De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De waarde van Zorgkaart Nederland

Verwante presentaties


Presentatie over: "De waarde van Zorgkaart Nederland"— Transcript van de presentatie:

1 De waarde van Zorgkaart Nederland
Tijn Kool 25 oktober 2016

2 Zorgkaart Nederland, een van de paradepaardjes van de openheid over de kwaliteit van zorg, heeft eigenlijk geen enkel nut. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepresenteerd is op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 

3 ’ZorgkaartNederland. nl toont cijfers over 56,6% van alle specialisten
’ZorgkaartNederland.nl toont cijfers over 56,6% van alle specialisten. Wanneer de door ZorgkaartNederland.nl ingevoerde ondergrens voor validiteit van minstens 9 waarderingen per specialist gehanteerd wordt, zijn de cijfers van slechts 7,6% van alle specialisten valide. ZorgkaartNederland.nl voldoet in haar huidige vorm niet als valide kwaliteitsinstrument voor de beoordeling van de kwaliteit van zorg van een medisch specialist.’

4 Wat zegt Wiki (en alle basisboeken statistiek)?
Betrouwbaarheid geeft de mate aan waarin metingen vrij zijn van de invloed van toevallige factoren De validiteit of geldigheid van een test is de mate waarin de test meet wat hij zou moeten meten. Bij het onderzoeken van de validiteit wordt gekeken naar de mate waarin de resultaten van een test en het te meten verschijnsel met elkaar overeenkomen. Aantal waarnemingen: betrouwbaarheid van Zorgkaart Nederland. individueel niveau (minimaal 9): momenteel beperkt organisatieniveau (minimaal 30): goed voor ziekenhuizen, beperkt voor bijvoorbeeld huisartsenpraktijken

5 Patiëntwaarderingswebsites en kwaliteit
Beperkte hoeveelheid literatuur Er is een relatie tussen informatie op patiëntwaarderingswebsites en kwaliteit van zorg, op organisatieniveau en op individueel niveau. Patiëntwaarderingswebsites kunnen een snelle manier zijn om informatie te verzamelen over kwaliteit van zorg Er zijn enkele nadelen waarvan het beperkt aantal waarderingen een belangrijke is.

6 Waarde in de praktijk: Duits onderzoek naar Jameda
René Dijkgraaf in de Volkskrant: ‘Het is voor zorgverleners volstrekt onbelangrijk of hun ziekenhuis een 7,8 scoort of een 8,1; van dat soort cijfertjes raken alleen raden van bestuur en managers opgewonden.’ 87% van de artsen leest eigen reviews 28% becommentarieert reviews over henzelf 49% leest reviews over anderen uit interesse 12% leest reviews over anderen voor verwijzen 33% gebruikt Jameda voor marketing 55% gebruikt de ratings om kwaliteitsverbeteringen door te voeren. Vooral communcatieverbetering en aanpassingen in het maken van afspraken. Ook aannemen en ontslaan staf, hygiënemaatregelen, beter topassen van richtlijnen.

7 Kortom: het valt wel mee met de waarde van Zorgkaart Nederland
Voldoende aanwijzingen als valide instrument voor kwaliteit van zorg Vaak onvoldoende betrouwbaar om op individueel niveau uitspraken te doen Het volume groeit nog steeds; Nederland is later begonnen Voor ziekenhuizen voldoende betrouwbaar om op instellingsniveau als kwaliteitsinformatie te gebruiken. Zie IGZ Er valt uiteraard van alles te verbeteren Meer reviews op individueel niveau Meer interactie Consultgebonden uitnodiging voor review? Tijd voor een interessant onderzoek: Hoe gebruikt de Nederlandse zorg Zorgkaart Nederland?


Download ppt "De waarde van Zorgkaart Nederland"

Verwante presentaties


Ads door Google