De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jezus leert ons geven.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jezus leert ons geven."— Transcript van de presentatie:

1 Jezus leert ons geven

2 Examening prayer Denk terug aan een situatie of moment afgelopen week waarin je iets van God wilde uitdelen. Deel dit met je buurman/buurvrouw. Ga naar Gebruik de code

3 Samen leren met Jezus God is super blij dat we geven, uitdelen en onze naaste liefhebben. Hij is de bron, Hij is de grote gever. Hij leert ook ons om te geven en hierin te groeien. Jezus zijn levensstijl was geven vanuit liefde. Hij gaf zichzelf voor ons, in alle opzichte. Hij is ons voorbeeld en nodigt ons uit Hem hierin te volgen. Hij is aan het werk dagelijks, ga je mee? Hij stuurt ons op pad Neemt ons mee Laat ons dingen zien Verandert ons van binnen uit Maar wat is het startpunt van dit avontuur. Jezus begint bij de zaligspreking Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. 2Hij nam het woord en onderrichtte hen:

4 God weet wat je doormaakt
Zaligspreking als startpunt van geven: Gevoel Startpositie (houding) Hartgesteldheid Teamwork met God Mattheus 5: 1-10 Geven en andere helpen vanuit liefde is een dagelijkse keuze. Jezus leert ons in de bijbel Zijn manier van uitdelen. Hij wil een nieuwe dimensie geven aan ons geven. Dit gaat verder en heeft meer impact dan dat wij geven op eigen kracht. Gods opdracht van geven is voor ons als mens een onmogelijke opdracht, als wij dit proberen vanuit ons zelf. Dat heeft hij ook niet zo bedoelt. Hij heeft ons gemaakt en bedoelt als mensen die samen met Hem wandelen en van Hem leren. Als we kijken naar wat Jezus ons leert over het startpunt van zijn wandel met de discipelen, dan begint Jezus bij ons hart en bij ons gevoel, en koppelt zijn zegen aan ons hartgesteldheid. Hij weet wat we voelen en doormaken. Als die gevoelens die we net zagen, komen terug in de zaligspreking.

5 Onzeker en machteloos 3Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. 4Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden. Verdriet dat God geeft leidt tot inkeer die men nooit berouwt en tot redding; verdriet dat de wereld geeft leidt alleen maar tot de dood. 2 Kor 7:10 Wat doet dit plaatje met je? Herken je dit gevoel in je dagelijksleven? Je ziet de ellende om je heen en je eigen onvermogen om dit te veranderen? Met name ook de bewustwording dat wij de oplossing niet hebben of kunnen geven. Voorbeelden: een collega die onzeker is. Ik kan haar duizend keer vertellen hoe gaaf ze is, maar het landt niet. Iemand anders om meheen is bitter geworden, ik heb geen idee wat ik er mee aan moet. Zijn koninkrijk is geestelijk, goddelijk, een weerspiegeling van Hem. Gaat alle verstand en ons menselijkheid te boven. Extra dimensie aan wat wij doen in deze wereld. Die werkelijkheid en opdrachten van Jezus kun je opvatten als regels die jezelf moet kunnen uitleven als christen, maar dit is een halve waarheid. Dit leidt tot streven, ontmoediging en verdienen. Wij kunnen dit niet zelf uitleven en dit maakt ons nederig. Het startpunt waar God ons wil hebben. Bewust zijn en blijven dat wij zelf het koninkrijk niet kunnen brengen of bouwen. Dit doen pijn en is ongemakkelijk. Staat haaks op de boodschap van de wereld dat wij het zelf moeten kunnen en zelf moeten bereiken. Maar ook de afstand die mensen doet van pijn omdat het ongemakkelijk is. Toegeven dat wij het niet kunnen, is pijnlijk. Je gevoel van onzekerheid en machteloosheid, het klopt, dit is de startpositie wat ons doet beseffen dat God de enige weg is. Complete afhankelijkheid van Hem. Het kan zelf zo zijn dat de dingen die je goed kan of de mogelijkheden die je hebt, je nederigheid kan roven. Als je weinig machteloosheid of pijn voelt, heb je of een heel sterk geloof in Jezus en zie je Zijn koninkrijk doorbreken om je heen, of je verwacht te weinig en je vindt het wel best waardoor het leven niet meer schuurt. Wanneer dit het geval is, kijk naar de grootheid van God en naar Jezus zijn werk in de bijbel. Het is Gods uitnodiging om niet hierin te blijven, maar vanuit dit besef naar Hem te gaan. Het brengt je in de juiste startpositie. Vanuit die positie van nederigheid, kijkend naar Hem en open voor Zijn voorziening, ontvang je het koninkrijk van de hemel. Blijvende basishouding, zie je ook bij Mozes, David, Jezus zelf en Paulus. Het gebed van Jezus: geef ons ons dagelijksbrood. Dit maakt je leerbaar en vanuit nederigheid kun je dit plaatje vervangen door het volgende plaatje.

6 Uitnodiging om te leren
Leeg vat dat gevuld kan worden. Hij is de bron. Hij nodigt je elke dag uit om te leren en met Hem op stap te gaan. Zijn lessen veranderen ons van binnenuit, omdat Hij ons hart kent. Hij laat ons Zijn hart zien en kennen, dat ons hart verandert. De Vader zal bij je alles geven wat je nodig hebt en je leren vanuit Zijn liefde. Stap voor stap. Dan kan Hij je laten zien hoe je samen met Hem het koninkrijk kan laten zien en brengen: op elk moment van je leven

7 Bewogen 5Gelukkig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten
Geen karaktereigenschap of discipline Diepe rust en vertrouwen in God ondanks alles (onrecht) Kun je niet zelf bewerkstelligen, alleen God Ga eens terug naar het gevoel van bewogenheid dat je voelde vanmiddag over de mensen die je sprak of die je zag. Wat was dit voor een gevoel? Wat was je verlangen? Ik kan alleen bewogen zijn als ik niet gestrest raak van jouw pijn of mijn eigen pijn die het raakt. Als ik zelf getroost ben. Die stress maakt dat we oplossingen willen geven of weg willen gaan. (logisch gevolg van getroost zijn) God wil ons zachtmoedig maken, door ons te leren te accepteren dat Zijn wil en handelen goed is. Dat Hij weet wat nodig is en dit ook wil en zal geven als wij dit willen ontvangen. In de bijbel voorbeelden van mensen die op God vertrouwde i.p.v. op eigen kracht, ook in situaties van onrecht. Land bezitten, nog uitzoeken

8 Hongerig naar meer 6Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen ​barmhartigheid​ ondervinden. Gerechtigheid: Je wilt dat jij en de situatie ‘accepteerbaar zijn’ voor God Zoeken naar eten en drinken. Handelen op basis van bewogenheid en voorziening Hoe het nu is: Gebrokenheid los van God Zonde en eenzaamheid Hongerig naar een uitweg of verzadiging en je stopt niet eer je het gevonden hebt. Hoe meer je van God ziet, hoe meer je verbonden wilt zijn met Hem en hoe meer God je honger kan verzadigen. Maar ook hoe hongeriger je wordt naar meer. Iemand die geen honger heeft, wil ook geen brood ontvangen. Denk eens aan situatie in je leven of de wereld, waarbij je zo diep geraakt bent en actie wilt nemen. God vraagt ons om te hongeren en dorst te hebben en dit niet weg te drukken. Omdat dit leidt tot actie en vanuit afhankelijkheid van God leidt dit tot Gods voorziening in die situaties.

9 Vrij en blij 8Gelukkig wie zuiver van hart zijn,
want zij zullen God zien. Zuiver: Gesnoeide wijnstok, zodat je vrucht kan dragen. Vrij van verkeerde verlangens, egoïsme, schaamte en schuld. Groeien en bloemen maakt je blij en vrij om te geven De vorige stappen leiden tot zuiverheid in je hart. God laat zichzelf zien en dit maakt ook dat je kan meebewegen en wandelen met Hem. Hij wil je Zijn grote liefde voor jou en de mensen om je heen laten zien, zijn hart.

10 Vrij en blij

11 God zien leidt tot vrede
9Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. 10Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. God stelt ons in staat het onmogelijke te doen: Van onze vijanden houden, verdragen, vergeven, en nieuwe wegen brengen

12 Jezus leert ons geven Hartsproces Vrucht in het geven Nederig van hart
Startpunt, overgave aan God Treurend Troost, vergeving en inkeer Zachtmoedigen Vertrouwen in Gods weg en troost Hongerig en dorstig naar gerechtigheid Zoeken en vinden Barmhartigheid Lijden verminderen Puur en vredestichter God zien en verzoening brengen Eerste vier = ontvangen van God Daarna het geven vanuit God.

13 Meer weten over deze teksten
Korte online lessen van Vineyard Cape USA Boek: Studies in the Sermon on the Mount, Martyn Lloyd-Jones David

14 Conclusie Jezus leert ons het proces van geven
Jezus nodigt je uit om van en met Hem te leren Positie om te ontvangen van God en te geven vanuit God

15 Conclusie Jezus nodigt je uit. Voorbereiden komende week.
Wat is je verlangen?Wat wil Jezus jou leren over geven?


Download ppt "Jezus leert ons geven."

Verwante presentaties


Ads door Google