De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

de gelijkenissen in Mattheus 13 (2)

Verwante presentaties


Presentatie over: "de gelijkenissen in Mattheus 13 (2)"— Transcript van de presentatie:

1 de gelijkenissen in Mattheus 13 (2)
6 mei 2018 Hendrik Ido Ambacht

2 2. Onkruid 1. Zaaier 3. Mosterdzaad 4. Zuurdesem 5. Schat in de akker
6. Parel 7. Visnet 8. Schriftgeleerde

3 1. Zaaier

4 1. Zaaier 2. Onkruid

5 1. Zaaier 2. Onkruid 3. Mosterdzaad

6 Gelijkenis van het mosterdzaad
Mattheus 13 31 Een andere gelijkenis hield Hij hun voor. Hij zei: Het Koninkrijk der hemelen is gelijk aan een mosterdzaad, dat iemand nam en in zijn akker zaaide. 32 Dat is wel het kleinste van al de zaden, maar als het opgegroeid is, is het het grootste van de tuingewassen en het wordt een boom, zodat de vogels in de lucht een nest komen maken in zijn takken.

7 Daniël 4 10 De visioenen nu die mij op mijn bed voor ogen kwamen, waren deze: Ik keek toe, en zie, een boom, midden op de aarde, groot was zijn hoogte. 11 De boom werd groot en sterk, zijn hoogte reikte tot de hemel en hij was te zien tot aan het einde van heel de aarde. 12 Zijn loof was prachtig en zijn vruchten waren talrijk, er zat voedsel aan voor allen. Onder hem vonden de dieren van het veld schaduw en de vogels in de lucht verbleven in zijn takken.

8 Daniël 4 (…) 20 De boom die u gezien hebt – hij was groot en sterk geworden, zijn hoogte reikte tot aan de hemel en hij was te zien over heel de aarde, 21 zijn loof was prachtig en zijn vruchten talrijk, er zat voedsel aan voor allen, de dieren van het veld verbleven eronder en de vogels in de lucht nestelden in zijn takken – 22 dat bent u, o koning, u die groot en sterk bent geworden. Want uw grootheid is zo toegenomen dat zij reikt tot de hemel, en uw heerschappij reikt tot het einde van de aarde.

9 1. Zaaier 2. Onkruid 3. Mosterdzaad 4. Zuurdeeg

10 Gelijkenis van het zuurdeeg
Mattheus 13 33 Een andere gelijkenis sprak Hij tot hen: Het Koninkrijk der hemelen is gelijk aan zuurdeeg, dat een vrouw nam en in drie maten meel verborg, totdat het helemaal doorzuurd was.

11 Mattheus 16 6 Jezus zei tegen hen: Kijk uit, en wees op uw hoede voor het zuurdeeg van de Farizeeën en de Sadduceeën. 7 Zij spraken erover met elkaar en zeiden: Dit zegt Hij, omdat wij geen broden meegenomen hebben. (…) 11 Waarom ziet u dan niet in dat Ik tot u niet over brood gesproken heb, toen Ik zei dat u op uw hoede moest zijn voor het zuurdeeg van de Farizeeën en de Sadduceeën? 12 Toen begrepen zij dat Hij niet gezegd had dat zij op hun hoede moesten zijn voor het zuurdeeg van het brood, maar voor het onderwijs van de Farizeeën en de Sadduceeën.

12 Genesis 18 1 Daarna verscheen de HEERE aan hem bij de eiken van Mamre, toen hij in de ingang van de tent zat en de dag heet werd. (…) 6 Abraham haastte zich naar de tent, naar Sara, en zei: Haast je! Kneed drie maten meelbloem en maak er koeken van.

13 2 Thessalonicenzen 2 7 Want het geheimenis (de verborgenheid) van de wetteloosheid is al werkzaam (…)

14 1. Zaaier 2. Onkruid 3. Mosterdzaad 4. Zuurdesem 5. Schat in de akker

15 Gelijkenis van de schat in de akker
Mattheus 13 44 Het Koninkrijk der hemelen is ook gelijk aan een schat, in de akker verborgen, die iemand vond en verborg; en van blijdschap daarover gaat hij heen en verkoopt alles wat hij heeft, en koopt die akker.

16 (…) səĝullā wordt in het OT gebruikt om er de bijzondere bezitting van de koning mee aan te geven, zoals goud, zilver of kroonjuwelen.

17 Deuteronomium 31 17 Dan zal Mijn toorn op die dag tegen hen ontbranden. Ik zal hen verlaten en Mijn aangezicht voor hen verbergen, (…) 18 Ik zal Mijn aangezicht op die dag zeker verbergen, vanwege al het kwaad dat het gedaan heeft, want het heeft zich tot andere goden gekeerd.

18 Ezechiël 37 12 Profeteer daarom, en zeg tegen hen: Zo zegt de Heere HEERE: Zie, Ik zal uw graven openen en Ik zal u uit uw graven doen oprijzen, Mijn volk, en Ik zal u brengen in het land van Israël. 13 Dan zult u weten dat Ik de HEERE ben, als Ik uw graven open en als Ik u uit uw graven doe oprijzen, Mijn volk.

19 2. Onkruid 1. Zaaier 3. Mosterdzaad 4. Zuurdesem 5. Schat in de akker
6. Parel

20 Gelijkenis van de parel
Mattheus 13 45 Ook is het Koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman die mooie parels zoekt. 46 Toen hij één parel van grote waarde gevonden had, ging hij heen en verkocht alles wat hij had, en hij kocht hem.


Download ppt "de gelijkenissen in Mattheus 13 (2)"

Verwante presentaties


Ads door Google