De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Loopbaan oriëntatie en begeleiding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Loopbaan oriëntatie en begeleiding"— Transcript van de presentatie:

1 Loopbaan oriëntatie en begeleiding
LOB Loopbaan oriëntatie en begeleiding 3

2 Periode 2 Les 3: Persoonlijkheid Doelen: Check wat jouw stijl is!
Doe de persoonlijk- heidstest.

3 Wat zijn 21st Century Skills… ?
Terugblik: Wat zijn ook alweer persoonlijke competenties en vaardigheden? Noem er een aantal… Bijvoorbeeld: Verantwoordelijkheid nemen (voor jezelf en de omgeving), initiatief nemen (persoonlijk leiderschap tonen), doorzettingsvermogen tonen, zelfreflectie kunnen toepassen, flexibiliteit bezitten, informatie vinden en toepassen, creatief en innovatief zijn, oplossingsgericht werken, analytisch en kritisch denken, samenwerken, communicatief vaardig zijn… Wat zijn 21st Century Skills… ? vaardigheden zijn volgens sommigen voorwaarde voor de persoonlijke ontwikkeling van jullie en noodzakelijk voor het slagen in de maatschappij. Vaardigheden die van belang zijn voor je persoonlijke ontwikkeling zoals: samenwerken, creativiteit, computervaardigheden, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden… Zie je overeenkomsten?!

4 Vorige week hebben we gekeken naar welke punten jij het belangrijkste vindt, maar past dit ook bij jouw persoonlijkheid?

5 Op de site van springtest (zo direct krijg je de link naar de persoonlijkheidstest)
blijkt dat er vier stijlen zijn: vuur, lucht, aarde & water. Welke past er bij jou denk je? Ga nu naar de site en check of je het klopt…

6 Je zult zien dat je eigenlijk nooit 1 element bezit…
. Bij mij kwam dit er uit… Hoe zit ‘t met jou?!

7 Uitleg van de stijlen VUUR
De stijl van vuur is extravert en taakgericht. We noemen hem de doener, omdat hij zo van aanpakken houdt. De doener is vriendelijk, direct en open, logisch en objectief, energiek en beslist. Het is de tegenpool van de water stijl (de DENKER) en kan veel van dit type leren. Andere termen voor het Vuur type zijn: doener, strijder, bestuurder, uitvoerder, technicus, pragmaticus, handenarbeider. Het vuur type heeft als dominante behoefte: controle en resultaat. De doener wil resultaten boeken en zaken onder controle hebben. Hij wil dingen voor elkaar krijgen, wil zelf de regie in handen houden en houdt van risico’s. Hij houdt van competitie en van het afbakenen van zijn territorium. WATER De stijl van water is introvert en mensgericht. We noemen hem de denker, omdat hij graag filosofeert en nadenkt over diepere verbanden. De denker is invoelend, selectief sociaal, bedachtzaam, beschouwend en optimistisch. Het is de tegenpool van de stijl van vuur (de DOENER) en kan veel van dit type leren. Andere termen voor het Water type: denker, planner, dromer, ontwerper, artiest, creatief, beminnelijk, een ‘lieveling’. Het water type heeft als dominante behoefte: zekerheid en harmonie. De denker verlangt naar rust, stabiliteit en harmonie. Hij houdt niet van veranderingen en neemt bij voorkeur geen beslissingen en wil niet in een hoek gedrukt worden. Hij wil vriendschap, genegenheid en vertrouwen. Hij wil goedkeuring van iedereen over zichzelf en zijn beslissingen en wil daar de tijd voor kunnen nemen. LUCHT De stijl van lucht is extravert en mensgericht. We noemen hem de prater, omdat hij dat bij uitstek goed kan. De prater is competitief, zelfbewust, flexibel, spontaan, enthousiast en avontuurlijk. Het is de tegenpool van de aarde stijl (de BEWAKER) en kan veel van dit type leren. Andere termen voor het Lucht type zijn: prater, overtuiger, beïnvloeder, expressievelling, magiër, ondernemer, avonturier, promotor en evangelist. Het lucht type heeft als dominante behoefte: erkenning en sociale acceptatie. De prater houdt van lol maken. Hij houdt van mensen en van gezellig kletsen en neemt daar flink de tijd voor. Hij houdt van grapjes en een levendige sfeer en is graag zelf het onderwerp van gesprek. Hij is het meest van alle stijlen op zoek naar erkenning en bewondering. AARDE De stijl van aarde is introvert en taakgericht. We noemen hem de bewaker, omdat hij ervan houdt dingen tot op de bodem uit te zoeken. De bewaker is ordelijk, geconcentreerd, voorzichtig en volhardend. Het is de tegenpool van de stijl van lucht (de PRATER) en kan veel van dit type leren. Andere termen voor het Aarde type zijn: bewaker, ‘de rots’, analyticus, soeverein, onderhouder, systematisch, proces georiënteerd, georganiseerd. Het aarde type heeft als dominante behoefte: orde en regelmaat. De bewaker houdt van logica en accuratesse gaat boven alles. Hij verlangt naar duidelijk omschreven doelstellingen. Hij streeft naar orde en regelmaat en wil afspraken graag op papier.

8 Wat zijn vier elementen waarop je persoonlijkheid is gebaseerd?


Download ppt "Loopbaan oriëntatie en begeleiding"

Verwante presentaties


Ads door Google