De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

§ 2.6 Niet-productieve investeringen

Verwante presentaties


Presentatie over: "§ 2.6 Niet-productieve investeringen"— Transcript van de presentatie:

1 § 2.6 Niet-productieve investeringen
POP3 - Water Achtergrond & uitleg § 2.6 Niet-productieve investeringen Esther van der Wijk – 13 september 2018 Deze presentatie is gehouden op de informatiebijeenkomst d.d. 13 september over de Openstelling Niet-productieve investeringen door Esther van der Wijk, projectleider POP3 Water, provincie Flevoland.

2 Niet-productieve investeringen water
Achtergrond Doelstellingen Inhoud openstelling Kaders Overige informatie Inhoudsopgave presentatie.

3 Achtergrond Deze cartoon verbeeldt het Nederlandse POP3-programma in een notendop. De drie overkoepelende doelen van het Plattelandsontwikkelingsprogramma zijn: 1. Concurrentiekracht en innovatie. Nederland gaat voor een modern en renderende agrosector in 2020, die schoon en effectief produceert en die in balans is met mens en omgeving. 2. Duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, daarbij inbegrepen water. Het POP3 richt zich op het bijdragen aan het herstel van natuur- en milieukwaliteit in het licht van de doelstellingen van Europese richtlijnen, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. 3. Goede conditie van het platteland met kwaliteit van natuur en landschap, door bij te dragen aan het behalen van doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, natuur en landschap. Een Europees ‘POP’-subsidieprogramma is niet nieuw. De vorige versie, POP2, is beter bekend onder de naam p-MJP (Provinciaal Meerjaren Programma Landelijk Gebied). POP3 is sterk gericht op de landbouw / agrarische bedrijven. POP3-subsidies moeten landen ‘in en rondom’ het boerenerf. Dit laatste punt geldt niet voor het onderdeel LEADER.

4 1. Achtergrond Duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen
Tweede Kamer 6 december 2013: 20 miljoen x 5 jaar van directe inkomenssteun -> inzetten op behalen KRW / Nitraatrichtlijn Voor Flevoland is dit totaal € 6,55 miljoen Deze openstelling Niet-productieve investeringen water vloeit voort uit de tweede doelstelling: Duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, daarbij inbegrepen water. Het POP3 richt zich op het bijdragen aan het herstel van natuur- en milieukwaliteit in het licht van de doelstellingen van Europese richtlijnen, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. De Tweede Kamer heeft in december 2013 besloten 5 jaar lang € 20 miljoen per jaar van de directe inkomenssteun over te hevelen naar POP3 ‘om agrariërs te ondersteunen bij investeringen en innovaties om te voldoen aan internationale doelen, met name op het gebied van de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water’. Vanuit provincies en waterschappen is afgesproken dat eenzelfde bedrag besteed zal worden aan dit doel. Per provincie wordt dit verder uitgewerkt. In Flevoland is er in juni 2017 een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Provincie en Waterschap om gezamenlijk projecten uit te voeren die onder de paraplu van deze doelstelling vallen. In totaal zal voor € 6,55 miljoen besteed worden.

5 2. Doelstellingen Behalen normen Kaderrichtlijn Water 2027
Behalen normen Nitraatrichtlijn 2027 Sluit aan bij Actieplan Bodem & Water (‘schoon water’) en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (‘100 % knelpunten opgelost’). De doelstellingen van deze openstelling zijn: (Het bijdragen aan) het behalen van de normen voor de Kaderrichtlijn Water 2027 (Het bijdragen aan) het behalen van de normen voor de Nitraatrichtlijn 2027 Dit sluit aan op het uitgangspunt van het Actieplan Bodem en Water Flevoland: schoon water. Én het sluit aan bij de eerste doelstelling van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: 100 % van de knelpunten opgelost in 2027.

6 3.1 Inhoud: wat Niet-productieve investeringen voor (her)in- richting of transformatie en beheer van systemen voor internationale waterdoelen Niet-productief: geen verhoging rentabiliteit en/of waarde van de onderneming -> subsidiepercentage 100 % Op de eerste plaats gaat het om investeringen die niet productief zijn: de investering mag niet leiden tot een aanzienlijke stijging (significant increase) van de waarde of de rentabiliteit van de onderneming. De rentabiliteit van een onderneming is gemakkelijk te beoordelen: als er geïnvesteerd is, wordt de productie dan hoger? Gaan de koeien meer of betere melk geven? Wordt de kwaliteit van de bloembollen beter? Als dat het geval is wordt een investering aangemerkt als een productieve investering. De waarde van de onderneming is lastiger in te schatten. Gezien de huidige hoge grondprijzen in de provincie Flevoland zal de waardevermeerdering door het aanleggen van systemen die verontreiniging voorkomen of beperken, minimaal zijn. Vooralsnog gaan we er dan ook vanuit dat het voorkomen van verontreinigingen weliswaar een investering vergt, maar dat deze geen substantiële waardevermeerdering tot gevolg heeft. Mocht de Adviescommissie van mening zijn dat de rentabiliteit of waarde wel verhoogd wordt, dan is het mogelijk dezelfde aanvraag in te dienen in het voorjaar van Dan wordt er een subsidieregeling opengesteld voor ‘fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen’ (§ 2.2 van de POP3-verordening).

7 3.2 Inhoud: wie Landbouwers, grondeigenaren en -gebruikers
Organisaties landbouw, natuur, landschap Gemeenten, waterschap, provincie Samenwerkingsverbanden (met minimaal 1 landbouwer of grondeigenaar/-gebruiker) De volgende (rechts)personen kunnen een aanvraag indienen: Landbouwer Grondeigenaren Grondgebruikers Landbouworganisaties Natuur-en landschapsorganisaties Gemeenten Waterschappen Provincies Samenwerkingsverbanden van bovenstaande partijen, waarvan in ieder geval minimaal één deelnemer uit de categorie a, b of c komt.

8 3.3 Inhoud: waarvoor? (1) Onroerende zaken (bouw, verbetering, koop)
Kosten aankoop grond (max 10%) Machines en installaties Algemene kosten :adviseurs, architecten, ingenieurs, adviezen duurzaamheid/milieu De volgende kostensoorten zijn subsidiabel: de kosten van de bouw of verbetering van onroerende zaken: de kosten van verwerving of leasing van onroerende zaken; de kosten van aankoop van grond; de kosten van de koop of huurkoop van nieuwe machines en installaties tot maximaal de marktwaarde van de activa; algemene kosten als bedoeld in artikel 1.12a van de Subsidieverordening POP3 provincie Flevoland Dit zijn: de kosten van adviseurs, architecten en ingenieurs; de kosten van adviezen duurzaamheid op milieu en economisch gebied; de kosten van haalbaarheidsstudies; de kosten van projectmanagement en projectadministratie; de kosten van verwerving of ontwikkeling van computersoftware; de kosten voor verwerving van octrooien, licenties, auteursrechten en merken; de kosten van koop van tweedehands installaties en machines tot maximaal de marktwaarde van de activa; voorbereidingskosten. NB: Dit wordt niet meer genoemd, maar als BTW niet aftrekbaar is of niet gecompenseerd kan worden, dan is deze ook subsidiabel. Let op: raadpleeg de Subsidieverordening Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) provincie Flevoland 2014 – 2020 en het Handboek POP3 Subsidie.

9 3.3 Inhoud: waarvoor? (2) Projectmanagement en –administratie
Computersoftware, Octrooien, licenties, auteursrechten, merken Voorbereidingskosten De volgende kostensoorten zijn subsidiabel: de kosten van de bouw of verbetering van onroerende zaken: de kosten van verwerving of leasing van onroerende zaken; de kosten van aankoop van grond; de kosten van de koop of huurkoop van nieuwe machines en installaties tot maximaal de marktwaarde van de activa; algemene kosten als bedoeld in artikel 1.12a van de Subsidieverordening POP3 provincie Flevoland Dit zijn: de kosten van adviseurs, architecten en ingenieurs; de kosten van adviezen duurzaamheid op milieu en economisch gebied; de kosten van haalbaarheidsstudies; de kosten van projectmanagement en projectadministratie; de kosten van verwerving of ontwikkeling van computersoftware; de kosten voor verwerving van octrooien, licenties, auteursrechten en merken; de kosten van koop van tweedehands installaties en machines tot maximaal de marktwaarde van de activa; voorbereidingskosten. Let op: raadpleeg de Subsidieverordening Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) provincie Flevoland 2014 – 2020 en het Handboek POP3 Subsidie.

10 4. Kaders ‘Verder gaan dan’ huidige eisen KRW/Nitraat: zie Maatregelprogramma Rijn hoofdstuk 3 en 4. Géén subsidie voor wettelijke vereisten Link met landbouw: verbeteren balans t.b.v natuur en landbouw Samenvatting Maatregelprogramma Rijn: in dit document staan in de hoofdstukken 3 en 4 de maatregelen genoemd die voor deze subsidie in aanmerking kunnen komen. Linken naar website. In hoofdstuk 3.2 wordt het Deltaplan Agrarisch Water aangehaald. De meest recente lijst met maatregelen is te vinden op link naar DAW. De wettelijke vereisten: alles wat opgelegd is binnen uw bedrijfstak met uw bedrijfsvoering (teelt- en bedrijfsspecifiek). Denk daar ook o.a. aan het Activiteitenbesluit Milieubeheer! Link met de landbouw: er moet aangegeven worden wat de relatie is met de landbouw. Als u zelf agrariër bent, is dit duidelijk. Wanneer u een natuur- of landschapsorganisatie bent, moet U aangeven welk voordeel de landbouw zal hebben bij het realiseren van uw project. Voorbeelden die eerder goedgekeurd zijn, zijn: hydrologische maatregelen in het kader van PAS, een nieuwe dam met een vistrap, een vistrap aanleggen bij een bestaande dam, natuurvriendelijke oevers, verbeteren balans ten behoeve van natuur en landbouw.

11 5.1 Overige informatie Minimaal € 250.000,- subsidiabele kosten
Totaal € beschikbaar 3 sept – 23 november, uur (!) Adviescommissie (zie ook presentatie RVO.nl) Als de aanvraag minder dan € ,- aan subsidiabele kosten bedraagt, dan wordt deze afgewezen. Let op: mochten bepaalde kostensoorten in uw aanvraag niet subsidiabel zijn, dan kan het totaalbedrag onder deze drempel liggen! Uw aanvraag wordt dan, zonder inhoudelijke beoordeling, afgewezen. Er is in totaal € 1,9 miljoen beschikbaar voor deze openstelling. In de periode 3 september, 9.00 uur tot en met 23 november 2018, 17:00 (!!!) uur kunt u uw aanvraag indienen. Het loket sluit om exact uur, dus wees op tijd! Uw aanvraag wordt beoordeeld door een Adviescommissie. Deze bestaat uit ambtenaren van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (landsdeel West). Zij doen dit aan de hand van selectiecriteria. Zie verder de presentatie van RVO.nl over het verloop van de procedure.

12 5.2 Overige informatie Selectiecriteria (max 60 punten)
Effectiviteit (4) Efficiëntie (3) Urgentie (3) Haalbaarheid (2) Minimaal te behalen punten: 36 (= 6) Uw aanvraag wordt door de Adviescommissie beoordeeld op vier criteria, die landelijk zijn vastgesteld: Effectiviteit: de mate waarin de activiteit/investering effect heeft op de te bereiken internationale waterdoelen (Kaderrichtlijn Water en Nitraatrichtlijn). Bronmaatregelen krijgen meer punten dan de zogenaamde ‘end of pipe’-maatregelen. Efficiëntie: dit wordt beoordeeld op basis van de vraag of de input (geld, kennis, kunde en overige middelen) efficiënt wordt ingezet om de gewenste output te realiseren. Daarbij wordt bezien of de opgevoerde kosten passend zijn (worden de resultaten met de juiste middelen gehaald?), wordt gekeken in hoeverre de proceskosten die in het project gemaakt worden in verhouding staan tot de feitelijke projectkosten én wordt bezien of binnen het project op een goede manier gebruik gemaakt wordt van reeds bestaande kennis en kunde. Dit begrip is ook wel te vertalen als ‘value for money’’- krijg je voldoende ‘waar’ voor je geld. In consumententermen: niet de ‘beste uit de test’, maar de ‘beste koop’: de meest gunstige prijs-kwaliteit-verhouding. Urgentie: hoe urgent is uw project in relatie tot het bereiken van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn? Haalbaarheid: wat is de kans dat uw project/activiteit ook echt uitgevoerd gaat worden? Is de benodigde expertise voorhanden, is er draagvlak, zijn eventueel benodigde vergunningen al binnen? etc Zijn er andere partijen bij betrokken en hoe relevant is dat voor de uitvoering? En ziet het er wel naar uit dat het project snel uitgevoerd gaat worden? Belangrijk is dit goed in het projectplan te verwoorden. Voor elk van deze scores kan tussen de 0 en 5 punten worden behaald. De selectiecriteria hebben een verschillend gewicht: Effectiviteit heeft een wegingsfactor 4 Efficiëntie heeft een wegingsfactor 3 Urgentie heeft een wegingsfactor 3 Haalbaarheid heeft een wegingsfactor 2 De minimale score is 0 punten, de maximale score is 60 punten. Bij minder dan 36 punten (60 % van maximaal) wordt uw aanvraag afgewezen.

13 Tot slot Kijk ver vooruit!
Richt het erf robuust en toekomstbestendig in Pak deze kans!


Download ppt "§ 2.6 Niet-productieve investeringen"

Verwante presentaties


Ads door Google