De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NKOP symposium 2017 Mantelzorg jouw zorg.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NKOP symposium 2017 Mantelzorg jouw zorg."— Transcript van de presentatie:

1 NKOP symposium 2017 Mantelzorg jouw zorg

2 Mantelzorgers in Nederland
Nederland heeft mantelzorgers van deze mantelzorgers ondersteunen een cliënt met een psychiatrisch probleem Mantelzorgen voor een psychiatrische patient is de zwaarste vorm van mantelzorg. Onderzoek en praktijk laten zien dat er een sterk verhoogd risico is op geestelijke – lichamelijke gezondheidsproblemen door intense stress.

3 POLL Voelt u zich verantwoordelijk voor het welbevinden van de naaste?

4 Samenwerken - coachen

5 Samenwerken Samenwerken gaat over informatie kunnen geven en goed geinformeerd zijn, betrokken zijn bij belangrijke beslissingen (RM ja/nee) en bij de behandeling en het organiseren van zorg, opstellen van bhp, veranderingen en evaluatie en afstemmen van zorg.

6 Coachen Doel van coachen is de MZ te helpen inzicht te krijgen in zichzelf in de rol van mantelzorger.

7 POLL Ik twijfel of ik wel de juiste ondersteuning geef aan de naaste

8

9 Perspectief van familie
Ontbreken van keuzevrijheid: “de vrijheid die het betrokken familielid ervaart om te kunnen stoppen met het geven van de ondersteuning, is een bepalende factor voor het ervaren van de gevolgen van de ziekte en de behoefte aan ondersteuning” Zegwaard MI, Aartsen MJ Grypdonck MHF, Cuijpers P. Differences in impact of long term caregiving for mentally ill older adults on the daily life of informal caregivers. A qualitative study. BMC Psychiatry 2013, 13; 103.

10 Wat is PIMM? PIMM is een meervoudige interventie in de vorm van een coaching traject met als doel het verbeteren van het psychosociaal welbevinden van de naaste en het optimaliseren van de relatie met de cliënt. Indirect, met name doordat de naaste de situatie beter het hoofd kan bieden, wordt ook verbetering van welbevinden van cliënt nagestreefd PIMM wordt uitgevoerd door een GGZ-verpleegkundige (HBO+/ Msc) en bestaat uit drie componenten: een voorbereiding, de daadwerkelijke coaching en een afronding.

11 Uitgangspunten Bouw een vertrouwensrelatie ook met naaste
Narratief en gericht op betekenisgeving Gesprek is met de naaste alleen Maatwerk Wanneer coaching voor de naaste geïndiceerd is wordt de MZ i.p. door de SPV van de cliënt gecoached

12

13 Algemeen advies Kies 1 doel per gesprek
Het eerste doel is dat de familie nog een keer komt Zorg dus dat alle gesprekspartners zich gehoord voelen Plan een uur (neem de tijd) Heb geen oordeel Wees je bewust van je eigen lichaamstaal Luister en geef geen advies Luisteren is belangrijker dan praten Iemand die emotioneel is, kan geen nieuwe informatie in zich opnemen

14 Slot

15


Download ppt "NKOP symposium 2017 Mantelzorg jouw zorg."

Verwante presentaties


Ads door Google