De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom op school! de 3e ouderbijeenkomst PP1

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom op school! de 3e ouderbijeenkomst PP1"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom op school! de 3e ouderbijeenkomst PP1
U legt uit dat er in totaal 4 ouderavonden zijn over woorden leren omdat woorden een hele belangrijke rol spelen thuis en op school. Dit is de 3e bijeenkomst. Het gaat over woordenschat. En vanavond kijken we vooral naar het belang van woorden in verband met de denkontwikkeling en het leren van de kinderen. Welkom op school!

2 de agenda  Nieuwe ouders?
 Terugkijken naar de vorige 2 bijeenkomsten  Woorden zijn belangrijk!  Koffie  Welke woorden moeten de kinderen leren? PP2 Neem het programma door en wijs erop dat er ruimte is voor herhaling: hoe zat het ook alweer? Eventueel voorstellen nieuwe ouders. Opdracht: vanavond gaan we kijken naar woordkennis. Laten we eens kijken naar onze eigen woordkennis. Bijvoorbeeld een heel simpel woordje als ‘auto’ . Wat hebben we daar niet veel kennis bij verzameld! Een auto is om in te rijden. Maak op een groot vel papier een woordspin rond het woord ‘rijden‘. Begin zelf en zet er om heen ‘rijden’ , het is een ‘vervoersmiddel’….. Wat zouden we er nog meer om heen kunnen zetten: Stimuleer ouders om betekenisaspecten bij het woord auto te noemen; soorten auto’s, kenmerken van auto’s , etc. Maak een woordspin. Bij dat ene woordje ‘auto’ hebben we dus in ons hoofd een heleboel kennis verzameld.   Woordenschat is dus heel belangrijk bij verzamelen van kennis, bij het leren van uw kind!

3 3000 basiswoorden terugkijken Wat is belangrijk op school?
Kinderen moeten minimaal 3000 basiswoorden leren voor ze naar groep 3 gaan! PP3 Maar voordat we verder gaan kijken we eerst even terug naar de vorige keren. ‘Hoe zat het ook al weer? Voordat kinderen naar groep 3 gaan moeten ze minstens 3000 woorden kennen. Dat noemen we de basiswoorden. Als kinderen die woorden goed kennen kunnen ze beter leren lezen, schrijven en kunnen ze beter leren op school in de hogere groepen.

4 Communicatieve ontwikkeling
terugkijken Communicatieve ontwikkeling  luisteren  praten  lezen  schrijven PP4 En weet u nog dat we hier ook de vorige keer over gesproken hebben? We praten en luisteren, lezen en schrijven met woorden. Woorden zijn belangrijk voor de communicatie. Kinderen leren steeds meer woorden en kunnen steeds beter meepraten, begrijpen wat er wordt gezegd. En in groep 3 gaan ze woordjes lezen en schrijven. We noemen dat communicatieve ontwikkeling. Maar woorden zijn niet alleen belangrijk voor de communicatieve ontwikkeling.

5 Sociaal-emotionele ontwikkeling
terugkijken Sociaal-emotionele ontwikkeling PP5 We hebben ook gekeken naar het belang van woorden voor de sociaal-emotionele ontwikkeling: Als je de woorden kent die je om je heen hoort geeft dat zelfvertrouwen. Dan voel je je super. Als je genoeg woorden kent kun je jezelf beter uiten. Je hebt woorden nodig om waarden en normen te leren.  om zelfvertrouwen te krijgen  om eigen en andermans gevoelens te begrijpen  om waarden en normen te leren

6 Hoe kunnen kinderen zoveel woorden leren?
terugkijken Hoe kunnen kinderen zoveel woorden leren? PP6 Én we hebben vorige keren gesproken over samenwerken. We hebben uitgelegd dat we graag met de ouders van de kinderen samenwerken. Waarom ? Het zijn heel veel woorden, we kunnen het niet alleen! Het helpt heel erg bij het woorden leren als u de woorden ook thuis herhaalt met uw kind. En daarbij weten we dat : Kinderen het beter doen op school als ze met hun ouders praten over school; Kinderen veel meer woorden bij leren als ouders spelletjes met ze doen, of voorlezen of samen naar Sesamstraat kijken. Het is goed om net als vorige keer even te praten over hoe het is gegaan. school thuis SAMENWERKING

7 school Wat viel ons op?  Hier wat invullen in zwart PP7
Wat hebben we in de klas gedaan? Noem een aantal woorden en thema’s die in de klas behandeld zijn: laat enkele werkbladen, opdrachten e.d. zien die mee naar huis zijn gegaan. Vertel wat je in de klas aan de leerlingen merkte m.b.t. het oefenen thuis en vertel leuke anekdotes van leerlingen; Zeg vooral dat jullie daar enorm blij mee zijn en eventueel dat het samenwerken zoveel resultaat oplevert! Tips: Maak grapjes over de samenwerking tussen school en thuis: de kinderen zijn zo eerlijk dat we meteen weten wat jullie met ze gedaan hebben. Verzamel vooraf anekdotes en quote’s van leerlingen Wat viel ons op?  Hier wat invullen in zwart

8 thuis Wat viel jullie op?  Wat vond je kind leuk om met je te doen?
PP8 Laat de ouders met elkaar nadenken over wat hen thuis opviel. Geef hen 5/10 minuutjes om in tweetallen of in een klein groepje daarover te praten. Loop rond, help hen en verzamel zelf een aantal voorbeelden om straks plenair te vertellen. Maar misschien kunnen de ouders het zelf in de groep vertellen? Wat viel jullie op?  Wat vond je kind leuk om met je te doen?  Wat vind je zelf leuk of moeilijk om met je kind te doen?  Begrijpt je kind je beter als je met hem/haar praat?  Gebruikt je kind zelf de woorden die zijn aangeleerd?

9 Woorden zijn belangrijk!
1. communicatie (praten, luisteren, lezen en schrijven) 2. sociaal-emotionele ontwikkeling (zelfvertrouwen , omgaan met anderen, waarden en normen) 3. cognitieve ontwikkeling PP9 Nu gaan we kijken naar woordenschat en cognitieve ontwikkeling.

10 cognitieve ontwikkeling?

11 cognitieve ontwikkeling
Wat weet een kind van 4 van een auto? ? je kunt er in rijden je kunt er in zitten moet soms naar garage rijdt op de weg 4 wielen toeteren tanken/benzine heeft een stuur mama /pappa kan rijden je moet uitkijken voor auto’s bij het oversteken

12 cognitieve ontwikkeling
Wat weet u van een auto? Merken Volvo Volkswagen Kia Citroën BMW Audi Mercedes Mitsubishi Jeep Fiat Rolls Royce Naar garage: Onderhoud APK Onderdelen vervangen Duur Rijbewijs Theorie Praktijk Ouder dan 18 Kost veel geld Vervoersmiddelen Vrachtauto’s Ambulances Personenauto’s Campers Brandweerauto’s Bussen Racewagens Droomauto’s Onder de kap Motor Ingewikkeld Accu Cilinders Zuigkleppen Bougies Etc. Onderdelen 4 wielen Stuur Claxon Koppeling Onder de auto Leidingen Assen Bodemplaat Differentieel Remmen Gaspedaal Kilometerteller Etc.

13 cognitieve ontwikkeling
woorden zijn…… brokjes taal brokjes kennis

14 2. Communicatieve ontwikkeling
Waarom woordenschatonderwijs? PP14 Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we het uitgebreid gehad over het belang van woorden voor de communicatie: luisteren, spreken, schrijven en lezen. Tijdens de tweede bijeenkomst hebben we laten zien dat woorden ook heel belangrijk zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Nu komt er nog iets heel belangrijk bij: hoe meer woorden hoe meer kennis. Woordenschat is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling: het denken en leren. DUS, hoe je het ook bekijkt: kinderen hebben veel woorden nodig! 1. Sociale ontwikkeling 2. Communicatieve ontwikkeling 3. Cognitieve ontwikkeling

15 in het klaslokaal van uw kind
PAUZE De KOFFIE staat klaar in het klaslokaal van uw kind PP13 En wat denkt u bij het woordje ‘koffie’? Kopje, schoteltje, lekker, gezellig, enz? Dan gaan we nu naar de koffie.


Download ppt "Welkom op school! de 3e ouderbijeenkomst PP1"

Verwante presentaties


Ads door Google