De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toekomstgerichte opleidingen Een goed passende leeromgeving Toekomstgerichte opleidingen Uitdagend onderwijs Een goed passende leeromgeving.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toekomstgerichte opleidingen Een goed passende leeromgeving Toekomstgerichte opleidingen Uitdagend onderwijs Een goed passende leeromgeving."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Toekomstgerichte opleidingen Een goed passende leeromgeving
Toekomstgerichte opleidingen Uitdagend onderwijs Een goed passende leeromgeving onderwijsinnovatie In het bedrijfsplan van ROC de Leijgraaf Samen onderwijs maken belooft zij leerlingen toekomstgericht en uitdagend onderwijs in een passende leeromgeving. Om deze belofte waar te maken worden nieuwe didactische werkvormen ontwikkeld en toegepast in het onderwijs. Hiervoor heeft de Leijgraaf de samenwerking gezocht met het lectoraat leren en lesgeven met ICT en de lerarenopleidingen van de HAN.

4 iXperium Oss 2015 iXperium/CoE HAN 2015-2016 designteams
Samenwerken: HAN, practoraten en regionale netwerken Leerwerkplek In 2015 heeft ROC de Leijgraaf het iXperium opgericht als laboratorium voor onderzoek, leren, inspiratie en professionalisering van docenten. Met in-gang van het schooljaar ontwerpen docenten en instructeurs in designteams op onderzoeksmatige wijze nieuwe vormen van blendend lear-ning. Zij ontwikkelen en passen toe. Hierbij werkt ROC de Leijgraaf nauw samen met het iXperium/CoE van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De Leijgraaf werkt regionaal en landelijk samen met andere projecten op het gebied van blended learning, leren en lesgeven met ICT en online leren. Dat doen we samen met het lectoraat ‘leren en ICT’ van de HAN, practoraten (o.a. Summa College) en regionale netwerken (Kennispact MBO Brabant en samenwerkende Gelders ROC’s).

5 Designteams Oss Samenwerking:
Docenten / instructeurs / Leidinggevenden Onderzoeker HAN Instructional Designers en andere ICT experts Op aanvraag lerarenopleider HAN De iXperium designteams zijn altijd multidisciplinaire teams waarin leraren/docenten en soms ook leidinggevenden van een school, een onderzoeker en een vakinhoudelijke en didactische expert (lerarenopleider) van de HAN samenwerken. Regelmatig zetten we ook de denkkracht van ict-experts in om de teams te ondersteunen bij de oriëntatie en het ontwerp.

6 Designteams Oss Ontwerpen Ict-rijke leerarrangementen
Resultaatgericht en onderzoeksmatig Methodiek van design thinking: Kennisnet Betrekken studenten en opleidingsteams De designteams ontwerpen ict-rijke leerarrangementen die recht doen aan verschillen tussen leerlingen. We werken resultaatgericht en onderzoeksmatig, en passen de methodiek van design thinking toe. Leerlingen en ook de opleidingsteams worden zoveel mogelijk betrokken bij het meedenken over het ontwerp en evalueren van prototypes. Een leerarrangement kan een les, een lessenreeks, een volledige leerlijn, een specifieke aanvulling op lessen of bestaande methode zijn. Kenmerkend is dat we inzetten op een beredeneerde opbouw en inzet van (digitale) leermiddelen, organisatie, begeleiding, werkvormen en evaluaties. We willen de mogelijkheden van ict ten volle benutten, de leerarrangementen ict-rijk maken! Design Thinking is een opkomende stroming om innovatie op een creatieve manier vorm te geven. Innovatie gaat over nieuwe oplossingen, nieuwe ideeën en de realisatie daarvan. Unieke waarde creëren. Die waarde zit niet zozeer in de technologie, in het product of dienst, maar vooral in de ervaring van de klant/gebruiker. Design Thinking (DT) is een methode, een manier van denken en werken om op een praktische en creatieve manier problemen op te lossen of nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Kennisnet innovatieversneller : John Schobben (ROC de Leijgraaf)

7 Onderzoeksvraag Het vraaggericht ontwikkelen van didactische werkvormen, daar waar gewenst en mogelijk, met optimale inzet van ICT- en social media componenten vanuit de leefwereld en het leerperspectief van de student. Allereerst hebben wij bepaald wat wij binnen de Leijgraaf onder blended learning verstaan. Wij hebben blended learning breed gedefinieerd. Onderzoeksvraag De onderzoeksvraag is gericht op het vraaggericht ontwikkelen van di-dactische werkvormen, daar waar gewenst en mogelijk, met optimale inzet van ICT- en social media componenten vanuit de leefwereld en het leerperspectief van de student. Het uitgangspunt is dus echt blended learning i.t.t. blended teaching.

8 Criteria onderzoek Op te leveren producten: breed inzetbaar zijn
over opleidingen en/of niveaus heen. deel curriculum dekken. Aansluiten studenten De op te leveren producten moeten breed inzetbaar zijn, over opleidingen en/of niveaus heen. Het moet een substantieel deel van het curriculum dekken. en aansluiten bij de leefwereld en het leerperspectief van de studenten. Studenten zijn betrokken bij de ontwikkeling en positief over de mogelijke inzet van de producten. De producten zijn betaalbaar en uitvoerbaar. Ze zijn nieuw binnen de organisatie en worden binnen één schooljaar ontwikkeld. Belangrijk!: Crossover Samenwerking Gedragen worden door teams en leidinggevenden Studenten moeten betrokken worden Product opleveren die jaar erop geïmplementeerd kan worden in onderwijs

9 4 O’s Ontwerpen Onderzoek Onderwijs Opleiden 4 O’s:
Onderzoeken ICT didactische vaardigheden en ICT geletterdheid van onze docenten, maar ook de effectiviteit van de ontwikkelde werkvormen (effecgivitiet en implementatie onderwijs) Ontwerpen nieuwe didactische werkvormen Opleiden van onze docenten

10 Van aanbod naar vraaggestuurd Docenten professionaliseren:
Designteams - Doelen Van aanbod naar vraaggestuurd Docenten professionaliseren: Kritische houding onderzoeksvaardigheden (curriculum)ontwerpvaardigheden ICT (didactische) vaardigheden Nieuwe didactische werkvormen

11 LOB/Personal branding Rekenen/gepersonaliseerd leren Virtual reality
Designteams LOB/Personal branding Rekenen/gepersonaliseerd leren Virtual reality Niveau 2plus (Zorgonderwijs en techniek) LOB/Personal Branding vervolg: Hoe zet ik mezelf op de kaart naar werkgevers? Hoe verkoop ik mezelf via social media? Rekenen: Ontwikkelen instaptoets 2F/3F VR: onderzoeken toepasbaarheid en mogelijkheden VR in het onderwijs (wat is er al?), tour door winkel. Zorgonderwijs en techniek: niet gestart zoals de andere designteams maar ook tegelijk bezig met projectgroep zorgtechnologie (domoticalokaal Veghel in samenwerking met bedrijven, leveranciers en zorginstellingen – keuzedeel zorg en technologie ontwikkelen voor M&M) Niveau2Plus: onderzoek op het gebied van reflecteren.

12 Designteams Level 2 basic vocational training program - they created a website which is open and can be used for all who are interested. With the reflectiontoolbox teachers and students will have a guide with tools to choose from if they have to do reflection of some sort. The designteam Virtual reality created a VR tour using Vrapp.co where teachers and students can make their own VR tour to enhance learning. The team personal branding / social media created a training to enhance the personal branding skills for teachers (and students) and are usinga sovial media tool such as Facebook as a reflection- and communicationtool for students of the faculty lesiure and hospitality who are having a traineeship broad during a couple of weeks or months. The designteam aritthmetics – personalised learnign created an assessment which students can take to see what level they are so after they take the test they know which level of aryithmetics is their basics so they can eacht start to learn at their own level. They used an online assessmenttool (Quayn) to develop the test. Bekijk een VR-tour:

13 Zelfsturend leren en generieke vakken Virtual Reality
Designteams Zelfsturend leren en generieke vakken Virtual Reality Computational Thinking binnen de opleiding OnderwijsAssistent Zelfregulerend Leren: 16-17: Ontwikkelen instaptoets 2F/3F rekenen. Doel generiek: Studenten BOL niveau 3 en 4 zijn in staat om de doelen binnen de generieke vakken te behalen met zelfregie op tempo, niveau en leerstijl. VR: ontwikkelen VR tour en lesmateriaal OA naar 202: in smanewerknign met AO: compututational thinking

14 iXperium Structurele samenwerking VO, internationale ROC’s en het bedrijfsleven. Crossover / keuzedelen: ontwikkelingen in beroepsgerichte technologieën inbedden in ons onderwijs. Docenten professionaliseren m.b.t. digitale vaardigheden en mediawijsheid (i.s.m. Leijcademie) Ontwikkeling iX-ray app (MBO) Maakonderwijs! iXperium Truck (i.s.m. Foodtruck) Erasmus+ project Leerlingen van de Leijgraaf en van omliggende PO en VO scholen en andere inwoners van de regio experimenteren met de nieuwste ICT, social media en andere technologieën als lasersnijders, 3d printers, humanoids, etc. In het iXperium is ook een ICT leerwerkbedrijf ingericht! En via de ICT servicedesk halen wij de school letterlijk naar binnen. Gaan wij ook een structurele samenwerking aan met het VO en PO uit de regio (o.a. Hooghuis) maar ook met internationale ROCs. Proberen wij de ontwikkeling van crossover aan te wakkeren en zo meer ontwikkelingen in beroepsgerichte technologien in te bedden in ons onderwijs. Docenten professionaliseren en ondersteunen op het gebied van digitale vaardigheden en media(wijsheid). Maakonderwijs! : (Aandacht voor programmeren en 21e eeuwse vaardigheden / computational (logisch) thinking, mediawijsheid)

15 Ontwikkelkringbijeenkomst:
21 maart 2018 iXperium Oss Sollicitatie informatiebijeenkomst voor : 31 januari

16 ? Wendy van Deursen MediaCoach / Instructional Designer
ROC de Leijgraaf / iXperium Oss


Download ppt "Toekomstgerichte opleidingen Een goed passende leeromgeving Toekomstgerichte opleidingen Uitdagend onderwijs Een goed passende leeromgeving."

Verwante presentaties


Ads door Google