De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het organiseert van 22.01.2018 – 26.01.2018 de Week van het Handschrift!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het organiseert van 22.01.2018 – 26.01.2018 de Week van het Handschrift!"— Transcript van de presentatie:

1 Het organiseert van – de Week van het Handschrift!

2 Internationale Dag van het Handschrift
luidt de noodklok! Op 23 januari 2018 Internationale Dag van het Handschrift Op 23 januari 1737 werd John Hancock geboren Hij was de man die als eerste de Onafhankelijkheidsverklaring in Amerika ondertekende op 4 juli 1776. Hij deed dat opzichtig groot, zodat het voor de Engelse koning (die bijziend was) goed leesbaar zou zijn. Schrijven moet blijven!

3 Thema Week van het Handschrift 2018: Handschrift: uniek cultureel erfgoed! Met schrijfactiviteiten waarmee wat te winnen valt! Door met de hand te schrijven, staan de leerlingen in een eeuwenoude traditie van verslaglegging en het doorgeven van kennis. Ze leren over oude tradities, culturen en in onbruik geraakte schriftdragers.

4 Handschrift is hersenschrift, vandaar dat we schrijven met de hand promoten met een jaarlijkse dag of week van het handschrift Linker- en rechterhersenhelft, motoriek, ogen, ruimtelijk inzicht, vormherkenning, emotie en taal moeten razendsnel en feilloos samenwerken! Terwijl ze allemaal op een verschillende plek in de hersenen zetelen!

5 WAAROM nog schrijven met de hand? DAAROM nog schrijven met de hand!
1. Noodzakelijk voor de hersenontwikkeling Bij het leren schrijven worden nieuwe neurale verbindingen aangelegd en wordt de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft verbeterd. Daardoor worden hogere cognitieve niveaus haalbaar. (denken, taal,geheugen) 2. Motorische argumenten Al schrijvend wordt een motorische topprestatie geleverd en zoals bij iedere topsporter vraagt dat veel oefening. 3. Steun bij het leren lezen De motorische herinnering bevordert de visuele letterherkenning, doordat het ontstaan van de lettervorm en het erbij horende bewegingstraject beleefd en ingegrift worden. (ook in andere culturen zoals China en Japan) 4. Steun bij de ruimtelijke oriëntatie Door het leren schrijven leert een leerling zelf de gegeven ruimte ordelijk in te delen (aanpassen aan de papiergrootte, ruimte tussen letters, woorden en regels.

6 WAAROM nog schrijven met de hand? DAAROM nog schrijven met de hand!
5. Psychologische argumenten Ieder mens is uniek! Je kunt iemand aan zijn/haar handschrift herkennen. De concentratie wordt bevorderd, daarmee het denken en het intelligentieniveau. De schrijvende mens ontwikkelt zelfdiscipline . 6. Sociale argumenten Brieven, rouwkaarten, felicitaties, verbindend 7. Praktische argumenten Pen en papier zijn overal beschikbaar en voordelig. We hebben als mens de beschikking over onze motoriek én de techniek. We moeten zelfstandig over beide kunnen beschikken! (zelfredzaam als de stroom uitvalt) 8. Esthetische argumenten kalligrafie, oorkondes, handlettering 9. Historische argumenten oude handschriften kunnen lezen 10. Therapeutische argumenten gevoelens op papier uiten; dagboek, schrijf het van je af! Zie:

7 Schrijven – dat is méér dan spreken of geluiden produceren
Zoals dieren doen – die zullen het nooit leren Schrijven maakt ons méns – dat heeft ’t intellect bereikt De communicatie tussen ons is daardoor verrijkt Bij ’t schrijven van een brief kun je gedachten kwijt ’t Gemak van de pc wint het van intimiteit De fijne motoriek van onze kinderhand geoefend door ’t schrijven Zal door gebruik van sms beslist wat achterblijven Ons eigen schrift – de blauwdruk van ons wezen Daarin zijn wij als mens haast als een boek te lezen Daarom moet schrijven blijven, voor ieder exclusief Dat het meer werk en tijd kost, dat neem je graag voor lief. Ank Schermer-de Haan

8 1. Handschriftontwikkeling als zelfstandig vak te erkennen
Het vraagt U: 1. Handschriftontwikkeling als zelfstandig vak te erkennen (het valt nu als schrijven=stellen onder TAAL) 2. De SLO een zelfstandige leerlijn te laten ontwikkelen 3. Meer uren handschriftonderwijs op de PABO’s, (zodat de leerkracht o.a. ouders uit kan leggen waarom schrijven in dit digitale tijdperk toch nut heeft) 4. Vaker en uitgebreider CITO-onderzoek 5. Bijscholing leerkrachten (motivatie leerkrachten in de bovenbouw en specialisatie coördinator- handschriftontwikkeling) We doen de leerling tekort door het handschriftonderwijs te laten verwateren! We wensen u veel wijsheid toe bij het nemen van de vervolgstappen op dit verzoekschrift!


Download ppt "Het organiseert van 22.01.2018 – 26.01.2018 de Week van het Handschrift!"

Verwante presentaties


Ads door Google