De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom Info avond 7 nov. 2017 overstappen naar vervolgonderwijs met diploma > aandachtspunten > procedure > afspraken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom Info avond 7 nov. 2017 overstappen naar vervolgonderwijs met diploma > aandachtspunten > procedure > afspraken."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom Info avond 7 nov overstappen naar vervolgonderwijs met diploma > aandachtspunten > procedure > afspraken

2 Kiezen in een snel veranderende maatschappij:
* Je maakt geen beroepskeuze meer voor het leven, maar bij- of omscholing is een continu proces. * In de komende 20 jaar gaat net zoveel veranderen als in afgelopen 300 jaar * Niet toewerken om iets te worden maar iemand te worden.

3

4 Maak een keuze voor … ……een opleiding waarin je de gelegenheid krijgt om te werken aan je eigen talent(en) waardoor je een persoonlijkheidsontwikkeling stimuleert en passie krijgt voor je werk (bijvoorbeeld: sociaal, sportief, creatief, technisch, zakelijk talent)

5 Slim en verantwoord kiezen
Oriënteer je goed! Spits je oren! Volg je gevoel (instinct)! Ga je eigen weg! Maak af waar je aan begint!

6 WILG Wilskracht Intelligentie Lichamelijk sterk Gevoelsmatig sterk

7 Treurwilg en knotwilg Te veel keuzemogelijkheden
maakt je verdrietig Te weinig talentontwikkeling beperkt je keuzemogelijkheden

8 Competenties die nodig zijn voor loopbaansturing:

9 LOB doen we samen!!!!!!! Leerling Mentor Ouders/verzorgers Netwerk
Ouders/verzorgers Netwerk (vak)docenten Mentor Decaan Schoolleiding

10 LOB activiteiten 4e jrs * Oriëntatie op leren en werken bij de verschillende vakken * Voorlichtingsavond MBO-opleidingen op di. 28 november * Stage * Oriëntatiemogelijkheden bij het MBO * Opdrachten uit Loopbaanverkenner * Bezoeken van open dagen bij het MBO/ bedrijven * Kennismaking HAVO * Informatie verwerven via websites/internet * Het maken van een LOB-dossier ter voorbereiding op het intakegesprek * Loopbaanreflectiegesprek(ken) met mentor

11 Informatiebronnen * De voorlichtingen tijdens de informatieavond op 28 nov. * Open dagen-kalender (uitgedeeld in november) advies: bezoek meerdere open dagen! * Mededelingenbord op school * Gesprek met mentor en/of decaan * Gesprekken met beroepsbeoefenaars, kennissen, MBO- studenten * Internetsites / krantjes / folders !!! In het portfolio bij de Loopbaanverkenner goed bijhouden welke activiteiten je onderneemt en hoe je daarop terugkijkt !!!

12 LOB-dossier (zelf samenstellen in de Loopbaanverkenner, via de website: www.beoepskeuzedagboek.nl)
* De leerling is eigenaar van het LOB-dossier; de mentor kijkt mee. * Het is een hulpmiddel voor de leerling om alle gemaakte opdrachten te verzamelen. * De leerling laat hierin zien welke stappen hij/zij in het keuzeproces heeft gezet, hoe zijn/haar ontwikkeling is verlopen, waar hij/zij trots op is.

13 Aanmelding vervolgonderwijs (via website van die (MBO) school)
* MBO (alle niveaus): uiterlijk vóór 1 maart * HAVO: vóór 1 april * Op tijd opstarten van de procedure bij: VEVA, CIOS, Uiterlijke Verzorging gespecialiseerde opleidingen (KTM, mediavormgeving, zorgtechnicus):

14 Aanmelding vervolgonderwijs
Stap 1: Oriënteren + DDD invullen Stap 2: Aanmelden + DDD + bijlagen doorsturen Stap 3: Ontvangstbevestiging als bewijs aanleveren Stap 4: Decaan controleert via Intergrip Stap 5: Intake-procedure Stap 6: Voorlopige aanname (diploma?) Stap 7: Definitieve aanname, ondertekenen

15 Digitaal Doorstroom Dossier (via website www.intergrip.nl inloggen)
De leerling krijgt van de mentor een inlogcode. Ouders en leerling vullen het A-gedeelte in. Het B-gedeelte wordt door de mentor ingevuld (ondersteund door decaan / zorgcoördinator) Ouders en leerling vullen het C-gedeelte in.

16 Deel A vult de leerling in
Persoonlijke gegevens Competenties waarderen in cijfer Stages en ervaringen Schoolgegevens Opleiding waarvoor de leerling zich aanmeldt De gegevens doorsturen naar de mentor!

17 Deel B vult de mentor in Deel C door leerling
Als de mentor deel B heeft ingevuld, krijgt u een mail om het DDD af te ronden: Deel C door leerling De akkoordverklaring ondertekenen! Er is een ruimte voor opmerkingen! Stuur het DDD door naar het MBO!

18 Kwalificatieplicht * kwalificatieplicht i.p.v. leerplicht
* Door afronden van MBO niveau 2 of HAVO. * Jongeren zijn verplicht om te studeren of te werken tot hun 27e levensjaar om in aanmerking te komen voor een uitkering. * Mensen zonder diploma krijgen het moeilijk.

19 Toelatingsrecht en Focus op vakmanschap
In het MBO zijn nieuwe ontwikkelingen gaande die gevolgen hebben voor uw kind: Niveau 1 heet de entreeopleiding waar je als ongediplomeerde na 4 maanden een bindend studieadvies krijgt. * Afstroom van niveau 2 naar 1 is niet mogelijk; je kunt wel een andere opleiding kiezen! * Financiering ambulante begeleiding valt weg!

20 Vervolg ontwikkelingen in MBO
* Centrale examinering Nederlands en rekenen op niveau 2, 3 en 4; hoge eisen bij aanname! * Verkorten niveau 4 opleiding naar 3 jaar + het belang van het vak Engels. * Uitbreiding onderwijstijd ten koste van BPV. * Nieuwe structuur MBO zorgt voor minder opleidingen, maar meer aanbod in keuzedelen. * Alle opleidingen werken met een kwalificatiestructuur en richten zich op de arbeidsmarkt. * Recht op reisproduct MBO’ers ook tussen 16 en jaar vanaf 1 januari 2017

21 Consequenties voor toelating
* Het DDD en de warme overdracht van onze school naar het MBO is van groot belang! *Ondanks toelatingsrecht, wordt er goed bekeken of de gekozen opleiding wel geschikt is (intake en screening). *Screening en selectie zijn in het belang van alle partijen (leerling, ouders en opleiding). Als een leerling de opleiding na een paar weken verlaat, verliest iedereen!

22 Tot slot Succes met het begeleiden van de volgende loopbaanstap van zoon/dochter! Diplomering is erg belangrijk voor de verdere loopbaanontwikkeling, maar een verantwoorde keuze maken is dat net zo belangrijk!

23 Belangrijke voorwaarde voor succes:
Doorzettingsvermogen!!! Decanen:


Download ppt "Welkom Info avond 7 nov. 2017 overstappen naar vervolgonderwijs met diploma > aandachtspunten > procedure > afspraken."

Verwante presentaties


Ads door Google