De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Protocolakkoord versnelde toewijzing

Verwante presentaties


Presentatie over: "Protocolakkoord versnelde toewijzing"— Transcript van de presentatie:

1 Protocolakkoord versnelde toewijzing
29 september 2015

2 Agenda 1. Toelichting van het protocolakkoord 2. Voorstel van aanpak:
wie doet wat, wanneer en hoe? 3.      Reflectie - Vraag & antwoord

3 Aanleiding Versnelde toewijzing (art 24)
Overleg BJ en SHM in de Kempen n.a.v. knelpunten bij voorrangsregel jongeren in de BJ Kaderbesluit sociale huur gewijzigd op 1/1/2014 Versnelde toewijzing (art 24) per jaar min. 5% van het gemiddeld aantal toewijzingen van de vijf jaren die voorafgaan aan het jaar waarin de aanvraag gebeurt doelgroepen: daklozen, personen met geestelijke gezondheidsproblemen, maatschappelijk kwetsbare jongeren die zelfstandig wonen of gaan wonen toeleiders: OCMW CAW Beschut Wonen, initiatieven GGZ in thuissituatie of ambulant intensief behandelteam, Dienst Begeleid zelfstandig wonen van de bijzondere jeugdzorg gemeente kan afspraken maken met verhuurders en aanvragers m.b.t. verdeling % en spreiding toewijzingen (regierol)

4 Concrete vraag SHM’en hebben aangegeven geen rechter te kunnen zijn tussen toeleiders onderling en kunnen geen prioriteiten aanduiden in de verschillende doelgroepen en cliënten. “Lokaal woonoverleg als regisseur?” Gemeente is vertegenwoordigd tijdens LWO, de toeleiders echter niet. “Kan het OCMW een coördinerende rol opnemen en een voordracht doen aan de SHM?” Kan WZK of Kempens Woonplatform de toeleiders samenbrengen om hierover tot afstemming tot komen?

5 Aan de slag in 2014 Werkgroep met vertegenwoordigers van OCMW’s, CAW, Beschut Wonen, Bijzondere Jeugdzorg, SHM’en opgestart (april – mei – juli 2014) Plan van aanpak: Bevraging van het aantal toewijzingen bij de SHM => in kaart brengen over welke aantallen het gaat Bevraging toeleiders m.b.t. de doelgroep => moeilijk criteria vast te leggen Uitwerken van een samenwerkingsakkoord tussen Welzijn (aanvragers) Wonen (SHM) Gemeente Bij voorkeur 1 standaard samenwerkingsovereenkomst die binnen de verschillende SHM wordt toegepast Opmaken standaardovereenkomst door KWP/WZK op basis van bespreking Aftoetsen standaardovereenkomst werkgroep Bespreken Lokaal Woonoverleg

6 … en verder in 2015 Nog heel wat reacties en vragen van toeleiders en SHM’en 3/04 nieuwe samenkomst Werkgroep Doel: knopen doorhakken, komen tot een gedragen werkwijze Versie voorgelegd aan SHM’en Overgemaakt aan gemeenten en OCMW’s ter goedkeuring 29/9 Brede infosessie voor iedereen die er mee aan de slag moet Start voorzien 1/10

7 Rome is niet gebouwd op 1 dag
Totstandkoming was moeizaam, duurde lang => veel actoren: moeilijk om iedereen mee te hebben in het verhaal, alle verwachtingen in te lossen Fier op de weg die we afgelegd hebben => reacties zijn positief, meerwaarde wordt gezien Nieuw systeem: Praktijk zal het uitwijzen => bijsturen indien nodig!

8 Protocolakkoord versnelde toewijzing

9 Principes Contingent (…) over periode van 5 jaar 5 versnelde toewijzingen per inwoners (…) als volgt te verdelen: 20% BJZ 20% CAW 20% netwerk GGZ 40% OCMW 7% van het totaal aantal toewijzingen op arrondissementeel niveau (>5%) ! kleine aantallen => door het op 5 jaar te bekijken hebben alle toeleiders minstens 1 plaats in elke gemeente (op Baarle-Hertog na) Versnelde toewijzing = uitzondering, ook mensen op de wachtlijst zitten in financieel moeilijke situatie Wie in aanmerking komt is verantwoordelijkheid van de toeleider, geen verkeerde verwachtingen scheppen -> ! Voorzichtige communicatie

10 Principes Minimaal streefdoel jaarlijks 1/5de van het contingent => SHM’en kunnen gemotiveerd afwijken Ook maximum vastgelegd => voorkomen dat alle plaatsen in de eerste jaren worden ingevuld en nadien het contingent op is Indien een toeleider over het eigen contingent gaat, kan de toeleider in overleg gaan met de andere toeleiders met de vraag of ze een plaats willen afstaan. De toeleider blijft instaan voor de begeleiding (uitgezonderd in het geval het OCMW een cliënt versneld kan toewijzen in een andere gemeente, dan neemt het OCMW van de andere gemeente de begeleiding over).

11 Principes Voorbeelden:
CAW De Kempen heeft al een versnelde toewijzing gedaan in Arendonk en heeft geen plaatsen meer in Arendonk. Voor een cliënt die in aanmerking komt voor versnelde toewijzing gaan ze in overleg met het OCMW van Arendonk dat op dat moment nog 2 plaatsen heeft. Het OCMW gaat akkoord en ziet zijn contingent verminderd. CAW De Kempen staat in voor de begeleiding. Het OCMW van Merkplas krijgt de melding van SHM De Noorderkempen dat er een woning versneld toegewezen kan worden in Turnhout. Indien het OCMW van Turnhout hiermee akkoord gaat (én zich dus ook engageert voor de begeleiding van de cliënt) kan de versnelde toewijzing gebeuren. Het OCMW van Turnhout ziet in dat geval ook zijn contingent verminderd. Het OCMW van Dessel heeft haar contingent opgebruikt. Voor een cliënt die in aanmerking komt voor versnelde toewijzing, vinden ze het netwerk GGZ bereid een plaats af te staan van hun contingent in Dessel. Het OCMW staat in voor de begeleiding van de cliënt.

12 Principes OCMW als spil
Gemeente heeft in kaderbesluit sociale huur de regierol => opdracht aan OCMW om centraal beheer en coördinatie te doen OCMW verzamelt de aanvragen en geeft deze chronologisch door aan SHM(’en) Aanvraag wordt tegelijkertijd doorgegeven aan alle SHM’en (indien er meerdere zijn) Geen wachtlijst: SHM laat weten of de aanvraag in een kort tijdsbestek kan ingelost worden of niet. Indien de SHM niet op de vraag kan ingaan, vervalt de vraag. De toeleider kan na verloop van tijd de vraag opnieuw stellen.

13 Principes Persoon waarvoor de aanvraag gebeurt
= ingeschreven bij de SHM(’en) moet in staat zijn om zelfstandig te wonen, ook na afloop van de begeleidende maatregelen Begeleidingsovereenkomst (beëindigd/verlengd in samenspraak SHM/toeleider) Om de 3 maanden overleg toeleider en SHM mbt situatie huurder Evaluatie en bijsturing WZK, KWP en Stadsregio Turnhout brengen actoren 2 X per jaar (en op vraag) samen Jaarlijks wordt een stand van zaken opgevraagd door Welzijnszorg Kempen bij de OCMW’s zodat we een zicht krijgen op de invulling van het contingent in de verschillende gemeenten.

14 Voorstel van aanpak: wie doet wat, wanneer en hoe?
      Voorstel van aanpak: wie doet wat, wanneer en hoe?

15 Aanvraag Stap 1: De cliënt schrijft zich in bij de SHM (‘en) van de gemeente waar hij/zij wenst te wonen op aanwijzen van de toeleider Stap 2: De toeleider maakt aanvraag voor versnelde toewijzing over aan sociale dienst OCMW Motivatieverslag: waarom iemand in aanmerking komt + naam en contactgegevens cliënt en toeleider Stap 3: OCMW checkt of er nog plaatsen zijn in het contingent en geeft zo snel mogelijk aanvraag door aan SHM(‘en) Stap 4: SHM(‘en) laat binnen de maand weten of er al dan niet bij hen een sociale woning vrij is of vrijkomt binnen de 3 maanden die voldoet aan de voorwaarde van de rationele bezetting aan de sociale dienst van het OCMW Stap 5: De sociale dienst van het OCMW brengt op haar beurt de betrokken toeleider op de hoogte en indien de vraag gesteld is aan meerdere SHM(’en) ook de andere SHM(en). Stap 6: Bij een toewijzing vermindert het OCMW het contingent van de toeleider / max. jaarlijks en 5-jaarlijks contingent (indien het huurcontract niet wordt afgesloten, verwittigt de SHM de sociale dienst en wordt het contingent terug verhoogd)

16 Wat als? Wat kan? WAT ALS: WAT KAN:
De cliënt een andere woonst/oplossing gevonden heeft vooraleer de SHM antwoord gegeven heeft? Dan verwittigt de toeleider het OCMW en het OCMW op haar beurt de SHM. De vraag voor versnelde toewijzing vervalt. De SHM aangeeft dat er niet in de gemeente van de aanvraag maar in de buurgemeente een versnelde toewijzing kan plaats vinden? Dan kan - als de cliënt akkoord gaat en de toeleider een plaats heeft in zijn contingent voor de buurgemeente- de toewijzing in de buurgemeente plaats vinden. In het geval de toeleider het OCMW zelf is, zal deze ook het akkoord nodig hebben van het OCMW van de buurgemeente (dit OCMW moet immers de begeleiding op zich nemen en ziet zijn contingent verminderd). Wat als het contingent van de toeleider, in de gemeente waar de cliënt een aanvraag wil doen, op is? Dan kan de toeleider vragen aan de andere toeleiders om een plaats van hun contingent af te staan, Het maximaal jaarlijks contingent (van alle toeleiders samen) op is? Het OCMW meldt dit aan de verschillende toeleiders. Pas bij de start van het nieuwe werkingsjaar (in oktober) kunnen nieuwe aanvragen gedaan worden via dit OCMW. WAT KAN: Kan er ook bij verschillende OCMW’s tegelijkertijd een aanvraag gedaan worden? JA

17 Toewijzing Stap 1: Toeleider en kandidaat-huurder worden uitgenodigd door de SHM, SHM bekijkt of aan alle voorwaarden is voldaan Stap 2: Kandidaat-huurder sluit een huurovereenkomst af met de SHM en een begeleidingsovereenkomst met de toeleider (bijlage bij de huurovereenkomst) Begeleidingsovereenkomst van de betrokken SHM Stap 3: De SHM laat weten aan het OCMW dat de huurovereenkomst is afgesloten. Stap 4: Indien wenselijk sluit de toeleider nog een aparte (uitgebreidere) eigen begeleidingsovereenkomst af met de cliënt Stap 5: De toeleider neemt om de 3 maanden het initiatief om een individueel overleg te organiseren m.b.t. de situatie van de cliënt (hoeft geen bijeenkomst te zijn, per telefoon/mail kan). Stap 6: Op het einde van de begeleidingsovereenkomst wordt beslist door de toeleider in overleg met de SHM of de overeenkomst wordt verlengd.

18 Kunnen we hiermee aan de slag? Vraag en antwoord

19 Bedankt!


Download ppt "Protocolakkoord versnelde toewijzing"

Verwante presentaties


Ads door Google