De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Letterlijk: Niet kunnen berekenen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Letterlijk: Niet kunnen berekenen"— Transcript van de presentatie:

1 Letterlijk: Niet kunnen berekenen
Dyscalculie Letterlijk: Niet kunnen berekenen

2 Definitie Dyscalculie als ernstige rekenwiskunde-problemen ontstaan ondanks tijdig ingrijpen, deskundige begeleiding en zorgvuldige pogingen tot afstemming. De problemen blijken hardnekkig te zijn. De rekenwiskundige ontwikkeling van de leerling wordt waarschijnlijk belemmerd door kindfactoren Doel: functionele gecijferdheid.

3 Functionele gecijferdheid
Afgestemd op de mogelijkheden van iedere individuele leerling. Hierbij gaat het om adequaat handelen in functionele, dagelijkse situaties.

4 Rekenwiskunde-probleem vs. dyscalculie
Ernstige rekenwiskunde-problemen ontstaan wanneer het gedurende langere tijd niet lukt om de juiste afstemming te realiseren van het onderwijsaanbod op de onderwijsbehoeften van de leerling. Dyscalculie wanneer ernstige rekenwiskunde-problemen ontstaan ondanks tijdig ingrijpen, deskundige begeleiding en zorgvuldige pogingen tot afstemming. De problemen blijken hardnekkig te zijn. De rekenwiskundige ontwikkeling van de leerling wordt waarschijnlijk belemmerd door kindfactoren.

5 Oorzaken dyscalculie Geen eenduidige verklaring.
Welke kindkenmerken? (bv. Leerontwikkeling, werkhouding & taakgedrag, congnitief functioneren, sociaal-emotioneel etc.)

6 Protocol Ernstige RekenWiskunde problemen en Dyscalculie
Biedt een stappenplan voor passend rekenwiskundeonderwijs wanneer de rekenwiskundige ontwikkeling van een leerling niet optimaal verloopt. Leeftijd van 4 tot 12 jaar in het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs.

7 Onderdelen protocol Het ontwikkelen van goed rekenwiskunde-onderwijs;
Het afstemmen van het onderwijs op de ontwikkeling van leerlingen; Het voorkomen van rekenwiskunde-problemen; Het gericht begeleiden van leerlingen met rekenwiskunde-problemen en dyscalculie; Het ontwikkelen van rekenbeleid; Het ontwikkelen van zorgbeleid.

8 Observatie Handelingsmodel en drieslagmodel: Protocol blz. 5-6: basis voor volgen, observeren, analyseren en interpreteren van de rekenwiskundeige ontwikkeling van de lln. Intern – extern diagnostisch onderzoek (code oranje)

9 Extern onderzoek Na 6 maanden evaluatie. Vooruitgang? Terug naar fase oranje. Geen vooruitgang? Dyscalculie verklaring.

10 Begeleiding Individueel handelingsplan.
Afhankelijk van fase (geel, oranje of rood): subgroep – individueel. Rood: ondersteuning interne rekenexpert. Groepsonderwijs inhoudelijk uitbreiden. Ouderbetrokkenheid

11 Tips lkr Bieden van deskundige begeleiding op maat (volgende op het advies van het diagnostisch onderzoek); Het toestaan van het gebruik van een ZRM bij alle rekenactiviteiten, ook bij toetsen; Het bieden van de 30 minuten extra tijd; Het bieden van een rustige werkplek tijdens toetsen. Onder begeleiding van rekenexpert.

12 Tips en trics Veel interessant filmpjes op youtube: dyscalculie


Download ppt "Letterlijk: Niet kunnen berekenen"

Verwante presentaties


Ads door Google