De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

mensen met psychische beperkingen en de Participatiewet

Verwante presentaties


Presentatie over: "mensen met psychische beperkingen en de Participatiewet"— Transcript van de presentatie:

1 mensen met psychische beperkingen en de Participatiewet

2 Agenda Wajong tot 2015 Jongeren met een arbeidsbeperking na 1 januari 2015: - Participatiewet - Wajong 2015

3 Wajong tot 2015 Huidige Wajongers blijven in de Wajong en bij UWV
De huidige wajongers, nWajong en oWajong, worden beoordeeld op arbeidsvermogen ( ) Uitkeringshoogte: met arbeidsvermogen: uitkering van 70% zonder arbeidsvermogen: uitkering van 75%

4 Wajongers met arbeidsvermogen
Wajongers met arbeidsvermogen worden actief ondersteund bij het vinden naar werk (UWV krijgt daarvoor extra middelen van de overheid (€95 miljoen) Voorrangspostitie bij het invullen van de banenafspraak (t/m 2016)

5 Jongeren met beperking vanaf 2015
Jongeren met een arbeidsbeperking met arbeidsvermogen die na in januari jaar worden vallen onder de Participatiewet Voor jongeren tot 27 jaar geldt bij verzoek om ondersteuning of uitkering op grond van Participatiewet: 4 weken wachttijd Jongeren met een beperking die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn komen in Wajong 2015 (beoordeling door UWV)

6 Participatiewet Jonggehandicapten met arbeidsvermogen vallen vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet Wsw is niet meer toegankelijk voor nieuwe instroom Instrumentarium van Participatiewet moet mensen aan het werk helpen en houden Strenge verplichtingen voor verkrijgen en behouden uitkering

7 Participatiewet Wat is nieuw
Werken met loonkostensubsidie Gemeente kan werkvoorzieningen aanbieden voor behoud van werk (waaronder jobcoaching) Beschut werken Banenafspraak en wettelijk quotum Samenwerken in arbeidsmarktregio studieregeling

8 Nieuw -> Loonkostensubsidie
Een vergoeding voor de “lagere productie van de werknemer” aan de werkgever. Iemand komt voor loonkostensubsidie in aanmerking na beoordeling. Gemeente bepaald wie de beoordeling doet. Beoordeling aanvragen kan: op eigen verzoek (1 x per jaar) op initiatief van gemeente Vaststellen feitelijke loonwaarde gebeurd op werkplek als iemand werk heeft gevonden (onafhankelijke toetsing)

9 Gemeente verantwoordelijk voor werkvoorzieningen
Voor mensen die onder de Participatiewet vallen Kan gemeente voorzieningen verstrekken om werk te behouden. Denk bijvoorbeeld aan: Jobcoaching Aanpassingen op de werkplek Vervoersvoorziening Let op: Als een werknemer 2 jaar het Wettelijk Minimumloon heeft verdiend dan gaat deze verantwoordelijkheid weer over naar UWV.

10 Gemeente verantwoordelijk voor organiseren beschut werk
Voor mensen met een arbeidsbeperking die zoveel voorzieningen nodig hebben dat dit niet van werkgever kan worden verwacht; UWV bepaalt of iemand tot de doelgroep behoort Gemeente bepaalt of iemand wordt aangemeld voor indicatie! Als indicatie is afgegeven inspanningsverplichting gemeente voor realiseren van beschutwerk!

11 Banenafspraak/vrijwillig quotum
Afspraak sociaal akkoord t/m 2026 moeten er banen worden gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Opbouw eerste jaren: 2015: 6000 banen 2016: = banen 2017: = banen Als deze aantallen niet worden gehaald wettelijk Quotum (boete)

12 Doelgroep banenafspraak en wettelijk quotum
- mensen met een arbeidsbeperking in Participatiewet die niet het Wettelijk Minimumloon per uur kunnen verdienen. Wajongers Mensen die op 1 januari 2015 nog op de wachtlijst Wsw stonden Mensen met Wiw en ID-baan Doelgroep Quotum= doelgroep banenafspraak + Mensen met een arbeidsbeperking die om te kunnen werken een werkvoorziening gebruiken

13 Bepalen doelgroep banenafspraak
UWV voert beoordeling doelgroep banenafspraak uit; Mensen kunnen niet rechtstreeks voor beoordeling naar UWV, Beoordeling doelgroep banenafspraak gebeurt op voordracht van de gemeente; Eigeninitiatief = verzoek voor beoordeling vragen aan gemeente! Let op weigering van gemeente is voor bezwaar en beroep vatbare beslissing vraag erom! Criterium: Kan geen of gedeeltelijk één drempelfunctie verrichten

14 Samenwerken in de arbeidsmarktregio
35 regio’s Iedere regio een werkbedrijf onder regie (centrum)gemeente (samenwerken met werkgevers, werknemers en UWV) Werkbedrijf regelt in ieder geval: Gezamenlijke keuze voor methodiek loonwaarde bepaling. Plaatsing in banen in kader banenafspraak Ontzorgen werkgevers

15 Verplichtingen Participatiewet
Aanscherpen arbeidsverplichtingen Tegenprestatie Kostendelersnorm

16 Geüniformeerde arbeidsverplichtingen
Aanvaarden/behouden van werk Inschrijven bij uitzendbureaus Reizen voor werk (maximaal 3 uur per dag) Verhuizen voor werk Kennis en vaardigheden op peil houden Goed gedrag Verzorgd uiterlijk Meewerken aan re-integratie ……..

17 Tegenprestatie Wat is het:
Onbeloonde maatschappelijke nuttige werkzaamheden Niet verdringen van werk, geen concurrentievervalsing Beperkt in omvang en tijdsduur Invloed op de keuze van de activiteiten door de uitkeringsgerechtigde.

18 kostendelersnorm Er is zelfstandig recht op uitkering (ook voor jongeren) Normbedrag uitkering wordt verlaagd bij meer inwonende volwassenen Loon uit werk wordt niet verrekend met de uitkeringen in het huishouden (tenzij sprake is van partners).

19 Kostendelersnorm wie telt wel en niet mee
Werkenden voor bepalen omvang huishouden; AOW-er, houdt zelf de alleenstaande norm Niet: Jongeren tot 21 jaar Mantelzorger voor bloedverwant in de 1e en 2e graad Studenten met basisbeurs of WTOS Onderhuurder (aantoonbare commerciële relatie)

20 inkomensondersteuning
Zeer beperkt mogelijkheden categorale bijstand alleen: stadspassen en collectieve ziektekosten verzekering Individuele inkomenstoeslag Studieregeling Vrijlating mensen met een medische urenbeperking

21 Individuele inkomenstoeslag
Individuele inkomenstoeslag komt in de plaats van langdurigheidstoeslag Voorwaarden: langdurige laag inkomen (gemeente bepaald wat langdurig en laag is; Voldoende ingespannen om inkomen te verbeteren (gemeente bepaald hoe dat wordt beoordeeld).

22 studieregeling Vervangt de studieregeling in de nWajong
Voor mensen met een arbeidsbeperking die: Niet het minimumloon kunnen verdienen (geldt dus ook voor mensen met een urenbeperking); Recht op WSF of WTOS Er is vermogenstoets.

23 Vrijlating medische urenbeperking
Wie: Mensen met een arbeidsbeperking en een uitkering in kader Participatiewet die aan het werk gaan/zijn Beoordeling door UWV Wat: 15% van het loon mag worden behouden met een maximum van € 124,- p/m

24 Oplet punten Participatiewet kent veel kan-bepalingen!
Kom zelf met onderbouwde ideeën voor re-integratie. Laat je niet met een mondelinge afwijzing wegsturen, vraag om een beschikking; Aanmelden voor beschutwerk kan alleen door gemeente. Maar je kan wel de gemeente verzoeken om te worden aangemeld. Afwijzing voor verzoek aan gemeente niet mondeling accepteren. Weigering is een voor beroep vatbare beslissing!

25 Vervolg oplet punten Doelgroep bepaling banenafspraak gemeente bepaalt of iemand voor beoordeling wordt aangemeld. Maar je kan wel de gemeente verzoeken om te worden beoordeeld. Afwijzing voor verzoek aan gemeente niet mondeling accepteren. Weigering is een voor beroep vatbare beslissing! een maatregel op grond arbeidsverplichting moet onmiddellijk worden beëindigd als iemand aangeeft dat hij meewerkt (gaat voldoen aan verplichting)

26 Oplet punten Jongeren (ook zij die thuis wonen) hebben recht op uitkering! (wel vermogenstoets).


Download ppt "mensen met psychische beperkingen en de Participatiewet"

Verwante presentaties


Ads door Google