De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verslag bijeenkomst jeugdraad stad Antwerpen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verslag bijeenkomst jeugdraad stad Antwerpen"— Transcript van de presentatie:

1

2 Verslag bijeenkomst jeugdraad stad Antwerpen
Aanwezigen: Jeugdraad Berendrecht-Zandvliet-Lillo (Gregg en Rick) Jeugdraad Borgerhout (Frederik en Bjorn) Jeugdraad Deurne (Alexander) Jeugdraad Ekeren (Amber, Joannes en Thomas) Jeugdraad Merksem (Sander, Lore en Wannes) Verontschuldigd: Jeugdraad Antwerpen Niet aanwezig zonder bericht: Jeugdraad Berchem Jeugdraad Wilrijk Sessiegever: Roel Camps | expert inspraak, participatie en adviesraden Jeugd Stad Antwerpen | Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs | stedelijke jeugddienst stad Antwerpen Postadres: Grote Markt 1| 2000 Antwerpen Kantooradres: Francis Wellesplein 1| 2018 Antwerpen tel | gsm |

3 Deel 1 – werking adviezen 1. 1 afspraken bij stedelijke adviesvragen 1
Deel 1 – werking adviezen 1.1 afspraken bij stedelijke adviesvragen 1.2 mailbox 1.3 vormingen Deel 2 –gemeenteraadsverkiezingen 1.1 memorandum sectoroverleg 1.2 mogelijkheden beleidsparticipatie jeugdraad

4 Deel 1 – werking adviezen
20 minuten

5 Afspraken adviesraden
De huidige afspraken bij stedelijke adviesvragen voor jeugd = Stedelijke adviesvragen worden naar de negen districtsjeugdraden gestuurd. Na vijf weken wordt de input doorgestuurd. Alle input wordt verzameld in 1 advies met melding van alle standpunten. Dit einddocument wordt terug naar de negen jeugdraden gestuurd. Adviezen en andere ondersteunende documenten worden gepubliceerd bij het onderdeel ‘jeugd’ op: officiële website adviesraden stad Antwerpen op antwerpen.be

6 Een sterk advies bevat volgende elementen:
Beschrijven van: Wie, wanneer en waarom betrokken is geweest Hoe het adviesproces verliep De inhoudelijke vorm van het advies Duidelijk en verstaanbaar (schrijfstijl van 8-jarige) Gestructureerde lay-out en een inhoudsopgave

7 #verantwoordingen bij niet-ingaan op advies
Het werkt - cijfers Sinds 2012 is er geen stedelijke jeugdraad meer. De jeugdraad van de stad Antwerpen bestaat uit de som van de negen districtsjeugdraden: Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem, Wilrijk.  Werking jeugdraad # adviesvragen #adviezen #verantwoordingen bij niet-ingaan op advies # jongeren 2012 3 15 2013 4 20 2014 75 2015 9 280 2016 8 7 1 282 2017 231 2018 Totaal 31 30 2 903 Sinds 2012 tot heden hebben 903 jongeren vanuit 9 districten samengewerkt aan 30 adviezen.

8 Onze vraag Een concreet voorbeeld – advies decentralisatie
Dit waren de standpunten van de 9 jeugdraden op deze adviesvraag. Swot-advies: JR Antwerpen, Berchem, Ekeren, Merksem Een negatief advies: JR Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Hoboken, Wilrijk Geen advies: JR Deurne Het advies werd uiteindelijk gecatalogiseerd als ‘een positief advies met voorwaarden’. Reden: software voor besluitvorming was aangepast en de functie ‘een advies’ werd eruit gehaald door de leverancier. Hierdoor kon het advies enkel op 3 manieren toegevoegd worden. Het college besliste samen met de stadssecretaris om het advies te classificeren als ‘een positief onder voorwaarden.’ Wat moeten wij doen indien dergelijke situatie nog eens voorvalt?

9 Antwoorden aanwezigen:
Het is zinvol dat iedere districtsjeugdraad zelf beslist of ze al dan niet in gaan op een adviesvraag. Stedelijke adviesvragen worden naar de negen districtsjeugdraden gestuurd. Het is handig dat een kerngroep de adviesvragen op voorhand bekijkt om te zien welke aanpak haalbaar is. Ok dat alle input na vijf weken tot in 1 document samengevoegd wordt met melding van alle standpunten en dat de 9 jeugdraden dan nog 1 week tijd hebben om dit documenten door te nemen. Indien er een advies geclassificeerd moet worden als ‘positief, positief onder voorwaarden of negatief’ en er is geen concensus, dan wordt volgende regel gehanteerd: Als minstens 3 districtsjeugdraden een negatief advies geven en minstens 2 districtsjeugdraden een SWOT-advies, dan mag het advies als ‘negatief’ geclassificeerd worden.

10 Mailbox in werking? Niet elke districtsjeugdraad blijkt het beheer van de mailbox te doen, in sommigen gevallen doet de jeugdconsulent het beheer van de mailboxen. Het is wel degelijk de bedoeling dat de leden van de adviesraden zelf de mailboxen beheren. Dit om de neutraliteit van de adviesraden te bewaren. Enkele de officiële mailadressen mogen gebruikt worden omdat deze op het kanaal voor adviesraden staan. Hierdoor kunnen burgers rechtstreeks naar de adviesraden mailen. Vraag aan je ondersteuner ofwel de jeugdconsulent in je district achter de handleiding en logingegevens van deze mailaccounts.

11 10 min pauze

12 Deel 2 Gemeenteraadsverkiezingen

13 Memorandum sectoroverleg
10 minuten Fried Aernouts (algemeen coördinator van Stampmedia) gaf een toelichting over het memorandum van het sectoroverleg. Het sectoroverleg bestaat uit alle partners van de stad Antwerpen die een betoelagingsovereenkomst hebben voor jeugd. Het sectoroverleg kan en mag advies geven aan de stad, net zoals de adviesraden. Hij gaf uitleg over volgende elementen: Wat, wie, hoe, waarom, waar en verdere plannen In samenwerking met AP Hogeschool organiseerde het sectoroverleg een representatief onderzoek voor personen van 6 tot en met 30 jaar in negen districten. De resultaten van dit onderzoek werden gebruikt voor de opmaak van het memorandum. Van zodra dit memorandum en de resultaten van het onderzoek aan alle betrokken politieke partijen wordt bezorgd, zal er een link naar de publicatie aan de negen districtsjeugdraden bezorgd worden.

14 Mogelijkheden beleidsparticipatie jeugdraad
40 minuten

15

16

17

18 Op de website van Debattle kan je veel concrete informatie terugvinden over beleidsparticipatie richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Wie is er al mee bezig? Met de aanwezigen hebben we een methodiek gedaan om meer voeling en zicht te krijgen op de verschillende mogelijkheden die jeugdraden hebben om aan beleidsparticipatie te doen. De methodiek werd bedacht door de Vlaamse Vereniging voor Jeugdconsulenten (VVJ). Je kan deze methodiek in je eigen jeugdraad gebruiken om te zien of er interesse om iets te doen richting de gemeenteraadsverkiezingen. De VVJ heeft op hun website een zeer gedetailleerde tijdslijn. De aanwezigen kregen alvast een papieren versie mee. Deze kaart kan je als jeugdraad gebruiken om je route voor beleidsparticipatie voor de verkiezingen te plannen.

19 Methodiek VVJ

20 Hoe bouw je aan je eigen inspraak proces?
Iedere deelnemer krijgt een eigen speelveld Beschouw dit als een speelveld van je toekomstig participatieproces

21 Wie wil je bereiken? Welke spelers zet je in? Wie is de coach?
Waar sta je als jeugdambtenaar? Wie zijn de tegenstanders Wie zit er in de tribune? Is het jouw voetbalveld? Hoeveel teams spelen er? sta je naast het voetbalveld? heeft de jeugdraad een eigen (ander) speelveld? Noteer dit op het speelveld welk spelers je nodig hebt of gaat betrekken. Pick easy targets: wie ken je? waar geraak je snel binnen? Start met wat je kent: vrijetijdsthema’s en bekijk daarna uitdagingen op breed jeugdbeleidsvlak Ga verder met goesting: heb je jongeren die goesting hebben om mee te werken? Vertrek vanuit hun energie en ideeën.

22 Waar sta jij op het veld? Rol jeugdraad Rol jeugdambtenaar
Advies orgaan Vrijwillig Moet advies geven Rol jeugdambtenaar Uitvoeren van jeugdbeleid Loyaal aan de werkgever Verantwoorden waarom je aan participatie doet? Wie wordt coach? Wie mag geen coach zijn? Wie organiseert samen met jeugdraad? Wie solo?

23 Stap 2. Welke doelen wil je bereiken?
Of subdoelen.

24 De jeugdraad wil minstens 1.000 kinderen en jongeren bevragen.
Voorbeelden doelen De jeugdraad wil minstens kinderen en jongeren bevragen. De jeugdraad maakt aanbevelingen over jeugdbeleid en bezorgt deze aan de nieuwe bestuursploeg. Voorbeelden van doelen De jeugdraad stelt een communicatieplan op om jongeren te informeren over debattle.

25 Stap 3. Via welke acties ga je je doelen bereiken?

26 Voorbeeld Acties Stuurgroep samenstellen om de bevragingen op te stellen De De jeugdraad wil minstens kinderen en jongeren bevragen. Thema’s bepalen en bevraging opstellen ( tool kiezen) Bevraging plannen

27 Huiswerk voor de 9 jeugdraden
Neem de info van vanavond mee. Bespreek op jullie volgende bijeenkomst van de jeugdraad de mogelijkheden van beleidsparticipatie en jullie rol als jeugdraad. Niets moet, alles mag! Wat vinden jullie zinvol, nodig, haalbaar? Gaan jullie aanbevelingen maken? Gaan jullie een Debattle organiseren? Bezorg jullie antwoorden terug aan mij tegen eind januari 2018.

28 Discussie - 20 minuten We vermoeden dat weinigen de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben gemaakt als lid van een jeugdraad. De verkiezingsperiode zorgt altijd voor (extra) spanningen en zenuwen. Daarom hebben we drie fictieve voorbeelden om dit te kaderen.

29 Een fictief voorbeeld In de mailbox van jeugdraad huppeldepup komt er een vraag over rondetafelgesprekken. Wat doe je? Beste, Wij van partij, X, nodigen jullie en al jullie leden uit voor een rondetafelgesprek op 14 september 2018 om 18:00 uur op deze locatie. Sturen jullie de uitnodiging alvast door naar jullie leden? Alvast bedankt !!! ;) (jeugdige) groetjes Komt de neutraliteit van de jeugdraad hierdoor in het gedrang?

30 Een fictief voorbeeld Tijdens een bijeenkomst van jeugdraad huppeldepup is de schepen voor jeugd enthousiast over Debattle. Wat doe je? Zouden jullie niets doen met Debattle? Ik kan wel meehelpen met de invulling van de avond. Dat zou toch echt een gemiste kans zijn als jullie dit laten schieten. Komt de neutraliteit van de jeugdraad hierdoor in het gedrang?

31 Een fictief voorbeeld Stel dat je per district een aantal beleidsaanbeveling hebt. Aan wie bezorg je die? schepen van jeugd college districtsraad alle partijen die opkomen in je district Komt de neutraliteit van de jeugdraad hierdoor in het gedrang?

32 Dat was het!


Download ppt "Verslag bijeenkomst jeugdraad stad Antwerpen"

Verwante presentaties


Ads door Google