De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Surrealisme.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Surrealisme."— Transcript van de presentatie:

1 Surrealisme

2 Surrealisme, welke psycholoog kun je hiermee in verband brengen?
Sigmund Freud Voorbeeld ter illustratie Opvallend in dit werk zijn de laden met knoppen van wit bont op het lichaam van Venus. Door deze te openen kan de verdrongen seksualiteit naar buiten, een verwijzing naar de psychoanalyse van Freud. Vgl. bank met lippen van Mae West Milo met laden (1936/1964) van Dalí

3 Lees de bron: Wat is volgens jou de relatie met het communisme?
Het communisme heeft niet alleen invloed gehad op de kunsten in de Sovjet-Unie. De ideologie was eveneens belangrijk voor het surrealisme in Frankrijk. Droombeelden, vrije associatie en een nieuwe werkelijkheid waren de ingrediënten van deze kunststroming. Het doel: een surrealistische revolutie. Surrealisme: revolutie en werkelijkheid Gepubliceerd op: 22 februari 2013, auteur: Saskia Bekke-Proost Communisme is de ideale ideologie De kapitalistische westerse maatschappij zal moeten plaatsmaken voor een rechtvaardige, utopische samenleving waar geen kolonialisme, uitbuiting of oorlog meer is. Reactie op verschrikkingen Eerste Wereldoorlog!

4 Tegengestelde belangen!
Waarom denk je dat de communisten zelf totaal geen waardering voor het surrealisme hadden? De surrealistische revolutie is een andere dan die van hen, waarin de strijd van de arbeiders centraal staat. De communisten volgen het socialistisch realisme. Hierin moet de kunst begrijpelijk zijn voor de arbeider en in dienst staan van de communistische revolutie.

5 Welk beeld weg? Magritte, 1964 Joseph Kosuth 1965
David Hockney - Three Chairs with a Section of a Picasso Mural, 1970. Acrylic on canvas

6 Reclame

7 Het Surrealisme, surrealistisch manifest, André Breton
-de 'écriture automatique', het 'automatisch schrift' - het systematisch ontdekken van het onderbewuste, van dromen en van zwarte humor; - het uitbuiten van het toeval (de hasard objectif): het toeval brengt inderdaad, via spontaan opwellende beelden, de langs irrationele weg opgeroepen associaties tussen twee verschillende werelden teweeg.

8 2 stromingen, benoem verschil
Veristisch surrealisme Absoluut surrealisme

9 Inspiratiebronnen Dromen Het onderbewuste

10 Uitgangspunt De zichtbare wereld is een belemmering voor het waarnemen van de echte werkelijkheid Verstand mag het onderbewuste niet sturen of beïnvloeden

11 Veristisch surrealisme
Zichtbare werkelijkheid blijft herkenbaar Droombeelden, heel precies geschilderd Dali, Ernst, Margritte, de Chirico Rene Magritte,1929

12 René Magritte, 1959 Denk hardop: Wat zijn de surrealistische kenmerken in het filmpje van Hornbach? Let op de filmische middelen en hoe er met de werkelijkheid wordt omgegaan.

13 Rene Magritte, The rape, 1945, The son of man, 1964

14 Rene Magritte

15 René Magritte

16 Uitspraken Magritte "Ik schilder niet, ik Ik schilder om de
gebruik voorwerpen die mijn beelden weergeven. Ik ben geen kunstschilder die mooie kleuren op doek zet of iets voor het oog maakt.” “Ik breng het denken in beeld en maak daardoor iets mysterieus." Ik schilder om de wereld een beetje beter te begrijpen', zei Magritte zelf. ‘Mijn werken zijn vaak geheimzinnig. Maar de wereld is ook zo geheimzinnig...'

17 Salvadore Dali, ´Persistence of memory (1931)´
Metamorfoses Je ziet dingen als in een droom: ONWAAR-SCHIJNLIJK

18 Salvadore Dali, De verzoeking van de Heilige Antonius
Denk hard op: Benoem surrealistische kenmerken:

19 Giorgio de Chiroco

20 Giorgio de Chiroco, De onverwachte combinatie van een rubberen handschoen en een antiek borstbeeld vindt hij een nieuwe visie op de kunst, vrij van stereotiepe gewoontes van de geest.

21 Absoluut( abstract) surrealisme
Geen herkenbare voorwerpen “Ontdekkingsreizen naar abstracte tekens” Miro, Tanguy, Masson Denk terug aan het manifest. Waar doet deze afbeel- ding je aan denken?

22 Yves Tanguy, Indefinite Divisibility 1942

23 André Masson, Verve 1938, Armor 1925

24 Huiswerk Zoek zelf 3 voorbeelden uit de reclame, een videoclip, strip, beeld, Platenhoes, fotografie of (teken)film, waarvan jij vindt dat deze surrealistische kenmerken vertoont. Schrijf erbij wat de kenmerken volgens jou zijn.


Download ppt "Surrealisme."

Verwante presentaties


Ads door Google