De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Family resilience: de basis voor een methode?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Family resilience: de basis voor een methode?"— Transcript van de presentatie:

1 Family resilience: de basis voor een methode?

2 Waarom? Kunnen we een methode of model vinden dat ons kan ondersteunen in het voeren van gesprekken met gedetineerden en hun sociale omgeving? En dat: Gericht is op het systeem (en niet enkel op één van de elementen) Empowerend werkt Nadenkt over de toekomst Niet focust op het negatieve maar ook niet naïef is. - Gericht op het systeem: want instrumentele denken vermijden (dit is de link met de wederzijdse verwachtingen van de partners) en vermijden van het gebruiken van andere om bvb recidive te vermijden. Empowerment gegeven de werkingsprincipes CAW. Gericht op het systeem existentieel element vermijdt instrumentaliseren.

3 Family Resilience Families (brede definitie)
Boek van Amerikaanse professor emeritus met eigen Family therapy centrum in Chicago. Jarenlang onderzoek naar veerkracht en sterktes van gezinnen. Engelse termen die niet allemaal goed te vertalen zijn. Nog geen Nederlandse teksten. Families: Inspirerend concept maar niet iedereen komt terecht in een familie. Veel elementen kunnen worden opengetrokken naar ‘Directe sociale omgeving’.

4 Veerkracht “The ability to withstand and rebound from adversity.” Mogelijkheid om terug te veren na tegenslag. Dynamische processen die een positieve aanpassing aan uitdagingen op de levensweg/ ernstige tegenslagen mogelijk maken. Gaat verder dan aanpassen of ermee kunnen omgaan, het gaat over herstel en positieve groei.

5 Sleutelprocessen in familiale veerkracht
Interactie tussen Belief systems (overtuigingen) (hart en ziel van veerkracht) Organisatieprocessen Communicatieprocessen Interactie…

6 Belief systems Optimisme met erkenning van pijn en lijden, moeilijke omstandigheden Hoop geven Gedeeld vertrouwen in het kunnen overkomen van uitdagingen Courage geven: Erkennen van krachten, verderbouwen op aanwezig potentieel - actief doorzetten - de kunst van het mogelijke beoefenen Plaats geven aan spiritualiteit (geloof en contemplatie kunnen belangrijke bijdrage leveren)

7 Organisatieprocessen
Flexibiliteit: reorganisatie, autoritatief leiderschap, gevarieerde familievormen Verbondenheid: Wederzijdse steun, respecteren van verschillen, reparatie van relationele schade Mobiliseer sociaal en economische bronnen. (vb. netwerk engageren formeel/informeel)

8 Communicatieprocessen
Helderheid Heldere boodschappen, verduidelijk ambigue informatie Emotioneel open Pijnlijke gevoelens delen, positieve ook Gezamelijke probleemoplossing

9 Geen rozengeur en maneschijn
Aan de basis: Wat zijn uitdagingen, welke sterktes heb je/jullie om die uitdagingen aan te gaan. Risico, tegenslag, fouten, ernstige kwetsbaarheid Reduceren van risicofactoren, negatieve kettingreacties - Hopeloosheid en aangeleerde hulpeloosheid counteren. Door geloof in hen te bevestigen en hen de regie te geven.

10 “De kring groter maken”
Complexe vraagstukken => extra hulpbronnen Sociaal netwerk > familie, gezin, intimi… Granovetter: “the strength of weak ties” ‘Strong ties’ vs ‘weak ties’ De sterkte van een band: Hoeveelheid tijd Emotionele intensiteit Intimiteit Wederkerige diensten Strong ties: veel tijd, veel emotionele intensiteit, …. Weak ties: weinig tijd, weinig emotionele intensiteit, … Om complexe problemen aan te pakken: voer extra hulpbronnen toe in de vorm van denk- ; daad- en draagkracht

11 De kring groter maken Het netwerk van weak ties is meestal veel groter en veel meer divers dan dat van de strong ties: zuurstof We laten de weak ties te vaak buiten beeld Actief exploreren en ‘in beeld’ brengen: levensgeschiedenis & het nu Bewustwording is mobiliserend We laten het grote potentieel dat ze hebben onbenut Betrokkenheid Verbreding: ‘via via’ /’bridging’

12 Putnam: bonding en bridging relationships
De kring groter maken Putnam: bonding en bridging relationships


Download ppt "Family resilience: de basis voor een methode?"

Verwante presentaties


Ads door Google