De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dag van het SO – workshop CLIL

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dag van het SO – workshop CLIL"— Transcript van de presentatie:

1 Dag van het SO – workshop CLIL
Ann Sofie Viaene en Dilys Vyncke PBD GO! SO

2 Innovation means changing the status quo

3 CLIL-scholen in Vlaanderen: 1/9/16
60 scholen van de 960 = 6,5% van alle secundaire scholen in Vlaanderen bieden CLIL aan 13 GO!-scholen  25% van alle CLIL-scholen = ondervertegenwoordigde speler GO! = 33% van het aantal scholen SO  eigenlijk zouden we 16 CLIL-scholen moeten gehad hebben op 1/9/16 1 september 2017?

4 GO!-CLIL scholen vanaf 1/9/17 = 17 scholen

5 We also have a dream … 100 GO!-CLIL scholen in 2030

6 Frans, Engels of Duits op 1/9/16?

7 ASO, TSO, KSO, BSO op 1/9/16?

8 Verdeling vakken op 1/9/16?

9

10 CLIL en talenbeleid

11 Wetgeving CLIL – BVR 9 mei 2014
“… het succes van een CLIL-traject ook afhangt van zijn inbedding in het globale pedagogisch project van de school en in het talenbeleid, zowel voor onderwijstaal als voor vreemde talen” “… visie en doelen sluiten coherent aan bij de BSA” “… realisatie CLIL ingebed in talenbeleid” Belangrijke vraag in het aanvraagdossier Vraag die we ons moeten stellen: Hoe kan CLIL op onze school ons talenbeleid versterken en onze doelstellingen dus mee helpen bereiken? Dat CLIL en talenbeleid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wordt in de eerste plaats in het besluit van de Vlaamse Regering duidelijk. Deze aandacht heeft geleid tot een belangrijke vraag in het aanvraagdossier voor de adviescommissie. Als u als school overweegt om een aanvraag in te dienen, is het volgens ons van belang om over deze vraag grondig na te denken: Hoe kan CLIL op onze school ons talenbeleid versterken en onze doelstellingen dus mee helpen bereiken? Belangrijk daarbij is om nog eens terug te keren naar de definitie van talenbeleid van Kris Vanden Branden. We splitsen ze hier op om de verbanden met volledige school en met talenbeleid duidelijker te kunnen maken.

12 Een stukje van de schoolpuzzel
“Structurele en strategische poging van hele schoolteam…” Hele schoolteam: samenwerking tussen leraren zaak/praktijkvakken en mvt

13 Talenbeleid “… onderwijspraktijk aan te passen aan de taalleerbehoeften van de leerlingen met het oog op het bevorderen van hun algehele ontwikkeling en het verbeteren van hun onderwijsresultaten” Nederlands als communicatiemiddel Nederlands als instructietaal Vakken Frans, Engels, Duits CLIL Een talenbeleid heeft als doel alle leerlingen taalvaardiger te maken om op die manier betere studieresultaten te behalen. CLIL geeft dit een extra boost. Onderzoek heeft uitgemaakt dat leerlingen die CLIL aangeboden kregen, niet enkel beter worden in de doeltaal, maar ook in het Nederlands en in abstract denken.

14 “A two way street to enhance language learning”
Sterk talenbeleid faciliteert CLIL CLIL faciliteert ook sterker talenbeleid Vb. verhoogd bewustzijn bij vakleraren van complexiteit vakjargon en instructietaal  aanpassen didactiek in “normale lessen”? Verplichte samenwerking vak en doeltaal  vak en Ndl? goed uitgewerkt taalbeleid een positief effect hebben bij de implementatie van CLIL. Scholen die hun lerarenteam en leerlingen al hebben weten te motiveren om steeds aandacht te hebben voor een goede taalvaardigheid, zowel in het Nederlands als in vreemde talen, zullen meteen ook een breder draagvlak voor CLIL kunnen creëren. Een sterk uitgewerkt taalbeleid faciliteert dus de implementatie van CLIL, maar is hier geen noodzakelijke vereiste voor: Een tweetal proeftuinscholen hadden bij aanvang van het project nog geen sterke visie op talen, maar hebben deze ontwikkeld naar aanleiding van het project.

15 Nil novi sub sole? CLIL > Do Coyle language learning in context
and in interactive classrooms combined with focussing on creating meaning and form Teachers need awareness of linguistic demands of the subject or content Het consequent toepassen van deze principes in een CLIL-les zorgt ervoor dat het leren verder gaat dan enkel vak en doeltaal.

16 “Education in a language which is not the first language”
ex-OKAN-leerlingen in reguliere klassen  altijd “CLIL”? Twee mogelijke antwoorden: Als leraren hun didactiek niet aanpassen: submersie Als leraren hun didactiek aanpassen met context, interactie en taalsteun  “CLIL” Raakpunt met TVO  TVO = bevordert realiseren van talenbeleid  cirkel is rond

17

18 Virtuele ruimte talenbeleid SO – wiki CLIL


Download ppt "Dag van het SO – workshop CLIL"

Verwante presentaties


Ads door Google