en - het centraal schriftelijk praktische examen (CSPE) Een leerling doet Centraal Examen in der AVO-vakken: - Nederlands - Engels - 2 profielvakken uit : Economie, Biologie, Wiskunde of Nask 1 (Voor GL 1 profielvak extra) Een leerling doet Centraal Praktijk Examen in Het Praktijkvak Dienstverlening en Producten (Voor GL is het Praktijkexamen minder uitgebreid). Voor Basis en Kader is het examen digitaal. GL kent alleen papieren examens.

11 Hoe komen de eindcijfers tot stand

12 Examencijfer Vak zonder CE: het eindcijfer het Schoolexamencijfer.
Vak met CE: Het cijfer, behaald op het Centraal Examen is de helft van het examencijfer. De andere helft bestaat uit het schoolexamencijfer. Dit geldt voor alle niveaus.

13 Examencijfer Wat wordt het eindcijfer? 7.3 + 6.7 = 14 14 / 2 = 7.0
Voorbeeld: Op het centraal examen wordt op Nederlands een 7.3 gehaald en op het schoolexamen een 6.7 Wat wordt het eindcijfer? = / 2 = 7.0

14 Praktijkcijfers in schema B/K
B/K leerlingen hebben aan het eind 2 beroepsgerichte cijfers:

15 Praktijkcijfers in schema GL
GL leerlingen hebben aan het eind 1 beroepsgericht cijfer:

16 De zak/slaag regeling Rekentoets gemaakt (cijfer telt niet mee in zak-slaag regeling) Het gemiddelde van CE-cijfers is minimaal 5,5 (Het CSPE telt ook mee!); Nederlands minimaal een 5 De eindcijfers voldoen ook aan de volgende eisen: Alle eindcijfers zijn 6 of hoger, of één 5 en alle andere cijfers zijn 6 of hoger, of één 4 en al andere cijfers 6 of hoger, waarvan tenminste één 7 of hoger is, of maximaal twee 5-en en alle andere cijfers 6 of hoger, waarvan tenminste één 7 of hoger is, Geen eindcijfer is 4 of lager. Minimaal een voldoende voor Lichamelijke Opvoeding (LO) en het kunstvak De beroepsgerichte vakken tellen mee, zoals in dia’s 13 en 14 is getoond: B/K twee cijfers en GL één cijfer. (Voor GL: Profielwerkstuk met minimaal een Voldoende afgerond)

17 Cum laude B/K Basis/Kader:
Een leerling is cum laude geslaagd als het gemiddelde van de eindcijfers voor het (beroepsgerichte) profielvak, de twee algemene vakken in het profieldeel en het combinatiecijfer in het vrije deel een 8,0 of hoger is. Voor de andere vakken die meetellen bij de uitslagbepaling (Nederlands, Engels) mag niet lager zijn behaald dan een 6. beroepsgericht profielvak: 8 Nask wiskunde beroepsgerichte keuzevakken: 8 gemiddeld : / 4 = 8

18 Cum laude GL Een leerling is cum laude geslaagd als het gemiddelde van de cijfers in het gemeenschappelijk deel, het profieldeel en het hoogste cijfer uit het vrije deel minimaal een 8 is. De vakken die meetellen zijn dus: Nederlands, Engels en Maatschappijleeer uit het gemeenschappelijk deel. 2 van de vakken uit het profieldeel: Nask, Eco, Bio of Wis. Het beroepsgerichte combinatiecijfer OF het 3e profielvak. Geen enkel eindcijfer mag lager zijn dan een 6. Het cijfer voor de rekentoets telt niet mee voor het judicium cum laude

19 De rekentoets 1e afname: maandag 7 januari t/m zondag 20 januari 2019
2e afname: maandag 4 maart t/m zondag 17 maart 2019 3e afname: maandag 27 mei t/m zondag 9 juni 2019 Iedereen moet eenmaal de 2F-toets hebben gemaakt. Daarna mag een basis-leerling ook de (eenvoudigere) 2A- toets maken. Uitslag : De hoogst behaalde score komt op de cijferlijst (Kader /GL), of op de bijlage van het diploma (Basis).

20 Afname van het examen Het centraal praktisch examen vindt plaats tussen vanaf 2 april en 22 april 2019). De planning wordt digitaal verstuurd.

21 Afname van het examen Het centraal “schriftelijk” examen wordt digitaal afgenomen voor basis en kader. GL heeft papieren examen. De school bepaalt het rooster; Dinsdag 7 mei t/m dinsdag 22 mei 2019; In geval van ziekte of overmacht, bestaat de mogelijkheid een ander afname moment te plannen; Een examenzitting voor KB 1½ uur (Nederlands en wiskunde 2 uur) en voor BB 1 uur (Nederlands en wiskunde 1½ uur); Het TL examen vindt uitsluitend schriftelijk plaats.

22 Afname van het examen Een leerling dient 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Te laat? Binnen het half uur mag een leerling het examen nog maken. De leerling mag dan niet langer doorgaan! Hulpmiddelen: Bij elk examen mag er een woordenboek worden gebruikt. Bij wiskunde, natuur/scheikunde en economie mag een leerling een rekenmachine gebruiken. Dyslexie Een leerling met een dyslexie-verklaring heeft recht op extra hulpmiddelen. De leerling dient de school hierover tijdig te informeren, in verband met de aanmeldingsprocedure.

23 Uitslag De uitslag tijdvak 1 is op woensdag 12 juni 2019.

24 Herkansen/herprofileren
17, 18 en 19 juni zijn er herkansingen. Herkansingen worden in overleg met mentor en docent vastgesteld. Herprofileren kan ook op deze dagen. De uitslag tijdvak 2 is op vrijdag 28 juni 2019 De diploma-uitreiking is op woensdag 3 juli 2019

25 Vragen? U kunt ze nu stellen of als u nu geen vragen heeft, dan kunt u en:


Download ppt "Examenvoorlichting 2018-2019."

Verwante presentaties


Ads door Google